Predarea-primirea comenzii European Union Training Mission in Central African Republic (EUTM RCA), între generalul de brigadă Lino Gonçalves, din Portugalia, și generalul de brigadă Cornel Tonea-Bălan, din România, a avut loc sâmbătă, 7 octombrie, în Bangui, Republica Centrafricană, în prezența generalului-locotenent Michiel van der Laan, directorul Capacității militare de planificare și conducere (MPCC) a Uniunii Europene.

EUTM RCA, în strânsă coordonare cu alte misiuni internaționale, este angajată în reforma sectorului apărării din Republica Centrafricană. Instituită în aprilie 2016, EUTM RCA acordă sprijin autorităților centrafricane în domeniile consiliere strategică și educație pentru forțele de securitate ale Republicii Centrafricane.

Reprezentanții Armatei României la EUTM RCA, în cooperare cu reprezentanți ai instituțiilor internaționale, participă la procesul de pregătire a militarilor din țara gazdă, prin activități de consiliere la nivel strategic și planificarea, organizarea, respectiv conducerea cursurilor de carieră și educație militară pentru ofițeri, subofițeri și personal de specialitate.

***

La ceremonia militară din capitala statului african au fost prezenți ministrul Apărării și Reconstrucției Forțelor Armate ale Republicii Centrafricane, Claude Rameaux Bireau, și ambasadorul SUA în Republica Centrafricană, Patricia Mahoney.

Tododată, din partea Armatei României, la festivitate a luat parte generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, structura care are comanda operațională a militarilor pe timpul executării misiunilor în afara teritoriului național.

Biroul de presă