Exporturile de armament ale României au crescut la 131 milioane de euro. Cine sunt cei mai importanţi clienţi ai noştri în 2011
România a exportat armament în valoare de 131 de milioane de euro în 2011, în creştere cu 6% faţă de anul precedent şi cu aproape 30% faţă de exporturile din 2009, conform rapoartelor trimestriale publicate de Departamentul pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului de Externe.
În 2011, România şi-a întărit vânzările de armament în unele state, dar a şi pierdut contracte în alte părţi ale globului. Astfel, SUA, Afganistan şi Marea Britanie au cheltuit de două ori mai mulţi bani pe armament importat din România, faţă de anul precedent.
Clienţi precum Maroc şi-au înjumătăţit importurile din România, iar Germania a cumpărat de aproape 4 ori mai puţin armament românesc. De asemenea, România nu a mai exportat aproape nici un fel de armament în Irak, faţă de anul precedent când a vândut de 10,5 milioane de euro.
Cel mai bun client de armament românesc în 2011 au fost Statele Unite ale Americii.
Aşa-zisele surprize faţă de anul precedent apar în cazul Olandei, statul european care a cheltuit cei mai mulţi bani pe armament românesc, în ciuda tensiunilor diplomatice privind aderarea României la spaţiul Schengen. Cu un an înainte, Olanda cumpărase doar lunete pentru arme de vânătoare, în valoare de câteva zeci de mii de euro. De asemenea, Bulgaria a fost un client bun de armament pentru România în 2011, după ce în 2010 nu cumpărase mai nimic din ţara noastră.
O altă schimbare apare în cazul Suediei, care a cheltuit în 2011 mai puţin de 40.000 de euro pe diverse mărunţişuri tehnice militare din România, după ce în 2010 fusese cel mai bun client european de armament românesc, cumpărând o navă multifuncţională şi piese de rachetă anti-navă în valoare de 10,6 milioane de euro. Coincidenţă sau nu, anul trecut România a decis să respingă oferta de avioane de luptă Saab Grippen, în favoarea celor de producţie americană, F-16.
Top 6 clienţi de armament românesc la nivel mondial, în 2011
1. Statele Unite ale Americii – 33,82 milioane de euro. Americanii şi-au dublat importurile de armament românesc faţă de anul precedent. SUA a cumpărat din România 53 de mitraliere, 35.149 de puşti semiautomate tip PSL, 2.738 puşti mitralieră, 1.400 de puşti sport de diferite calibre, 7.201 pistoale mitralieră, 8.000 de kituri de pistol mitralieră, 7.963 pistoale, 83 de puşti de asalt, 180 de aruncătoare de lovituri diferite calibre, 40 de mitraliere antiaeriene, muniţie de diferite calibre, grenade defensive de mână, piese şi componente mecanice pentru aviaţie, lovituri antitanc şi trasoare pentru ele, piese şi componente pentru aviaţie, lunete pentru arme de vânătoare.
De asemenea, americanii au mai apelat la România pentru reparaţia unui elicopter militar de transport, dar şi pentru asistenţă tehnică şi servicii de consultanţă.
2. Maroc – 22,5 milioane de euro. Marocanii au reparat trei elicoptere militare de transport şi au cumpărat piese de schimb pentru ele. În 2010, ei îşi modernizaseră şi reparaseră alte patru elicoptere în România, contra sumei de 42,5 milioane de euro.
3. Afganistan – 19,25 milioane de euro. Cu România fiind una dintre cele mai active membre ale forţei NATO prezente în această ţară, sub coordonarea SUA, afganii au importat muniţie de calibru mic, 75 de puşti semiautomate cu lunetă, 493 de mitraliere pe tripod, 36 de mitraliere şi accesorii, muniţie pentru mitralieră, ţevi de rezervă pentru mitraliere şi 30 de autocamioane militare.
În anul precedent, România exportase în Afganistan armament de doar 8,4 milioane de euro.
4. Olanda – 14,6 milioane de euro. Olandezii au cumpărat din România o navă militară de patrulare. Ei au făcut o achiziţie similară în 2009, reparându-şi o navă militară contra a 7,5 milioane de euro, însă în 2010 importurile din România s-au limitat doar la lunete în valoare de câteva zeci de mii de euro.
