Unii spun că ne sunt prieteni, alţii – în rândul cărora mă situez – spun că le-am fi vasali.
Poate că, în ascunsa realitate, este vorba de o combinaţie: suntem vasalii unor prieteni.
La urma urmei, nu este aşa şi în viaţa oamenilor de rând? Nu suntem vasali prin prieteniile cu prietenii noştri? De câte ori nu ne-am sacrificat pentru prieteni si de câte ori nu s-au sacrificat prietenii pentru noi?
Şi, de câte ori nu ne-au tras-o taman prietenii? Ehe…, iar la case mari, în vârful geopoliticii, când se întâmplă asta e grav. Am simţit-o, când prietenii mai mari ne-au abandonat în ograda lui Stalin. Am simţit-o aşteptându-i şi nu veneau decât prin Radio Vocea Americii, am simţit-o în timp ce descopeream că libertatea era de fapt o recolonizare.
Recolonizare?
Acceptăm ideea că nu este prima dată?
Recunoaştem puţine. Avem obrazul gros. Ne facem că uităm c-am fost inamici şi într-o vreme îngropam în pământul românesc americani omorâţi de români, români omorâţi de americani.
Oare ei au uitat?
– Resboiu –
Navighează în portal:
Resboiu Master; Armata Română; Forţe Speciale; Space; Revista Resboiu; Forumul Resboiu;
Americani omorati de romani pe pamant romanesc? Da bre detalii…
Come on… Al doilea rezbel? Ploiesti?? A fost zona in care au avut pirderile cele mai grele americanii.
Si, daca nu confund, s-a lasat cu cele mai multe MoH-uri. Dar, cred ca numai pentru aviatori.
Tomcat, tu esti cumva de prin Tg Mures?
TIDAL WAVE A FOST INCEPUTUL SI CEA MAI MARE CATASTROFA AERIANA WW2 A ALIATILOR.
NICI CELELALTE NU AU FOST CINE-STIE CE SUCCESE , DAR AU FOST MAI PUTINE VICTIME ALIATE.
PILOTI AMERICANI AU FOST CAPTURATI PE O RASA DE 35 KM IN JURUL PLOIESTIULUI SI RESBOIU ARE DREPTATE:CHIAR DACA POPULATIA AJUNSESE SA-I URASCA PTR.BOMBARDAMENTELE DEVASTATOARE SI CAM HAOTICE , NU I-AU URAT ATAT DE MULT INCAT SA-I DEA PE MANA NEMTILOR SAU SA-I OMOARE CUM S-A INTAMPLAT ATUNCI SI MAI TARZIU IN ALTE LOCURI DIN LUME.
ABIA MAI TARZIU I-AU URAT CU ADEVARAT CAND S-AU SIMTIT PARASITI COMUNISTILOR , DAR PREA PUTIN SE PARE , DACA S-A UITAT ACEST LUCRU.
nemo, nu stiu ce pretentii puteam noi sa credem ca avem la sfarsitul WW2 din partea SUA si UK. Noi le declaraseram lor razboi si nu invers. Adica sa ne asteptam dupa ce am omorat cateva sute de aviatori americani si englezi in WW2 ca aia or sa se duca sa moara ca tampitii intr-un razboi cu rusii de dragul nostru. Mare popor ales ne mai credem. Mai degraba polonezii ar putea sa se planga de situatia respectiva si nu noi, cazul lor a fost intr-adevar o tragedie. Al nostru a fost politica facuta in n-spe luntri ca de obicei. Cu rezultatele aferente.
PAI…STII CATE DRUMURI AU FACUT AI NOSTRI SI MAI ALES MIHAI ANTONESCU INAINTE DE ALIEREA CU GERMANIA SI CHIAR DUPA PENTRU A OBTINE SUPORTUL ALIATILOR ???
STII CUM NE-AU PLIMBAT CU VORBA ANI LA RAND SI MAI ALES CA DUPA TEHERAN NICI NU NE-AU MAI LUAT IN SEAMA , DANDU-NE RUSILOR?
DIPLOMATII NOSTRI INVATASERA ISTANBULUL CA PE CURTEA LOR SI NU GENETIC , DIN CAUZA FANARIOTILOR.
DAR A FOST INUTIL.
STII CATI PILOTI AMERICANI AU FOST REPATRIATI CU AJUTORUL DIPLOMATIEI ROMANE ???
PROBLEMA E MULT MAI COPLEXA OAMENI BUNI , ZAU ASA…
stau si ma gandesc, in nemernicia mea, ce am castigat in ultimii 20 de ani. tragand linie, imi ies ceva subunitar. nu ma incalzeste cu nimic ca pot sa-i injur pe toti, adica am drept de exprimare. am pierut obligatia e a ma instrui (10 ani, se discuta de 12 in ’89), obligatia de a desfasura o munca utila societatii ( parca Legea nr. 12/1971).
pe vremea lui ceasca, aca nu erai idiot incurabil, iti puteai calcula traiectoria profesionala la fix: faceai scoala aia, te angajai acolo, de acolo faceai o scoala de maistri, o facultate la seral, ff, iti dadea o locuinta, bagai bani de masina. poate nu era raiul pe pamant, dar NU AVEAI GRIJA ZILEI DE MAINE. ma refer aici la nivel macro, nu ca terminai automatizari si calculatoare (era si atunci) si acum daca prinzi distribuitor coca-cola, esti tare, iar cand vii acasa te dai rotund pe blogul nu stiu cui. nu zic ca era mai bine atunci, dar nici ce este acum nu este visul meu de atunci, nici eu si nici multi altii nu s-au asteptat la ce traim acum. multumim oncle sam.
Vad ca se vorbeste mult de vasalitate pe forumul asta asa ca v-as propune o mica intoarcere la definitii. Conform DEX vasalul era “o persoana care se supunea unui senior, avand anumite obligatii si care primea in schimb o feuda”. COnform WIKIPEDIA: “A vassal or feudatory[1] is a person who has entered into a mutual obligation to a lord or monarch in the context of the feudal system in medieval Europe. The obligations often included military support and mutual protection, in exchange for certain privileges, usually including the grant of land held as a fiefdom.”
Cand stiam ultima oara, Romania o republica independenta si suverana, recunoscuta ca atare de ONU si alte organizatii internationale precum si de ministerele de externe ale tuturor statelor care exista oficial la ora asta pe Pamant.
1. Romania nu a primit cadou de la nimeni teritoriul national, oficial el este castigat in urma Razboiului de Independenta din 1877 precum si in urma tratatelor ce au urmat WW1 si WW2, tratate recunoscute atat de tarile vecine cat si de celelalte. Vorbesc de statele respective si nu de nu stiu ce grupuscule extremiste sau revizioniste.
Ce e drept actualul teritoriu al Romaniei are o lunga istorie de cateva secole de vasalitate sau apartenenta la alte imperii precum cateva zeci de ani de apartenenta la o alianta fortata si ermetica care a fost Tratatul de la Varsovia/CAER. Ca urmare, multi romani au la ora asta anumite dificultati in a-si accepta statutul de independenta cu drepturile dar mai ales cu responsabilitatile ce decurg de aici.
2. Romania are obligatii militare fata de alte state dar aceasta doar ca urmare a unor obligatii mutuale, existente in orice alianta.
Am impresia personala ca multa lume confunda statutul de membru a unei aliante cu statutul de protectorat al unei puteri mondiale. Cum nu este protectorat ca sa primeasca doar protectia unei mari puteri, Romania este obligata sa si presteze la protectia comuna. In NATO s-a intrat conform hotararii unui parlament legitim ales la data respectiva. Daca ne-am pus pe cap o palarie mai mare decat puteam duce e discutabil dar nu se poate spune Romania a fost obligata sa intre in NATO si ca atare ca ar fi scutita de obligatiile ce decurg de aici.
Cat priveste ce s-a intamplat dupa WW2, ei bine Romania se afla intr-o situatie foarte dificila din punct de vedere juridic. Chiar daca in ultimul an de razboi am luptat de partea Aliatilor, nu e de uitat ca primii 4 am luptat contra lor. Mai mult, Romania a fost cea care a intrat prima pe teritoriul URSS si nu invers. Romania a fost cea care intr-un acces de nationalism inconstient si a unei aliante nefericite a declarat simultan SUA, Marii Britanii, Canadei, Africii de Sud, Australiei, samd. Si nu invers! Prin urmare indiferent ce credem noi, cand s-a tras linie am avut statut de tara agresoare. Eu cred ca e o lectie a istoriei la care ar trebui sa meditam mai mult.
