Rău foc, urâţelul ăsta!

Rău foc, urâţelul ăsta!

Recentele pierderi suferite în războiul de tip hibrid desfăşurat pe teritoriul Ucrainei nu l-au scos pe Su-25 din peisaj. Mai… rău, Georgia – ţară cu recente experienţe corp-la-corp – dezvoltă o versiune de Su-25 la care componentele de origine rusească vor fi înlocuite cu bunătăţuri europene sau israeliene.

Nu-i rău şi-i foarte practic în ceea ce îi priveşte.

Eforturile aparţin companiei de stat Tbilaviastroy, care pe vremurile sovietice era centru pentru producţia de avioane Su-25.

Relaţiile ostile dintre Tbilisi şi Moscova au afectat planurile georgienilor legate de Su-25, a cărui producţie se baza în mare parte pe componente şi subsisteme produse în Rusia. După războiul din 2008, Moscova a impus un embargo total asupra oricărui produs ce ar fi putut fi exportat către Georgia, utilizabil în scopuri militare sau duale.

Georgia a încercat diverse căi pentru ieşirea din această situaţie, propunând chiar producţia în cooperare cu Azerbaijanul sau Israelul, însă acum s-a ales producerea unei variante fără nici o componentă rusească.

Noul avion Su-25 va fi numit Ge-31, sau Bora.

Fuselajul şi aripile avionului Bora vor fi fabricate în Georgia, iar motoarele, sistemele electronice şi alte componente vor fi cumpărate din Franţa, Italia, Marea Britanie.

Sursa: EURASIANET

 

Iulian Iamandi