5. Israel – 11,02 milioane de euro. Israelul a rămas un client constant de armament românesc, anul trecut făcând achiziţii de o valoare similară. România a vândut în Israel părţi componente de rachete aer aer, componente de sistem de conducere a focului, componente pentru vehicule militare blindate, componente pentru computer militar de bord, componente pentru echipament de vizualizare pe timp de noapte, echipamente electronice pentru produse militare, un subansamblu de echipamente pentru formare de imagini şi contra-acţiune, echipament pentru testare şi verificare de produse militare, software pentru testarea produselor militare, software pentru echipament aeronavă militară, cabluri militare cu conectori, disc alamă pentru cartuşe, grenade antitanc şi componente pentru acestea, prefabricate pentru muniţie artilerie grea.
6. Chile – 4,5 milioane de euro. Statul chilian şi-a modernizat trei elicoptere militare de transport în România, la fel ca şi în anul precedent.
Top 6 clienţi de armament românesc din Uniunea Europeană
Cu excepţia Olandei, statele europene au făcut achiziţii modeste de armament din România, ca de altfel şi în anul precedent, când doar Suedia s-a remarcat prin cele 10,6 milioane de euro pe care le-a cheltuit în România.
1. Olanda – 14,6 milioane de euro. Olandezii sunt pe primul loc la achiziţii militare din România, prin cumpărarea unei nave militare de patrulare.
2. Marea Britanie – 1,76 milioane de euro. Londra a cumpărat armament de două ori mai valoros din România, faţă de anul precedent. Englezii au achiziţionat 20 de pistoale mitralieră, lunete pentru arme de vânătoare, părţi de paraşută de recuperare, componente de avion militar, reparaţii plăci ceramice pentru veste antiglonţ, cabluri electrice cu conectori, un motor de avion militar, veste de protecţie antiglonţ şi componente, componente de rachetă “fire shadow”, componente pentru motoare aviaţie, muniţie pentru arme de calibru mic.
3. Elveţia – 1,57 milioane de euro. Exporturile româneşti de armament în Elveţia au scăzut faţă de anul precedent, de la 2,1 milioane de euro. Elveţienii au achiziţionat din România elemente de lovitură de aruncător de grenade.
4. Bulgaria – 882.000 de euro. Faţă de anul precedent, când bulgarii nu au cumpărat aproape nici un fel de echipament militar românesc, în 2011 Sofia a achiziţionat lunete pentru arme de vânătoare, aparate de ochire pentru mortier, lovituri reactive, corpuri de proiectil calibrul 122 mm cu încărcătură şi benzi pentru zale de mitralieră grea.
5. Germania – 574.000 de euro. Exporturile către această ţară au scăzut de aproape patru ori faţă de anul precedent. În 2011, germanii au cumpărat din România 300 de puşti semiautomate, 50 de puşti cu încărcare manuală, 30 de puşti cu repetiţie, părţi componente pentru arme de calibru mic, părţi de paraşută pentru desant personal, servicii de proiectare a unui sistem de supraveghere a frontierei, lunete pentru arme de vânătoare, echipament de codare a transmisiilor.
6. Cehia – 571.000 de euro. Praga a achiziţionat din România 800 de lansatoare de grenade antitanc, 18 mitraliere antiaeriene, lunete, componente pentru avion militar de antrenament, lovituri proiectil reactiv, muniţie pentru arme de calibru mic.
Arme româneşti în Asia şi Africa
State cu care România a avut contracte de vânzare de armament şi în anii precedenţi au apelat şi în 2011 la armamentul românesc.
O nouă apariţie este Turcia, cu care România a semnat la sfârşitul anului 2011 un parteneriat strategic. Astfel, exporturile către Ankara au atins anul trecut 2,55 milioane de euro, fiind livrate componente de luptă calibrul 107 şi 122 mm, documentaţie tehnică pentru componentă de luptă, documentaţie de fabricaţie componente de luptă pentru rachete nedirijate, muniţie pentru arme de calibru mic. Cea mai mare parte a exporturilor către Turcia a avut loc în ultimul trimestru al anului – peste 2,1 milioane de euro.
Azerbaidjan – 2,71 milioane de euro. Azerii au cumpărat armament românesc de relativ aceeaşi valoare ca şi în anul precedent. Este vorba despre echipamente radar de identificare IFF (Identification Friend or Foe) pentru aviaţie, muniţie arme de calibru mic, echipamente electronice pentru aviaţie, dispozitive optice pentru execuţie produse optice, documentaţie tehnică pentru fabricaţie lunete, scule, matriţe şi dispozitive pentru verificarea produselor militare.