@dorel: sunt curios ce varsta aveti. Sunt aproape sigur ca nu ati trait pe viu vremurile lui Ceausesc. Sistemul pe care-l descrieti era minunat pentru tipi comozi, pentru cei ce aveau pile, ce se invarteau, pentru mediocri, samd. Intrebati-i pe cei care au facut/au vrut sa faca performanta ce zile au tras. Sa luam un domeniu la care se pricepe toata lumea: sportul de exemplu. Credeti ca de bine se carau toti in Occidentul ala hulit si renuntau la tot ce aveau acasa ca sa-si reia viata la mii de km departare de casa?
Eu personal as fi de parere sa ne vaitam mai putin de situatia actuala, este mult peste ce a sperat Romania vreodata. Ca un mic exemplu…si fazele cu votul de veto cu care Ro si inca vreo 2 tari au amenintat saptamanile trecute in legatura cu bugetul UE. Credeti ca am mai avut perioade in istorie cand ne permiteam sa fluturam Frantei si Germaniei sau UK pe la nas votul de veto? Eu cred mai degraba ca am capatat un anumit statut si nu stim sa profitam de el.
EI , PE AICI MA CAM UNGI PE SUFLET.
MAI ALES CU PUTEREA PE CARE O AVEM SI NU STIM S-O TRANSFORMAM IN STATUT…
“Mai mult, Romania a fost cea care a intrat prima pe teritoriul URSS si nu invers.”
Când a intrat România prima în URSS?
În 1918, URSS-ul nu exista, fàrà sà mai vorbim cà Basarabia a venit la România, nu România a intrat în Basarabia.
La 28 iunie 1940 erau probabil martienii care intrau pe teritoriul României, dacà nu erau sovieticii.
pai d-le Mircea S, exista niste mici diferente.
“La 28 iunie 1940 erau probabil martienii care intrau pe teritoriul României, dacà nu erau sovieticii.”
Cedarea Moldovei de peste Prut catre URSS a fost in 1940 a fost rezultatul unui ultimatum facut CU VOIA GERMANIEI si careia Romania i s-a supus iar teritoriul Moldovei a fost preluat fara varsare de sange. Un an mai tarziu trupele romane (alaturi de cele germane) ocupa prin forta armata teritoriul Moldovei, pe parcurs sunt implicate in incidente in cel mai bun caz discutabile privind uciderea de evrei si de civili rusi, pentru ca in cele din urma sa se opreasca in inima Rusiei, la Stalingrad. O mica diferenta as spune. Sunt roman si bineinteles ca iau partea tarii mele. Iar Moldova de peste Prut o consider romaneasca. TOTUSI…nu pot sa nu observ inabilitatea diplomatica si felul in care istoric vorbind Romania si-a sacrificat interesele pe termen lung de dragul satisfacerii unor orgolii de moment. Cu alte cuvinte nu stie ce e acela pragmatism. Cam la fel ca o alta muuuuult admirata de romani (din motive care-mi scapa): Serbia. Sigur…suntem tari, ne batem in parte si cu rusii si cu americanii timp de 6 luni. Si dupa aia mancam mamaliga cu ceapa 50 de ani. Buna socoteala…Nu-i suspectez pe rusi a fi niste cavaleri ai dreptatii, ce le-au facut polonezilor sau altora sta marturie. Dar si romanii le-au oferit pe tava ocazia si pretextul pentru toate abuzurile de dupa 1945. In 1945 eram printre “tarile problema” si nici naiba nu si-ar fi pus pielea in saramura pentru noi, cu atat mai putin epuizata de razboi (UK) si alta satula de razboi (SUA).
legat de rusi, cateva amanunte care nu prea se-nvata la scoala.
la Marasesti au murit vreo 25.000 de rusi. apoi, cand au inceput retragerea, noi i-am atacat (la presiunea Antantei) pe motiv ca jefuiesc satele. deci n-a fost un gest tocmai elegant din partea noastra.
pe de alta parte si ei ne-au tras celebra teapa din 1877 de la san stefano, cand ne-au lasat emisarul la usa, desi tarul i-a promis verbal lui carol I marea cu sarea.
apoi am luat Basarabia (care dupa cum stie toata lumea, ajunsese la rusi data de turci, care aveau doar suzeranitatea asupra ei, deci dpdv tehnic nu puteau sa dea ce nu le apartine; cei care ne-au tras-o cu Basarabia sunt deci si turcii, iar cand un fost ministru le-a spus asta, aia au dat vina pe greci pt ca aia formau diplomatia lor atunci).
sovieticii au luat-o inapoi, iar am luat-o noi etc.
in bratele nemtilor am fost aruncati cu gratie de majestatea sa Carol al II-lea, care a ignorat complet sugestiile insistente ale lui Titulescu de a incheia un acord cu URSS. era stabilita si data, dar Titulescu a fost ejectat de carol. Titulescu a fost un mare avocat al apropierii de URSS si de-asta l-au facut in toate felurile, mason, agent de influenta sovietic etc. ne-o fi fost mai bine cu tratatul respectiv, ne-o fi fost mai rau, e greu de spus.
cert e ca dupa ce a facut suficient haos pe-aici, carol no 2 a plecat, iar toate oalele s-au spart in capul maresalului (care a facut, e drept, si cea mai mare greseala politico-militara a razboiului: a mers dincolo de Nistru).
Termenul corect pe care il cautati e “stat satelit”. Vasali sunt liderii politici carora li se permite sa guverneze “feuda”.
Intr-adevar Stelian, adevaratii nostri dusmani sunt prostia, incultura, lipsa constiintei, lenea, indiferenta, lipsa bunului simt.., nu cei din afara.
Niciodata in istoria noastra nu am avut o pozitie mai favorabila pe plan extern, aceasta nici macar nu ni se datoreaza si suntem atat de defecti incat nici macar nu ne putem atrage niste modeste avantaje economice.
Romania a fost cea care a intrat prima pe teritoriul URSS si nu invers.
Am citat.
Ai uitat ce s-a intamplat in 1940? Deci, cine la cine?
am raspuns mai sus. Una e sa intri in urma unui arbitraj international sau chiar ultimatum pe un teritoriu si alta e sa te duci cu tunurile, sa bombardezi, samd. N-am spus ca URSS sau rusii ar avea dreptul la Moldova ci ca prin actiunile ei neinspirate Romania a oferit un pretext perfect pentru comportamentul URSS si aliatilor angloamericani de dupa 1945.
Bre dupa mine treaba este destul de simpla.
Ce sa intamplat dupa 1990 nu este altceva decat ce a putut sa dea tara asta, atat a putut sa dea Poporul Roman, in bine si in rau, nu cred ca dupa 1990 s-au intamplat numai lucruri rele, dezastroase, diabolice samd, dupa revolutie au fost perioade in care sa facut mai mult rau decat bine( 1990-1996 : 2005-2009/jumatatea lui 2010) si perioade in care sa facut(intamplat) mai mult bine decat rau(1997-2004 ; 2010-prezent), ca era loc de mai mult bine, proportia de bine putea fi mai mare decat cea de rau, cauzele din care a fost compusa proportia de bine nu a venit neaparat de la stapanire sau din vreun plan local, da e mult de discutat.
Cine spune ca inainte de 1989 era mult mai bine, poate era, cel putin pentru el, dar cea ce se intampla inainte de 1989 se intampla in cadrul unui sistem politico-economic mondial care a esuat, ne place sau nu ne place, suntem de stanga sau de dreapta, in viata reala sa dovedit cat de poate de clar, sistemul comunist sa dovedit nu inferior celui capitalist(nu neaparat democratic), ci un esec prin el insusi, iar aici nu mai functioneaza povestea cu “tehnica sovietica si arabu e de vina” au fost doua jumatati de lume, in competitie una cu cealalta, una a esuat iar alta traieste bine mersi si in zilele noastre.
Daca in 1989 Revolutia Romana ar fi fost inabusita iar Romania ar fi ramas comunista, cea ce era posibil inainte de 1989(atunci cand jumatate de planeta era comunista) nu ar mai fi fost posibil dupa 1990(atunci cand pe glob nu mai existau decat cateva insulite comuniste) respectiv povestea de care spunea Dorel, iti dadea partidul casa, bagai bani de o masina, iti dadea un servici, dotau Armata cu sute de avioane si mii de tancuri.
