Infanterist Marin american in poligonul Smârdan

Infanterist Marin american in poligonul Smârdan

George Friedman este de o părere… de păreri… În fine, analistul dă şanse de explozie a războiului în Turcia, Japonia sau Polonia.

Iaca, pentru Business Insider a declarat:

“În toată istoria nu a existat niciun secol fără un război major şi nu cred că secolul XXI va fi excepţia.”

Adicătelea, statistic vorbind trebuie să murim şi în secolul ăsta. Nu că nu se moare, dar acum se moare puţin. Şi-aşa, ne-am cam aglomerat. Evoluţia şi mutaţiile trebuie să se spargă pe la cusături.

Iar istoria ne învaţă, aminteşte George Friedman:

“Din 1815 până în 1871 nu a fost niciun război de proporţii în Europa. Apoi a venit Primul Război Mondial. Apoi, dacă ne uităm la Europa, de la războiul de Şapte ani până la războaiele Napoleonice ale secolului XIX şi la Războaiele Mondiale, fiecare secol a avut câte un război major şi nu cred că acest secol va fi diferit.”

Friedman a adăugat că agitaţiile politice încep atunci când ţări precum Germania, China şi Rusia intră în declin şi sunt înlocuite de altele. Analistul spune că atunci începe să fie periculos, pentru că încă nu a fost atins un echilibru.

“Aşa a fost după ce s-a unit Germania în 1871 şi a început un calvar pentru Europa. Japonia s-a ridicat puternic la începutul secolului XX, iar apoi a început haosul. Acum ne uităm la situaţii foarte asemănătoare. Trebuie să ne pregătim pentru război.”

Cât despre o prezicere a epicentrului… Turcia, Japonia sau Polonia, Europa de Est.

Cea mai tare afirmaţie a fost că este posibilă pornirea unui război maritim între SUA şi Japonia.

Eh, acuma haideţi să ne jucăm şi să ne luminăm. În ultima vreme s-au mişcat apele prin Polonezia. La otomani… aproape iese fum. Dar Japonia Vs. SUA??

Ori, o fi prea devreme?

Iulian Iamandi