Bangladesh – 2,47 milioane de euro. Guvernul de la Dhaka a reparat în România două avioane militare de antrenament şi atac uşor.
India – 1,69 milioane de euro. Indienii au cumpărat componente şi motoare pentru avion militar de luptă, piese de schimb pentru sistem de lansare rachete.
Liberia – 229.000 de euro. Statul african, supus de ONU unui embargou privind armamentul, a achiziţionat în condiţii legale din România 20 de mitraliere pe tripod, aparate de ochire şi accesorii pentru mitralieră şi 32 de lansatoare de grenade antitanc.
Nigeria – 2,95 milioane de euro. Nigerienii au cumpărat un elicopter militar de transport.
Oman – 1,97 milioane de euro. S-au achiziţionat echipamente pentru elicopter militar de transport şi un elicopter militar de transport.
Pakistan – 2,22 milioane de euro. Au fost achiziţionate piese de schimb pentru elicopter militar de transport, grenade antitanc şi componente pentru acestea.
Thailanda – 979.000 de euro. Au fost cumpărate 7 tunuri pentru aviaţie şi muniţie de antrenament pentru acestea.
Cheltuielile militare la nivel mondial au scăzut în 2011, la 1.738 miliarde de dolari
Pentru prima oară în ultimii 13 ani, cheltuielile militare la nivel mondial au scăzut în 2011 faţă de anul precedent, situându-se la aproximativ 1.738 miliarde de dolari, arată cel mai recent raport anual al SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute).
Pe zone geografice, SUA şi-a redus pentru prima oară în ultimii 14 ani cheltuielile militare, cu 1,2%. Europa Occidentală şi Centrală şi-a redus cheltuielile cu 1,9%, din cauza măsurilor de austeritate, iar America Latină a redus şi ea bugetele militare cu 3,3%.
Europa de Est şi-a crescut cel mai mult, la nivel mondial, cheltuielile militare, cu 10,2%, următoarele zone care au crescut bugetele militare fiind Africa – 8,6%, şi Orientul Mijlociu – 4,6%. În Europa, criza economică şi măsurile de austeritate au dus la tăieri majore ale cheltuielilor militare în Grecia (28% faţă de 2008), Spania (18%), Italia (16%), Irlanda (11%) şi Belgia (12%).
Cei mai mari cheltuitori pe armament din Europa – Marea Britanie, Franţa şi Germania, au operat doar reduceri minore ale cheltuielilor militare, sub 5%, însă plănuiesc ca până în 2015 să facă reduceri mai mari.
Pe de altă parte, Azerbaidjan a avut cea mai mare creştere a cheltuielilor militare din lume, în 2011, cu 89%. China şi Rusia şi-au continuat creşterea cheltuielilor militare şi în 2011, cu 6,7%, respectiv cu 9,3% faţă de anul precedent.
România a acordat în 2011 Apărării cel mai scăzut buget din întreaga perioadă post-decembristă, ca procent din PIB – doar 1,3%, conform SIPRI. În bani, cheltuielile României cu Apărarea s-au ridicat în 2011 la 6,54 miliarde de lei (aproximativ 1,64 miliarde de euro).
Andrei Luca Popescu este reporter special al ziarului Gândul
Sursa, după cum v-aţi prins, este ziarul Gândul.
Deci, practic nu mai vindem mare lucru, decat cateva maruntisuri .