Bine poate servici poate iti dadeau, te bagau nustiu ce taxator de frunze prin nustiu ce intrprindere, dar casa..mai greu, Romania nu mai putea sa importe 30% din energia electrica din URSS platind-o in barter, direct sau indirect in cadrul CAER, ca sa iti faca ciment, otel si alte chestii necesare pt construit blocuri, ar fi trebuit ca Romania comunista sa aiba acces la bani pt a cumpara energie iar aici situatia devenea cu mult mai complicata, nu aveam ce exporta, aveam o industrie care producea tot felul de chestii total nevandabile(ca ne bagau sub un embargo nici nu mai zic), de imprumutat nustiu cine ne imprumuta, resurse interne..canci, toate magaioaiele industriale comuniste ar fi devenit rapid inutilizabile, practic omul de rand ar fi combinat foamea&frigul+ceva mai multa teroare cu lipsa unei case asigurate de stat(eventual ii mai lua altuia o camera-doua si mai baga o familie, cum se facea in Rusia anilor 20-30 sau Romania anilor 50), bani de o masina – aici sa fim cinstiti, inainte de 1989 daca aveai un Trabant desucheat echivala cu a avea azi un BMW – nu mai vedeai, armata ar fi fost cam in aceiasi situatie cu cea ce acum, sau chiar mai grava.
Ma rog ideea este ca cea ce s-ar fi intamplat dupa 1990 cu Romania dupa esecul Revolutiei ar fi fost cu mult mai rau decat ce sa intamplat in istoria reala.
Sa dovedit cat se poate de clar in alea cateva insulite comuniste care au supravietuit, nici in Coreea de Nord nu sau mai construit case, calit otel, dotat armata dupa 1990 asa cum sa intamplat inainte de 1990 atunci cand jumatate de glob era comunist, nici Cuba, nici Vietnam(astia au cotit-o pe model chinezesc, comunism-capitalism) nici chiar URSS cate a mai trait pana in 1991.
Acum legat de povestea cu Romania vasala, Romania nu este altceva decat o tara mica si saraca(indiferent de cat aur poarta muntii nostri, ce peisaje avem, cat de talentati is romanii samd), Romania nu are altceva de ales decat sa intre(sau se fie inghitita) de o sfera sau alta de influenta, a unei puteri sau alteia(ori un joint-venture de puteri asa cum este povestea NATO-UE) de bine sau de rau conectarea Romaniei la lumea occidentala este cea mai buna oferta la care are acces, daca nu credem atunci sa ne uitam la vecinii Ukraina, Belarus, Moldova, tari aflate in sfera de influenta Rusa si care economic sunt fix la jumatate din nivelul Romaniei, si alora rusii le impun tot felul de lucruri asa cum ne impun noua vesticii, si oricum am lua-o raul pe care ni l-ar fi facut aia din vest prin lucrurile pe care ni le-au impus este infinit mai mic decat raul pe care ni l-am facut noi.
complet de acord Victor
dl. stelian, dl. victor
imi pare rau ca nu m-am facut bine inteles. stiu al dracului de bine acele timpuri, am peste 40 de ani, sunt nascut in timisoara si crescut tot pe acolo. nu sunt deloc nostalgic dupa acele vremuri,sunt nostalgic dupa visele mele si a alte 20 de milioane, care numai ce se intampla acum nu ne-am fi inchipuit ca se va intampla. povestile cu frigul din case sunt perfect adevarate, doar ca daca va intrebati parinti, veti vedea ca s-a inceput prin anii ’80. mie imi este dor de copilaria mea fara griji.
povestile cu partizanii anticomusti din sunt adevarate, dumnezeu sa-i odhneasca, tot de la faptul ca nu au mai venit americanii li s-a tras. daca facem o socoteala cu toate grupurle de prin banat, fagaras, pe unde or fi fost, nu ies cateva sute. mai ieri, fiul lui arnautoiu spunea la televizor ca erau 8 sau 10, nu 800 sau 1000. dar sa nu divaghez.
comunistii, in nemernicia lor, iti aruncau un codru de paine, iar daca nu erai prost, traiai bine. nu ca in vest, DAR CE TRAIM NOI ASTAZI NU ESTE NICI MACAR CA SUB COMUNISTI, de unde ca in capitalism. sa fim bine intelesi, nu sunt un somer frustrat, nici mapn-ist dat afara ca s-au desfiintat unitatile si ca altfel nu intram in nato.ma consider un tip realizat.
am apucat sa fac armata la ceasca iar scolile dupa, in total am peste doua decenii de scoala. nu vreau sa ma dau gramada, dar vrau sa se intelega ca incerc sa fiu obiectiv. postez pentru a am timp si chef, ca toti ceilalti. de aceia la mine nu tin chestii de genu:
“Bine poate servici poate iti dadeau, te bagau nu stiu ce taxator de frunze prin nustiu ce intrprindere, dar casa..mai greu, Romania nu mai putea sa importe 30% din energia electrica din URSS platind-o in barter, direct sau indirect in cadrul CAER, ca sa iti faca ciment, otel si alte chestii necesare pt construit blocuri, ar fi trebuit ca Romania comunista sa aiba acces la bani pt a cumpara energie iar aici situatia devenea cu mult mai complicata, nu aveam ce exporta, aveam o industrie care producea tot felul de chestii total nevandabile(ca ne bagau sub un embargo nici nu mai zic), de imprumutat nustiu cine ne imprumuta, resurse interne..canci, toate magaioaiele industriale comuniste ar fi devenit rapid inutilizabile, practic omul de rand ar fi combinat foamea&frigul+ceva mai multa teroare cu lipsa unei case asigurate de stat(eventual ii mai lua altuia o camera-doua si mai baga o familie, cum se facea in Rusia anilor 20-30 sau Romania anilor 50), bani de o masina – aici sa fim cinstiti, inainte de 1989 daca aveai un Trabant desucheat echivala cu a avea azi un BMW – nu mai vedeai, armata ar fi fost cam in aceiasi situatie cu cea ce acum, sau chiar mai grava.”
un miez de adevar exista, fara discuti, dar pot fi considerate axiomatice doar daca ai facut scoala de spalat creere si aia la seral.
prieteni, se pare ca nu realizam ca noi aici tocmai acea industrie o deplangem, ca de puscoace, ca de tancuri, ca de tab-uri, ca de avioane, etc., etc. cautati pe goagle capacitatea instalata pt. productie electrica a lui ceasca si veti da pe spate ca nici pe aia n-o folosim acum. noroc ca a inceput cernavoda, ca acum stateam la opait, ca pe vremea lui. macar la ala am stat sa ne platim datoria externa, ne-a prins ’89 cu un miliard in cont. ceasca nu avea dece sa imprumute.
fierotaniile cizmarului, cat or fi fost de proaste, le cumparau negrii si arabii grupa mare, nici dracu nu voia sa le vanda la americani. nu realizati ca voi deplangeti tocmai acele fierotani? dadeau de lucru la prostime, dl. victor. parintii si bunicii dvs. daca nu sunt rude cu familia regala, e aici isi iau pensiile si salariile.
repet, nu spun ca nu se putea mai bine, sa traim ca in vest, dar plecand de la discutia initiala cu, ca am fost abandonati in bratele lui stalin, cu ce este mai bun iliescu, constantinescu si base decat ceasca? ca pot sa injur? si la ce imi foloseste?
intrebarile sunt retorice, cautati singuri raspunsuri.
din tot pomelnicul asta, as vrea sa intelegeti ca sun total de acord cu mult mai multele intrebari cu care “resboiu” incepe.
am trait si sub comunisti si sub capitalisti. nu am facut foamea nici atunci, nici acum, dar asta nu-i capitalismul pe care il visam eu in ’89, mai ales ca pe la noi se stia foarte bine e este prin vest.
CORECT.MULTI NU STIU SI NU INTELEG CE MARE REALIZARE A FOST SISTEMUL DE BARTER.
E O PROSTIE SA GANDESTI CA NU AVEAM BANI SA LE DAM LA RUSI PE CURENT-IN ACEA PERIOADA EXISTA O SINGURA RETEA DE 750 KV FACUTA PENTRU CONEXIUNEA CU RUSII PT CA SE FACEA SCHIMB DE ENERGIE SI REPET SCHIMB DE ENERGIE CU EI DATORITA FAPTULUI CA NOI ERAM PE SISTEM EUROPEAN CU ORA DE VARA SI SURPLUSUL NOSTRU / AL LOR SE TRANSFERA.
DIFERENTA FINANCIARA SE FACEA PRIN CENTRALELE TELEFONICE CONSTRUITE DE NOI LA RUSI , ECHIPAMENTELE DE FORAJ LIVRATE CATRE EI , APARATURA DE COMANDA SI CONTROL CE LE DADEAM , DACII,TRACTOARE SI MANCARE, PENTRU CARE EI LA RANDUL LOR NE DADEAU MINEREURI, CAUCIUCURI,BELAZURI , KRAZURI,RACHETE ,ETC SI AMD.
SISTEMUL DE BARTER A FOST AUR IN CAER SI…….TARILE ARABE , AFRICA, AMERICA DE SUD,CHINA, COREEA,ETC.
DADEAI AK-URI 47 LA 1$ , PLATEAI TAXE VAMALE LA ACEST PRET INFIM SI LUAI BARILUL DE PETROL LA 2 $ CU TAXE LA FEL DE INFIME.
IN ACEST FEL ELUDAI FINANTELE CAPITALISTE SI TE ALEGEAI CU MARFA CANTITATIV ECHIVALENTA,NU SCRIPTIC EVALUATA FINANCIAR.
AR FI MULTE DE SPUS DAR NU MAI AM CHEF.
BA HAI SA MAI ZIC:
IN ANII 80 ERA O DUMA PORNITA DIN CAZ REAL SI TOTI ERAU ORIPILATI SI O DISCUTAU IN DRACI- DACIILE VANDUIE IN JAPONIA CU 1200$ BUCATA.
TOTI STIAU CA DOLARUL LA NOI ERA SUBEVALUAT BANCAR LA 12 LEI ,IAR LA NEGRU SE VINDEA LA 120 DE LEI SI NORMAL CA II APUCAU DRACII CAND PRETUL UNEI DACII ERA DE MINIM 90000 DE LEI.
SI AFLASERA TOTI , DESIGUR DE LA MICIMANII DIN MECANOIMPORTEXPORT CA ACELE DACII PLECAU CU REZERVORUL PLIN DE BENZINA SI IN JAPONIA ERAU TAIATE.
CEEA CE NU REALIZAU EI ESTE FAPTUL CA JAPONEZII NE-AU DAT IN SCHIMB LINIILE DE FABRICATIE SI TEHNOLOGIA APLICATE LA MICROELECTRONICA BUCURESTI,PE CARE SI IN ZIUA DE AZI SE FABRICA CIRCUITE INTEGRATE PERFORMANTE SI ATUNCI DEVENISEM UNA DIN PUTINELE TARI PRODUCATORE DE HIGH-TECH DIN LUME SI PE CARE ULTERIOR S-AU CLONAT FAIMOASELE CIP-URI DE HC Z8080 , ASTFEL ROMANIA INTRAND IN CLASA DE PRODUCATORI SI EXPORTATORI DE TEHNICA DE VARF.
DESIGUR , JAPONEZII SE PUPAU CU PRIVIRE LA ACEST CONTRACT, PT CA NEAVAND RESURSE MINERALE , SA AI O DACI DE 800 DE KG DE FONTA,ALUMINIU , PIELE SINTETICA-PE CARE CHIAR O FOLOSEAU-GEAMURI SECURIT , CAUCIUCURI SI…OTEL DESIGUR,FARA SA MAI VB DE BENZINA , PRACTIC ERAU CA NISTE COPII INTR-UN MALDAR DE OUA KINDER.
LINIILE AU FOST SUBEVALUATE CA SI DACIILE SI DUPA CE S-AU BARAIT EI PRIN BUCURESTI SI TOKYO,AU CALCULAT CANTITATIV,AU ELUDAT TAXE SI ALTE CHESII SI PRACTIC AU MUSCAT LA BARTERUL COMUNIST.
IDEEA ESTE CA IN CAER NU SE PUNEA PRET PE PRET CI PE MARFA IN SINE.
A FOST UN SISTEM CARE TE AJUTA SA VINZI CUI ARE NEVOIE DE CE ARE NEVOIE LA NIVEL DE ORGANIZATIE,CARE =SI INTINSESE PIATA PESTE LIMITELE EI SI APLICASERA LA EA SI CEI CARE PRACTIC NU AVEAU CE CAUTA ACOLO.
NU VINDEAM CIP-URI IN ANGLIA,DAR LE DADEAM CHINEI CARE ERA SUB EMBARGOU ECONOMIC AMERICAN,ORI BRAZILIEI.
CARE,DESIGUR,NE DADEA CANTITATEA AIA MICA DE MINERALE SCUMPE ALTFEL-DE EX TUNGSTEN-FARA DE CARE FIENIUL NU PUTEA SA EXISTE.SI DESIGUR,IEFTIN.
ROMANIA PLATEA DATORII SI ASTA PT CA ERA BOGATA !!!!!!!!
URSS NU NE MAI SUPORTA PT CA DEVENISEM DE FAPT PUTERNICI ECONOMIC SI INDEPENDENTI SI POLITIC.
CHESTIA ESTE CA S-A STRANS PREA TARE DIN POPONET PT ASTA SI S-A AJUNS LA ALTE ABERATII.
Traznet, deci va dati seama care era situatia reala.
Aveam o industrie auto care producea masini bune de taiat.
Iar marea realizare a fost accesul la o tehnogie din anii 1970.
Din cate stiu o tara bogata(asa cum era Japonie), aia nu exportau Lexus-uri si Honde in SUA pentru fier vechi contra tehnologii de 386, aia le vindeau pe bani :)))
Daca era asa stralucita ideea cu barterul ma si intreb de ce a mai dat comunismul faliment?
Si mai e ceva, se intampla ca Revolutia sa esueze, ramanea nea nicu numai ca nu mai avea cu cine face barter, trebuia sa vanda Dacii si calculatoare CoBra pe bani, le cumpara cineva?
Sau si astea trebuiau subevaluate si vandute direct la fier vechi?Deci cineva trebuia sa plateasca gaura, daca mai avea de unde desigur.
Stiu ca a mai fost o poveste cu niste masini unelte vandute prin Franta iar aia le-au cumparat si topit, nu au mai stat la discutii, pretul a fost evident de dumping, probabil vandute in pierdere pana la final.
Din cate stiu mai degraba noi importam energie electrica de la rusi, cam 30% din ce consuma Romania venea din URSS, asta pt a tine in picioare colosii neviabili si productiile record de petrol rafinat, otel, ciment, din industrii integrate in general pt care noi nu eram pregatiti, find total neprofitabile si de aia era criza energetica, inflatia inversata si alte fenomene.
MAI NEA VICTORE,VORBESTI VORBE,NU AI INTELES NIMIC.
SUBEVALUAREA FINANCIARA SE FACEA PENTRU ELUDAREA TAXELOR INTERNATIONALE BRE !!!!
DACA IN 70 SI 80 CUMPARAM TEHNOLOGIE DE ANII 70-80 PE CANTITATE OMULE,NU PE VALOARE SCRIPTICA ERA O PROBLEMA ??? PAI FRATELE MEU ALB, Z8080 ERA SINCLAIR SPECTRUM SI-L FOLOSEA TOT GLOBUL PANA LA PC APPLE CU PRIMUL INTEL SI MULT DUPA ACEEA-MAI CLAR PANA IN ANII 90 !!!
NU AI INTELES CA SE FACEA O NEGOCIERE VALORICA,APOI O SUBEVALUARE SCRIPTICA?
ADECA LA 100 DE KALASHURI DE VALOARE INTERNATIONALA-SA ZICEM – 200.000 DE COCO DE FAPT LA ACESTI BANI SE LUA SI PETROL?DAR SCRIPTIC ERAU DOAR 200 DE DOLARI PE ECHIVALENT VALOARE DISCUTATA BARILI?
SI LA SA ZICEM 1000 DE DACII O LINIE DE INTEGRATE???
NU PRICEPI CA ASTFEL TOATA LUMEA IESEA BINE?
POATE CA PE 1000 DE DACII DE FACUT MATERIE PRIMA AM ADUS IN TARA TEHNOLOGIE ULTRAMODERNA .
IN ANII 80 DOAR SUA,JAPONIA,ITALIA SI PUTIN RUSII FABRICAU ROBOTI INDUSTRIALI.IAR ROMANIA EXPORTA IN CHINA SI RUSIA.
TU CHIAR NU INTELEGI IDEEA?
PRIN 1970 , ROMANIA ERA SINGURA TARA COMUNISTA CARE AVEA S.A.-URI
PRINTRE ELE ERA SI ROMDATA SYSTEMS S.A.,IN COLABORARE CU ICE FELIX BUCURESTI.
AI AUZIT DE FABRICANTUL DE CALCULATOARE AMERICAN DATA SYSTEMS???
DACA NU ,VEZI LA MINE UN CALCULATOR MULTIPROGRAMABIL-IN COD MASINA-DE BIROU FACUT CU DATA SYSTEMS SI UNUL DE BUZUNAR,AMBELE REALIZATE IN 75-80 DE ICE FELIX,PLUS CELE PE CARE NU AM CUM SA LE DETIN DIN LIPSA DE SPATIU ,DE PROCESE INDUSTRIALE: INDEPENDENT ,CORAL ,CUB,FELIX,CARE ERAU IN CENTRELE DE CALCUL ALE INTREPRINDERILOR DE ATUNCI.
CE LUAU AMERICANII???