Cand o sa apara imagini reale cu noua pusculita minunata de la Cugir? Abia astept…
am exportat …cam 3 yak ,din asta noul
acum sa vedem desenele de pe plansete si visele noastre
tbt(nu ne vindem tara…huuo iveco),saur 3 …nu stiu cu cine le vom face(angajam 3000 de sudori sa sudeze 20 de carcase pe an,oricum motoare nu facem in tara si astia de la mtu nici macar dezasamblate nu ti le trimit….apropo sidex-ul avea vreo 11000 de angajati la inceput si vreo 5000 pe la ultima strigare…5 furnale,2 otelarii,laminoare…si linii interne de autobuz,tramvai…asta ca sa pastram proportia cu nr de locuri create,daca s-ar fi referit cu nr de locuri create pe orizontala…hmmm,poate)
acum ,iveco,e stanag 3 si amfibiu in acelasi timp(sper sa nu gresesc)..adica peste piranha,sta pe mare grad 2,nu ca le sta inima la comandanti,cand le baga in apa,cum s-a intamplat cu tab 79,pe la aplicatii in dobrogea ,cand americanii au vrut sa vada capacitatea amfibie….aici cred ca si motorasul ala mic cu sute de cai ar avea ceva de spus….sau rusii stiu de ce…stiu de ce pun motoare pe benzina pe monstruozitatile lor
pusca de asalt ,alt program important
sper ca decizia sa nu o ia vreun fan tavor,sau orice varianta bullpup
ca dupa aia parasutistii vor fi incantati,dar infanteria,celelalte ramuri de trupe ..nu stiu
ca nu stiu cum mentii o referinta de tragere,la un bull pup,fara optice,cum schimbi incarcatorul ,fara sa pierzi linia de tragere,cand il mai bagi prin noroi,praf…conditii de pe teritoriul nostru ,ca nu vom fugari teroristi din casa in casa prin focsani
dupa aia am distrus industria creata de ceasca…mareata industrie care facea totul aici …
oare in perioada interbelica,cand erau profanii cu idei occidentale la putere si colaborari cu strainii nu s-a facut nimic…nici iar 80,nici vickers resita ,nici n-am avut oameni de stiinta buni,nici sosele ,nici trenuri
oare cati ani are podul lui saligny de la cernavoda(care,personal cred ca e mai frumos decat golden gate-ul),…,si cate poduri comuniste
in final ,ideea ar fi ,ca au trecut mai bine de 20 de ani de la revolutie ,sa ne impacam cu istoria…comunista,capitalista…si sa facem ceva si ptr noi
ceva ,ar insemna si industria de aparare,..dar nu pe plansete,rendere
despre Iveco SuperAV se spune ca are un grad de protectie 4 Stanag(probabil cu blindaj suplimentar) si este amfibiu, rezista pe o mare de gradul 2 spre 3.panta >60 gr., inclinare >30 si santuri peste 2m (2,5m am intalnit spus)
eu cred ca e o optiune foarte buna…chestia ar fi sa se implice in moreni
daca ar decide sa se bage sa-l faca aici local(la nivelul care se poate)si l-ar lua armata nuami de bine,…poate vedem si de o colaborare oto melara-resita
e o optiune foarte foarte buna!dar unii ar vrea sa-i fugareasca.apoi plangem ca altii pot avea colaborari cu parteneri straini si noi nu.
nu stiu ce sa zic cu ottomelara…pt tunul de pe tbt(saur) era adjudecat contractul de evrei de prin ian 2011
Ce-ai bre cu Tavoru’? Ca-i scula ok! A doua generatie, au remediat belele de la prima…
Daca ar fi dupa mine, as face un test numai cu HK416, Steyr AUG A3SF, Tavor X95 si F2000, toate recalibrate in 6.8 SPC. atunci ssa-l vad pe fratele Ahmed Talibanu’ sau Ivan de la Omsk.
n-am nimic cu tavoru’,dar cum israielienii tin la scula lor si au remediat din defecte si in curand o sa mai imbunatateasca ..as vrea sa vad si noua pusca de asalt in dotare si cu parte din deficiente remediate si in cativa ani o noua imbunatatire si tot asa
daca ne apucam de cumparat si cugirul se duce pe copca,in cativa ani o sa trebuiasca sa luam si pusti cu luneta si mitraliere si mitraliere aa
eu zic ca alea spuse de tine e bine sa le avem pe la fortele speciale(cred ca ei trebuie sa aleaga,nu sa li se impuna un standard)
Bre, acu’ ce sa-tzi zic, prefer ceva strainez si bun, bagat rapid in inzestrare, decat ceva romanesc si prost peste 200 de ani. Nu vad de ce tre’ sa reinventeze Cugiru’ apa calda, cand poate sa preia o licentza, in cel mai bun caz, si sa le faca aici, in contrapartida cu o livrare subcontractata, sau ceva asemanator.
licenta ,la fel ca si off set-ul ,contrar la ce cred multi …e sa am apa calda o vreme
de ce sa nu ,strang din dinti putin(toate popoarele ce au progresat de-a lungul istoriei au facut-o ,japonia e un ex)si sa fac ceva al meu..