BANII DE PE DACIA DENEM EXPORTATA IN ANGLIA DE EXEMPLU.
ADICA TOT UN BARTER.
SAU DE PE INSTALATIILE DE FORAJ EXPORTATE IN ARGENTINA NEICA,DACA NU STIAI.
CEEA CE NU STII-COMPONENTELE SE INTEGRASERA IN INDUSTRIA ROMANA SI PRODUSUL FINIT SE EXPORTA-VEZI NENE-PE BARTER .
ANII 70-80 AU FOST GREI PT ECONOMIA MONDIALA,IAR CINE NU AVEA RESURSE,CAUTA SOLUTII.
JAPONEZII NU AU DAT CHESTII INVECHITE-DACA AI CUNOASTE, AI STI CAND AU APARUT CIRCUITELE INTEGRATE PE SCARA LARGA SI L.E.D.-URILE SI CAND AU INTRAT IN PRODUCTIA DE MASA,ASA CA NU AI FI SCRIS ASA CEVA.
JAPONIA INCA ERA CONTROLATA DE AMERICANI INCLUSIV LA MATERII PRIME SI AVEAU CONDITII STRICTE DE ACHIZITIE CANTITATIV,DECI PREFERA SA IA UN PRODUS FINIT MAI SCUMP SI SA-L TRANFORME DUPA NECESITATI ,ASA CA NU SE SUPARAU CAND PRIN ACEST SISTEM LE INTRA MARFA…CAM LA NEGRU,NU?
-CHELTUIALA NU-I CHIAR ASA MARE CUM CREZI,CACI PLECAND DE LA MINEREU SI AJUNGAND LA TABLA TE CAM SEACA ATUNCI CAND ESTI SI IMPORTATOR DE ENERGIE !
MAI ANALIZEAZA PUTIN SI VEI AVEA NISTE REVELATII.
IAR CU ENERGIA ELECTRICA…LAS-O!
IN CAER ERAM CU CEA MAI MARE PUTERE INSTALATA DUPA RUSI SI CEI MAI MARI PRODUCATORI.
O BUNA PARTE DIN DATORII A FOST PLATITA CU E,E.
STII CA IN 86-87 SE OPREAU CENTRALELE TERMICE,C.E.T. SI C.T.E.?
SI ASTA DIN IDEEA CRETINA DE ECONOMIE A UNOR IDIOTI?
DAR ASTA JUXTAPUS FAPTULUI CA NU LE COMVENEA CA SA MAI DEA ENERGIE PE BARTER PT CA PRINSESERA GUSTUL DOLARULUI?
STII CE PIERDERI ADUCE UN CTE/CET OPRIT SI REPORNIT ODATA IN 24 DE ORE?
AICI ERAU DE FAPT PROBLEMELE NOASTRE !
Z80 a aparut in 1976 parca, noi in ce am primit licenta lui si am inceput sa il fabricam? Dar mai ales pana cand, din ce vad noi produceam calculatoare cu procesoare Z80 pana in 1989 desii era cu 10+ generatii in urma fata de ce se intampla la nivel mondial, ca isi mai gasea cate o aplicatie, adevarat, dar nu mai era un produs de varf, si nici Romania nu avea o industrie electronica-IT puternica, asa ceva de exemplu incepea sa aiba Israelul in perioada aia, sau tarile din Asia, americanii nu mai zic.
In general industria romaneasca(electronica, constructoare de masini) cam tot ce producea era cu 1-2 sau chiar mai multe generatii in urma, calitatea lor in general era proasta spre execrabila, alalalt pilon al industriei(siderurgie, petrochimie) nu au fost tocmai viabile, in primul rand Romania nu avea acces la resurse pt a le tine in viata, mergand in general pe pierdere si alea generand o multime probleme(criza energetica una din ele).
Io o las balta, dar tu poti aduce o sursa concreta in sprijinul a cea ce spui, inteleg ca ne plateam datoria exportand enegie electrica prin vecini, poate ca asa era nu spun.
Dar in 1989 Romania importa energie din URSS, cel putin asa spune Anuarul Statistic 1990 la pg..500-501, sursa citata din cartea Romania si Europa, Acumularea Decalajelor Economice 1500-2010, pg 344, tocmai pentru ca nu reusea sa produca suficienta energie electrica necesara pentru a tine in viata toate industriile alea energofage si neviabile.
In anii 85-90 ,Romania dadea clasa in calculatore si URSS lui si Chinei si la multe alte state din Europa.
Romania era in acei ani,unul din cei mai mari producatori de calculatoare si se mandrea cu calculatorul Coral.
Pe baza acestui puternic calculator s-a inceput constructia de la Cernavoda….asta trebuie sa o stiti foarte bine.
Acest Coral semana cu calculatorul american PDP,dar al nostru era, mult mai puternic…
Printre primele fabrici distruse de Iliescu si americani…a fost ICE Felix,se temeau de ce putea sa faca ,acest calculator,mai ales in sfera armatei sau a informatiilor.
in mod normal, n-as fi scris nimic la topicul asta, ca e politica, chiar daca e vb de relatii internationale. dar in dimineata asta am citit asta: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-13764787-uzbekistanirea-romaniei-marginea-prapastiei.htm si m-au luat dracii.
intamplator, il cunosc pe autor, e un tip destept si bine intentionat.
dar nu-nteleg frate de ce trebuie sa ne isterizam ca madam clinton ne-a scazut nota la purtare. asa si? pleaca mcdonalds de-aci? n-o sa mai investeasca chevron (ce rau o sa ne para). de parca ar pleca cainele din macelarie…imaginati-vi-i pe Mihai Viteazul sau pe Stefan cel Mare avand insomnii ca i-a vorbit sultanul de rau.
for starters, nu ma duc la vot si n-am nici o afinitate nici cu usl-ul, nici cu alt partid. ma doare fix in pix de alegerile lor (zero spirit civic etc etc, i don’t care).
ce pot sa spun este ca filo-americanismul asta fanatic rasarit anul asta in randul unor baieti si fete din presa si din ong-uri le va face destule deservicii americanilor pe termen lung.
era un tip destept pe nume sefton delmer, maestrul propagandei negre, care spunea ca cea mai eficienta forma de propaganda este sa-i scuipi unuia in ciorba si sa strigi heil hitler. ei, baietii astia cam asta fac acum dpdv al meta-comunicarii. e unul dintre motivele pt care anti-americanismul se va accentua in urmatorii ani in Ro.
sunt filo-american eu insumi. sunt si pt vasalitate, eventual, pt ca in ziua de azi, orice stat aflat in bataia vantului e oarecum vasal. totusi, vasalitatea asta trebuie sa aduca niste beneficii, ca altfel, dafaq for? in momentul actual politica externa americana se concentreaza spre orientul mijlociu si spre orient. noi suntem pt ei dupa virgula. sa va dau un exemplu: vizele. nu-s in stare sa rezolve o problema elementara, nu simpla.
problema e ca realist vorbind, optiunile in afara americanilor sunt restranse. uk e prea departe si aia ne-au tras-o in serie in istorie, cu rusii nu putem ca ne-a lasat iorga cu limba de moarte sa nu ne aliem niciodata cu ei (desi titulescu zicea exact pe dos)..raman china, franta si germania. franta e prea slaba.
dac-ar fi dupa mine, ca tot vorbim vorbe, le-as zice americanilor, baieti, ne-a facut mare placere, multumim inca o data pt wilson ca ne-a sustinut cand cu unirea, va acceptam scuzele ca ne-ati lasat la rusi 50 de ani de-am facut scurta la gat uitandu-ne de voi pe cer, foarte frumos ca ati apreciat ca am incasat-o pt voi pe plaiurile baietilor cu turbane, deci, ne-a parut bine, mai vorbim, va dorim un secol de impliniri marete, keep in touch, v-am pupat, acum avem oaresce treburi cu hans.
de acord, probabil nici cu nemtii n-ar fi numa lapte si miere, da’ macar aia sunt seriosi si nu scot doar panglici pe gura. au ramas niste orase prin ardeal construite de ei. plus ca ivan tine cont de ce zice hans.
it’s just me.
e vb totusi de vreo 19 milioane de astfel de pareri cu diferenta ca unii i-ar alege in continuare pe americani, altii pe francezi, altii pe rusi, pe spanioli si evident mai sunt si az emberek care “noi vrem un autonomie”.
inca o idee si termin. despre rosii.
pana in ’89, cam toate rosiile vandute erau de la tarani, rosii normale, cum sunt ele de “jdemii” de ani. apoi au aparut alea jmekere, turcesti si olandeze. fara gust, fade. mai scumpe ca ale noastre. dar erau straine si lumea dadea bani, ca nu-i asa, orice e strain e mai bun. pana cand rosiile straine au invadat piata si au devenit norma, adica ce inainte era o exceptie a devenit regula. artificialul a devenit natural. si asa s-a ajuns ca astea normale sa devina cica “bio”. si evident, mai scumpe.
cam asa devine normalul anormal.
in concluzie, poate ar trebui ca politicienii aia ai nostri sa inceapa sa le parafrazeze americanilor din regretatul kennedy : “ask not what our country can do for you – ask what you can do for our country.”
s-aveti o zi buna
Franta o fi slaba.
Dar in ultimii 150-200 de ani sa intamplat ca Romania sa aibe cel mai mult de castigat de pe urma relatiei cu Franta dintre toti aliatii pe care ia avut.
Incepand cu Mica Unire si terminand cu aderarea la NATO.
Anti-americanismi si euroscepticismul in Romania, au in cea mai mare masura legatura cu ce sa intamplat asta vara, dar asta este o chestiune mai mult conjuncturala probabil ca o sa uite lumea peste 1-2 ani, asta daca nu o sa faca americanii cine stie ce tampenii cum a facut madam Clinton asta, sau astialalti de la noi, cea ce totusi este destul de putin probabil, daca se imput relatiile cu americanii ambele tabere au mai mult de pierdut decat de castigat, noi pt ca suntem mici si astia evident ne-o platesc, ei ca mai pierd un zacamant, o veriga din reteaua de aliati.
ideea cu “franta- sora noastra mai mare”, la fel ca aia cu “serbia-fratii nostri” (si pe la spate cereau banatul), e exagerata.
de acord ca ne-au ajutat mult in urma cu 150-200 de ani (napoleon III samd).
ne-au ajutat mult (mai ales la transfer de tehnologie) si in I RM si pe vremea lui de gaulle.
dar apoi a fost jale cu ei.
cu putin timp inainte de 89, mitterand (caruia printre altii, si ceausescu ii sponsorizase campania electorala) se pronunta in cadru oficial ca granitele statelor din centrul europei trebuie in continuare garantate, mai putin cele ale Ro (nu mai retin exact fraza, dar ideea era legata de Ardeal). franta ne-a facut mare antijoc pe-atunci, s-au intalnit cu rusii la kiev prin ’87 sa discute cum sa ne sape mai bine etc. erau pe felie cu ungurii, de altfel au trimis niste subunitati de parasutisti la debrecen in decembrie ’89.
in NATO ne-au bagat americanii (bechtel etc) si inglishii (opv-urile, pardon, fregatele), sa dam cezarului ce-i al cezarului.
francezii s-a vazut ca nu-s in stare, ca pe mana lor am mers initial (mai bine zis ne-au folosit si ei ca “leverage” ca sa negocieze o pozitie de comanda pe flancul sudic; gen, ‘ba, noi am incercat, da ai dracu aia, nu si nu’).
altfel, o tara misto 🙂
XV, n-as vrea sa polemizam dar sa stii ca pe Mihai Viteazul sau Stefan cel Mare ii apucau tare de tot insomniile cand ii vorbea sultanul de rau. Sau Tarul Rusiei. Sau regele Poloniei. Sau Vaticanul. Nu era ca in cartuliile alea trei cu Povestiri Istorice.
Vad ca unii au insomnii de grija unui tutore;mai bine s-ar cauta o strategie clara de dezvoltare.Cu industria ne-am lamurit;nu mai merge ca inainte de ’89:noi zidurile si apoi fuga dupa vreo licenta pe cale de expirare din occident sau cati bani sau cheltuit aiurea cu proiectele din industria de aviatie,civila si militara.
steliane, esti cumva istoric de le stii pe toate? inclusiv ce-am citit eu?
baga un rand din rafturile alea de carti serioase pe care le-ai citit tu. nu din povestiri istorice ca mine. un rand din care sa reiasa ca Mihai Viteazul (tipul caruia i-au spus la turda ‘esti prins’ iar el a zis ‘ba!’ ) era asa stresat- de regele poloniei, de vatican, de cine vrei tu. uite, iti zic si unde gasesti, la lucian boia.
hai, nu fi timid, ca o polemica usoara de w-end nu strica. din vorbe, asa pe sec, toti suntem destepti.
nu-s istoric. Daca lui M. Viteazu nu i-ar fi pasat de puterile vremii n-ar mai fi umblat sa semneze diverse aliante cu ei, cum ar fi de exemplu alianta formata de Papa Clement VIII impotriva turcilor. Daca nu ar fi fost asa stresat de grija aliatilor n-ar fi facut pace cu turcii in 1599 cand sprijinul aliatilor a incetat. La momentul respectiv toata Europa era un paienjenis de aliante si incuscriri. Bataliile militare si politice ale lui Mihai Viteazu ar trebui privite prin prisma unei Europe inca medievale in care se afla si nu prin prisma idealurilor statelor nationale care s-au impus in Europa abia in a doua jumatate de secol XIX. Mitul conducatorului unic magnific care era in fruntea unui popor la fel de unic si magnific ce pazea portile Occidentului contra invadatorilor turci (de aia avea timp Occidentul sa confectioneze catedrale de 90m inaltime) cred ca ar trebui revizuit. Mihai Viteazul e un mare conducator in istoria NOASTRA, un conducator remarcabil in zona asta de Europa dar cam atat. A reusit multe dar a avut si destule limite. Ca mic exemplu si ca o consecinta a acestor limitari, unirea realizata de el nu a durat nici un an. Sa fie aceasta calea de urmat? Spuneam si intr-un post mai vechi, se pare ca avem o pasiune sa sacrificam viitorul pe termen mediu/lung de dragul unor victorii de moment, suntem paralei 6 luni si dupa aia mancam ceapa cu mamaliga 50 de ani.
ce spui tu nu sunt fapte, sunt interpretari ale faptelor. e o mare diferenta intre una si alta.
“umbla dupa aliante” (fapt) pentru ca asta face un om politic abil, nu pentru ca “tremura de frica turcilor” (interpretare). a incheiat pace cu turcii din acelasi motiv. a fost un om de stat extraordinar de abil (daca te intereseaza subiectul, citeste studiul despre aliantele lui Mihai Viteazul, facut de Mircea Malita).
ideea asta cu “sa nu privim prin prisma idealurilor statelor nationale bla bla” e foarte draga istoricilor scoliti pe la paris (boia si mai ales adrian niculescu, asta face spume numa cand aude de Mihai Viteazul sau Vlad Tepes). din cate inteleg, asta e si conceptia ta.
folosesti acelasi mecanism/rationament/sofistica (in psihologie se numeste ancoraj): n-au dreptate cei care sustin ca suntem un popor unic si magnific si ca am aparat occidentul ca sa-si faca aia biserici(ceea ce e corect, ne-am aparat in primul rand pe noi), in concluzie suntem vai de capul nostru.
pai ce-are una cu alta? da, n-am fost noi miezul, dar asta nu-nseamna ca nu le-am spart de cateva ori nasul turcilor sau ungurilor, asa, de control.
deci hai sa ne analizam realist, fara sa cadem in capcana lui boia care exagereaza ca suntem vai de steaua noastra, dar nici in cea a istoricilor nationalisti, care exagereaza ca suntem l’ombelico del mondo.
legat de Mihai, hai sa te intreb doua chestii, daca zici ca stii istoria Ro la modul profund:
– de ce a fost dupa ce a castigat batalia de la Selimbar la Piatra Craivii?
– ce reprezenta pumnalul lui cu cap de lup?
si mai departe, legat de Moldova:
– de ce stema Moldovei e capul de bour? ce reprezinta?
– si care e faza cu vanatoarea lui Dragos (descalecatul)?
in rest, de acord ca Mihai e un conducator important in istoria noastra, pt noi ar trebui sa fie suficient.
si uite, special pt tine, un bonus, ce spunea Iorga despre Mihai Viteazul:
“A-l uita pe dansul, acum si in totdeauna, ar fi sa ne uitam pe noi insine, sa parasim menirea noastra Sa-l avem innainte de cate ori gandul ni se inalta mai sus de nevoile misi alezilei ce trece si cauta sa zareasca in departarile viitorului. Sa aducem insa sufletului sau darul muncii noastre cinstite si folositoare. Caci pe aceste doua temelii se sprijine marirea tainica a unui neam: amintirea totdeauna vie a trecutului si constiinta datoriei, indeplinite de toti, in fiecare clipa.”
+1
@xv: cumva acelasi lucru il sustin si eu: nu suntem magnificii Europei dar suntem foarte departe de a fi victimele istoriei sau vai de steaua noastra. Asta depinde si de noi unde vrem sa ne situam. Momentan cred ca avem potential, doar sa vrem sa-l folosim si sa nu mai visam cai verzi pe pereti.