intotdeauna cautam calea cea mai scurta,care de obicei e si cea mai proasta
o licenta ,scoate bani din economie si ii da pe know how-ul lu’ ala smecher
daca ea rezolva problemele akm-ului,chestia aia ca se ridica de nas la foc automat si imbunatateste ergonomia e buna,opticele ,sine picantinny si alte d-astea,se pun si pe akm clasic ,de ce nu s-ar pune si pe ea
normal ,ca la un model standard,ce se vrea ieftin …nu o sa aiba chestii prea hi-tech
off-set-ul si licentele ,inseamna sa bag bani in formarea si productia altora,eu raman cu asamblarea si formarea lacatusilor mecanici
asocierile ,joint venture ,cum li se mai spune…sunt o solutie,ptr ca ptr o tara care de-abia are bani sa cofinanteze proiecte de infrastructura,de cateva sute de milioane pe an si trebuie sa mentina un deficit impus,nu sunt bani in bugetul apararii ptr cercetare,dezvoltare…si asa divizezi costurile(cauti parteneri interesati de produsul tau si le ceri sa se implice),oricum productia de serie trebuie sa fie viabila economic,daca nu ar fi asa mai bine te lasi de meserie
dar ,noi suntem si saraci(nu ma refer la nivel personal,ci la buget)si vrem sa aruncam si cu banii in altii
beretta italienilor nu era cea mai si o au in inzestrare si continua dezvoltarea,normal pun accentul pe calitate,stabilitatea productiei
Hai bre, lasa-ma. australia fabrica Steyr AUG sub licentza, si puteau sa se indoape cu M16 si pe partea din dos. India are licentza la Tavor, si puteau sa vomite INSAS, care-i copie dupa AK. MKEK-u’ turcesc fabrica HK416 sub licentza. Nu-mi zice ca astia nu puteau sa-si dezvolte produsse proprii, mai ales cangurii, da’ de ce sa-si bata capu’ daca pot sa aibe scula direct facuta? E ca franciza, degeaba faci tu gogoserie, daca vine Fornetu’ langa tine. ala are deja o reputatzie formata, stii ce cumperi. Pe cand la gogosile tale da cu virgula.
stii ,lucrez intr-o franciza
si intr-o franciza platesti pe profit,platesti fix…una e sigura ,ca platesti
eu sa iau ex precum india si turcia ,nu prea as vrea
sau alte tari care platesc,dupa aia platesc “specialistii”,trimisi de aia cu franciza,dupa aia platesti la franciza piese de schimb,munitie,nu pot face o schimbare cand vreu …ca na ,e licenta
nu cred ca kalasurile facute in tara nu trageau,sau li se rupea tragaciu’…ca sa am nevoie sa stiu ce cumpar
eu cred ca stim mai bine cum e cu un akm si psl ,si nu prea stim cum e cu tavor
da ,bine dupa vreo 2 ani de exploatare tavor,ne-am da seama ca …nu trage singur si nici nu ocheste singur…si plangem dupa cugir si vai ce-am facut cu pusca de asalt
Si Beretta se schimba, ca au ARX160 in testari Alpinii. Da’ tot o chestie mare si coltzuroasa e.
Totusi unde este offset-ul pentru Piranha 3? De ce nu este nimic transparent? Macar USA cumpara constant de la noi ceva armament dar Elvetia?
ideea ar fi ca un eventual proiect tbt cu iveco nu ar avea o marja de profit prea mare,chiar de ar veni de la ei motorul ,transmisia ,alte subansamble…oricum cutia blindata ar trebui sa o facem noi,la fel alte subansamble,blindajul suplimentar il putem alege noi,nu cred ca e obligatoriu sa luam de la englezi sau nu-stiu cine
am pastra locuri de munca( care cred eu ca buba ar fi ca daca merg cu iveco ar insemna o reducere,organizare diferita,desprinderea de cateva active…si contra daca se merge pe saur 3 ,o mica continuare a ineficientei organizatorice si ceva locuri de munca in plus…,care oricum nu ar fi sigure date fiind previziunile de viitor la nivel european)…si s-ar produce o reorganizare,eventual know how,retehnologizare(mai ales la niel de metode de lucru,organizare
si deci nu s-ar duce banii la italieni ,cum s-ar crede ,ci mare parte ar ramane aici
la fel cu pusca de asalt…
nu e perfecta
dar care arma este?