Legat de mine: nu pretind ca stiu istorie profund nici in general si nici pe a Romaniei. Ma intereseaza istoria Romaniei in masura in care cred ca ar trebui sa intereseze pe orice cetatean roman de conditie intelectuala medie. Prin urmare nu stiu sa raspund cu exactitate la nici una din cele 4 intrebari pe care le-ai enuntat. La ultimele doua am niste pareri personale dar nu suficient de sigure ca sa ies cu ele in public.
fair enough.
o sa-ti dau raspunsul la ultimele doua intrebari:
stema moldovei si descalecatul au legatura cu http://en.wikipedia.org/wiki/Tauroctony
citeste si cred ca o sa intelegi, ca te duce mintea.
daca te intereseaza subiectul si vrei sa stii mai multe, spui si o sa-ti raspund si la primele doua intrebari.
da, ma intereseaza si primele raspunsuri
1.la Piatra Craivii a fost ingropat capul lui Decebal.
2. Decebal, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Stefan cel Mare au fost Cavaleri Huvaka. Sau Cavaleri Daci/Danubieni/Dunareni.
caciula lui venea de la pilaeus si reprezinta simbolul libertatii. (bereta tot de la pilaeus vine). barda (labrys) si pumnalul (akinaka) cu cap de lup erau acordate conform gradului de iniere
dupa cum zicea maestrul Kipling:
Mithras, God of the Sunset, low on the Western main,
Thou descending immortal, immortal to rise again !
Now when the watch is ended, now when the wine is drawn,
Mithras, also a soldier, keep us pure till the dawn!
deci, ca neam, putem sa tinem fruntea sus si sa privim in ochii orcarei alte natii, fara rusine.
interesant este că labrys-ul a fost ales de Metaxas ca simbol https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioannis_Metaxas
xv, vă rog să mă contactați la adresa onofreiciuc@gmail.com
Mai mult ca oricand, azi se vede ca in ’89 oamenii au iesit in strafa nu pentru ca au avut o revelatie a constiintei, ci pentru ca le chioraiau matele. De aceea, azi suntem ce suntem si am ajuns unde am ajuns.
Articolul face o confuzie intre vasal si sclav. Vasalii erau recunoscuti de suveran ca parte a intaririi puterii acestuia si erau incheiate acorduri de suport reciproc. Am fost vasalii SUA? Nicidecum. Egalii Americii? Prin ce anume? Prin orgoliul dambovitean?
De curand, Departamentul de Stat ne-a trecut in randul unor tari extrem de “onorabile”: Kazahstan, Turkmenistan si altele de acelasi “calibru”. Dupa cum se vede, visul celor care tanjeau dupa “talpa rusului pe grumaz” s-a realizat. Din nou se vor auzi glasuri voioase ce vor canta versurile nemuritoare”: Stalin si poporul rus / Libertatea ne-au adus.
Romania este o tara la marginea Orientului. Asa este bre ….
Nu stiu daca sa recunosc preventiv ca sunt refractar, sau sa te intreb daca la mine te referi cand zici de visul celor care tanjeau dupa talpa rusului pe grumaz…
Nu sunt pro-rus. Dar nici pro-american. Imi doresc sa deschid usa si sa descopar o alta Romanie, una mai reusita decat cea pe care o stiu. Cea facuta praf dupa Decembrie 1989.
Deci, paragraful cu “talpa rusului” nu se referea la Iulian. Erau gandurile mele de “8 decembrie” 🙂
Da, sunt pro-american, “saracimea Europei” reusind sa transforme America intr-o democratie si super-putere.
Da, sunt pro-rus, daca vorbim de cultura rusa. Mi-aduc aminte, in anii ’70, cand cumparam bilete pe sub mana ca sa vad “Piesa neterminata pentru pianina mecanica”. In anii ’80, impreuna cu un prieten, am cumparat cele 25 bilete la un cinematograf, ca sa vedem “Calauza” lui Tarkovski. Eh, vremurile se schimbasera …
In fine, in ’89, in fata CC-ului, m-am simtit mandru, ca niciodata, ca sunt roman. Ce de sperante aveam …
Acum, usa de care vorbesti e ferecata cu sapte lacate 🙂
25 de bilete la “Calauza”? nici Tarkovski nu cred c-a cumparat atatea 😀 . prima oara cand l-am vazut m-am abtinut cu greu sa n-adorm, mi-au trebuit vreo 10 ani sa pricep ce vrea sa spuna poetul.
🙂
Solaris ai vazut? Doamne cat l-am cautat in versiunea originala 🙂
my friend, uite, daca vrei sa revezi Solaris: http://www.openculture.com/freemoviesonline
si s-ar putea sa fie in lista aia si “Calauza” (pt Resboinicu), nu mai tin minte.
cat despre solaris, mi-a placut mai mult varianta lui soderbergh.
i know, i know..im hopeless 😀
Am Solaris tras pe CD. Si se gaseste si pe un site al carui nume nu vreau sa-l spun (ca sa nu fie banat). In caz de necesite o sa-l pun pe Facebook la Iulian. Desi nu sunt de acord cu viziunea lui Stanislav Lem, filmul e o capodopera.
e o capodopera, fara indoiala
AM IN ORIGINAL SI CALAUZA SI SOLARIS.O SA FAC O SEARA DE PROIECTIE CU ACESTE FILME.MI-AM PROPUS DE MULT SI NU AM REALIZAT.
URMEAZA.
OK, vin eu cu vodka. Iar xv aduce scrumbiile sarate 🙂
S-O FACEM PE 21?
BAGAM CEVA MUZICA PE VINILURI SI APOI PROIECTAM UNUL DIN ELE.
PACAT CA SE PARE CA VA LIPSI IULIAN , DAR POATE-L PACALIM SA VINA.CINE MAI ESTE DORITOR , SA SPUNA DIN TIMP PT CA LOCURILE SUNT LIMITATE LA PROPRIU,SALITA UNDE NE INTALNIM NU-I PREA MARE.
Ei, ar fi fost bine, dar poate ramane pe altadata … Si eu am vinyl-uri, dar nu mai am pe ce sa ascult …
Oricum, multumesc pentru invitatie, nu uit si promit sa ne vedem!
eee, mi-ai facut pofta de o vodka de-aia de la mama ei, cu niste zacusca si castraveciori. si o salata orientala. ok si icre :D.
luna asta stau rau cu timpu, i-am promis de nush cand si lui sweeper ca bem o bere si n-am putut so far.
poate fac baietii si un topic cu filme, dar de-alea de razboi, sa vedem ce preferinte are lumea.
E DISCUTAT , MAI BATE-L LA CAP PE IULIAN
beton
Nemo, poligonul de care intrebai… s-ar putea sa fie Valea Iasului. Tunuri de munte si aruncatoare, deci e cel mai probabil ca asta sa fie.
AMPLASRE MAI EXACTA CEVA … SI DE LUNGIME-LATIME , DISTANTE LOCALITATI
?
Ei, draci. Ar trebui sa intru pe google maps si la cum imi merge mie netul…
🙂
p.s.: – Eu nici pana acum nu am vazut Calauza!! 🙁
Nici “Crucisatorul Potemkin” al lui Eisenstein 🙂 Hai bre, ca incep sa ma supar 🙂
Crusisatorul Potemkin il are Nemo, dar in seara in care am vazut ca il are… era seara de muzica progresista romaneasca electro si rock 70/80 si ne-a pus sa vizionam filmulete progre.
Inca mai am ProgresivTM pe vinyl 🙂
daca tot e vb de muzica progre, si ca tot e un topic despre Ro: http://www.youtube.com/watch?v=VFKGStVYj2g
poate unul dintre pustii destepti care citesc cum ne dam noi doct cu parerea de treburile importante ale lumii, da click, asculta, si are asa…o revelatie. un de-ala, cum ii zice…catharsis :P.
copile, nu asculta, du-te la o bere cu prietenii, tine-o pe skrillex, lasa sfinx pt criza de la mijlocu vietii, vei avea nevoie 😀
Bine zis 🙂
INSEAMNA CA EU DIN ADOLESCENTA PANA ACUM TRAIESC INTR-O CONTINUA CRIZA A ADOLESCENTEI.
haidi bre ca ti-l trimit eu…
il am pe undeva prin PC….
ADECA NU VII SA-L VEZI MARE SI FRUMOS IN ORIGINA’L/???
CAROTEZI CINEMAUL NOSTRU????
VEZI MAI DE CE NU NE MERG AFACERILE?
ce s-a incins discutia pe aici!!! deci existam!
pe cand romania trebuia sa-si plateasca datoriile de razboi catre urss, circula o gluma ceva de genul “ei ne iau graul,noi le dam in schimb porumbul” una pente alta, din ce eram prapaditi, ne-au chelit de tot. daca le-a placut ceva, au luat fabrica cu totul – vezi brasov, avioane. o buna cunostinta, ctc-ist la ucm resita (pentru cine nu stie, aici se fabricau locomotive cu aburi inca din 1872) spunea ca daca comisiei de receptie sovietic nu-i placea cum era vopsita o locomotiva, o lua dar nu o numara. prin filmele americane, vedem in anii marii crize cum fermierul isi urca sotia si sleahta de americanasi intr-un camion ori ford t si pleca in cautarea norocului. noi prin anii ’50- ’60 nu eram nici la nivelul acelora. corifeii brateanu si maniu nu au incurajat productia de nimic, ce o fi facut malaxa si aushnit intre doua partide de carti cu carol al II-lea, lupeasca si generalul piki xuleanu oricum se dusese drakului in razboi. dupa cum bine stim, visinschi, petru groza, dej, ana, luca, bodnaras aveau alte prioritati. vacile inhamate la plug erau baza mijloacelor de productie. cap-urilor fruntase, fratii sovietici, in frunte cu parintele popoarelor, generalisimul stalin, le facea cadou cate un tractor KIROV, pe care fericitii posesori, decat sa-l zgaraie, mai bine nu-l porneau.tot vaca, sireaca, trebuia sa dea lapte, carne, branza, oua, in contrapartida cu apa, paie si bataie.
pingelica a preluat romania cam de pe aici. cei care ne-am nascut cam pe atunci am mai putut poza pe langa un tractor cu roti de fier, ruginit. cei nascuti sub dl. iliescu nu au de unde sa stie.
ce se vede acum este construit 85% locuinte si 90% industrie la sugestia cu caracter de ordin a tiranului si a sinistri lui sotii.
cum nu aveam de nici unele, inclusiv bani, a trebuit sa faca din toate cat ceva. multe au iesit proaste, sa nu uitam ca, carul cu prosti s-a rasturnat nu in germania, nici macar la rusi, ci la noi. ce a incercat omul sa faca bine a fost sa ne zgandare patriotismul (mai sti cineva ce e ala?) sa nu ne simtim slugile rusilor, iar din punctul meu de vedere si a unei tari intregi prin ’68, a cam reusit.
in nemernicia lui, omul nu a facut mai nimic altceva. a incercat – hotoman cu patru clase – sa fixeze niste obiective prin planurile cincinale. taras, grapis, de cele mai multe ori serpuit ca pipi boului, se stia totusi o directie. asa au aparut tractoarele, bune rele, dupa 22 de ani u650 mai ara, langa de data asta nepoata vacutei stahanoviste.
asa a aparut dacia, oltcitul, portile de fier I, II, ciunget, raul mare, canalul, galatiul, targoviste, iasi, pascani bals, craiova, turbomecanica, iprs, 23 august, renk, savinesti (pentru cine nu sti, astea doua erau in cooperare cu rgf si italia, adica fiara capitalista), moreni, marsa, plopeni, resita, bacau……toate energofage, toate huruind in gol, cu curent de la rusi, conform celor bine scrise de nu stiu care mai sus…..dar erau si functionau. partea cu barterul a explicat-o cu maiestrie si litere mari,la ore mici, capitanul nemo :))) (qui s’aime se taquine).
’89 ne-a scapat de jugul comunist, dovedind a “n”-a oara ca istoria nu face decat sa se repete, asemenea unei spirale, dar la un nivel superior. adevarul ca noii stapani, cunoscand importanta de-a lungul istoriei a vacutei, ne-au cumparat democratic, strict in conformitate cu legile peremptorii al economiei de piata, pentru a recicla intr-un mod mult mai evoluat fierotaniile comuniste. am ajuns astfel tot acolo unde ne lasasera in bratele vanjoase ale tatucului iosif visarionovici djugaşvili. adica tot la agricultura cu vacuta, emblematicul nostru mijloc de productie.
de aici mai ramane sa ne intrebam daca prefericitul teoctist, daca o fi ajuns unde credem noi, o fi reusit sa se inscrie in audienta, sa intervina cu o pila, ca se pare ca numai pe acolo ar mai fi unele sperante, desi imparatia cerurilor nu apare in wikipedia drept en exemplu de democratie.
acum trebuie sa cobor cu catelul. o zi buna tuturor.
dorel- bine sintetizat.
Welcome to the club 🙂 Dar scrie mai sintetic, ca aici e un blog si nu Aula Academiei 🙂
Foarte fain scris.
Trist este ca si nivelul nostru de gandire este adaptat la complexitatea tehnologiei pe care o utilizam, respectiv cea tip “vacuta”.
Domnule,in 1965 erau fuctionale uzinele de aurocamioane Brasov,uzina de tractoare,uzina Electroputere cu locomotive Diesel-electrice inca din 1958,uzina autoturisme teren ARO-Campulung,uzina de autobuze TV.Agricultura cooperatista se lucra mecanizat,asa ca nu s-a preluat tara dela zero.Erau incepute combinatul siderurgic GALATI,PORTILE DE FIER l si multe altele.
Stimabile, licentele pe care le-am cumparat ne plasau in lumea “celor care nu cuvanta”.
HAI SA VB DE LICENTZE:
DESPRE CARE SA FIE?
1.IAK 52 CARE SI AZI NE ADUCE BANI SI SATISFACII?
2.DACIA 1300,R 12 CARE A FOST CONCEPUTA IN ’66-67 CA CEL MAI MODERN AUTO MEDIU SI S-A FABRICAT PRIMA OARA IN ROMANIA SI ASTFEL LANSAT MONDIAL?(AVIZ LUI VICTOR CU LICENTELE INVECHITE – APROPOS- Z 8080 NU A FOST O LICENTA !!! MAREA SMECHERIE A FOST CA L-AU CLONAT SI MODIFICAT SUPERIOR SI L-AU PRZENTAT CA UN PRODUS NOU CU MULTE DERIVATE !!! INITIAL A FOST IMPORTAT SI IMEDIAT ,REPET , IMEDIAT DUPA CE A APARUT !)
3.OLTCIT/CITROEN AXEL CLUB/SPECIAL __NU__ S-A FABRICAT DECAT IN ROMANIA SI DE EXPORT SE OCUPA PARTENERUL FRANCEZ,EL FACAND COMENZILE SI VANZANDU-LE IN TOATA LUMEA ! PE INTERN ERA OLTCIT CU MICI VARIATIUNI ULTERIOARE TRS/RM ETC CE NU SE EXPORTAU.CELE CARE AU AJUNS PE PIATA CAER AU FOST TOT BARTER , ASA CUM A FOST PLATITA SI UZINA-CEA MAI MODERNA DIN LUME LA ACEA VREME , LA CARE SI FORD A VENIT SA PARTICIPE PT ESCORT , DAR NAIBA STIE CE S-A INTAMPLAT INTRE TIMP.
FRANCEZII AU LUAT O LUNGA PER DE TIMP SI PRODUCTIA ANUALA DE ZAHAR A FABRICII BOD IN SCHIMB.
VREI SA MAI VB DE ALOUETTE ?SUFICIENT DE OUTDATE IN ZIUA DE AZI INCAT HAL CHETAK IL FABRICA IN CONTINUARE?
SAU DESPRE PUME? CARE DE ABIA DUPA CE AM FABRICAT NOI AU LUAT SI BLEGII DE SUDAFRICANI LICENTA???
SAU GAMA ROMAN CU CELE 3 TIPURI DE MOTOARE 6/8 VERTICALE SI ORIZONTALE??????
SA MAI VORBIM?CACI MAI SUNT.
DE EXEMPLU CA ODATA CU LINIA DE CIRCUITE INTEGRATE LSI AM DEVENIT A TREIA TARA DIN LUME CE PRODUCEA LED-URI AI ABIA APOI AU APARUT HONG KONGUL SI URSS?
ORI REDUCTOARELE NAVALE DE LA RESITA RENK S.A.?
??
VREAU SA STIU SI EU CARE LICENTE NE plasau in lumea “celor care nu cuvanta”.-CITAT.
domnul albert,
stiu ca daca scriam pe goagle “automobile romanesti” puteam sa dau datele exacte de incepere ale productiei de tot ce insirati dumneavoastra acolo. nu asta era intentia, dar daca spuneti ca prin anii ’60 in agricultura cooperatista se lucra mecanizat, cand eu va pot spune ca in 1989 existau carutasi, nu faceti decat sa ma mobilizati sa fiu mai documentat altadata.
cu stima