are parti bune si rele,…evident e un pas inainte,sa fie fiabila si stabila calitatea de productie si in cativa ani(4-5),scoti ceva mai nou,evoluezi…cum fac toti
si noi cumparam de la noi si cercul banilor se invarte in economia noastra
noi sa luam..m,colaboram..doar in ce…insist aici,ce nu se poate produce ,face aici…,nu e nevoie sa luam totul de prin afara,ca ni se pare mai interesant
eu as paria ca si roman brasov ar fi capabili sa faca un mrap..dar nu avem facilitati de testare moderne,certificare…ar fi o directie de mers ,cu 3-4 fabricanti de vehicule blindate
un supersonic de lupta e clar ca nu putem face,dar restul de la nave de lupta ,guri de foc se pot face aici…in orice varianta economica de colaborare
si toate sunt benefice ptr noi
asta e offset direct in industrie…nu ai nevoie sa vina astia cu propuneri de offset ,alte chestii
e direct
cat despre multirol,offsetul ar fi fost modernizarea bazelor aeriene…care ar fi fost totusi ceva bun
sa le vanda marocanilor block 52,sa plateasca astia o gramada de bani pe pregatire,armament
sau mai simplu…eu prefer un tractor la mana a doua cu plug,grapa,toate alea si garaj facut pe deasupra,decat unul nou fara nimic…ca doar nu-l folosesc sa ma duc la discoteca cu el
daca ar fi un joint venture cu iveco,avioane craiova cu saab,damen-ul e olandez…samd
eu cred ,..ca la nici o cumparare de armament,nici un european nu deschide gura ca cheltuim banii pe prostii si nu folosim fondurile ptr strazi si mai inchid si un ochi la niste chestii care li se par lor in neregula ptr a ne mai taia fonduri(sa nu ne inselam ca ei sunt corecti 100/100 si ne taie numai cand gasesc nereguli…mai taie si cand nu faci ce vor ei…)
autostrada transilvania daca o faceau firme din ue era finantata de europeni…dar nu dam bani la usa
asa ca sa fim isteti,mai un joint venture,mai o colaborare,asa ne mentinem industria si mai bagam si bani in inzestrare,ca doar agentii astia economici le platesc campaniile electorale lui merkel,hollande si comp
cand am achizitionat Piranha 3C, Mowag cred ca era deja proprietatea General Dynamics. uite, dovada ca deja americanii cumpara mai mult de la noi 🙂 ha,ha,ha
si nu s-au gasit 2 poze cu realul ak romanesc ( ma refer la forma manerului uluc)
Ma bag si yo, chiar daca nu-s de specialitate: voi ati observat cite PSL-uri se vind in USA? 35k/an! Nu zic, probabil ca se vind ca-s ieftine, da’ tre’ sa recunoastem ca e o cifra impresionanta. Daca cei de la Cugir nu-si bat joc de arma si o fabrica la o calitate constanta, asta inseamna ca in fiecare an din ce in ce mai multi clienti sint expusi la produsele lor si daca vor fi multumiti, vor cumpara din nou arme Cugir, chiar si mai scumpe. Mai mult, lunetele IOR pot astfel sa cistige popularitate.
Stiu, toti am vrea ca Romania sa produca tancuri, avioane, mai stiu eu ce chestii impresionante. Da’ vrind-nevrind, uite ca unii producatori de armament romani isi gasesc o nisa pe o piata ultracompetitiva. Iar clienti fideli inseamna abilitatea de a investi in viitor. Sa speram ca lucrurile continua. Evident, daca se materializeaza ceva si in domeniile blindatelor si aviatiei, cu atit mai bine.
Stirea nu e ca au vandut 35000 de PSL,ci doar 8000 de kituri de PM.Rau,foarte rau.Musai sa schimbe partenerul din SUA(Century Arms) si sa fie mai atenti la controlul calitatii.
Pai daca vrei un AKM ai de unde alege, de la jafurile romanesti (cam asa sint considerate), la arme rusesti, bulgaresti, chinezesti si pot continua. Chiar daca fac tot ce spui tu, cei de la Cugir greu or sa vinda mai mult in USA. Dar PSL e altceva, pentru ca pe segmentul ei n-are o concurenta foarte serioasa. Nu costa mult sa tragi cu ea (ce rost are AKM daca te costa o groaza sa tragi la foc automat?), e ieftina, e usor de intretinut, vine cu o luneta ieftina si poti sa te dai macho cu o arma militara. Te asigur ca nu o cumpara oameni cu pretentii, ci indivizi cu posibilitati limitate, care vor o arma militara buna.
Zic si eu, neintrebat, ca daca imbunatatesc produsul PSL si daca introduc modele mai scumpe cei de la Cugir au o piine de mincat in USA. Mai mult, bazat pe reputatia asta ei ar putea sa lanseze in USA noua arma de asalt. Ai dreptate, vor trebui probabil sa-si schimbe partenerii, care mai mult strica decit ajuta, si vor trebui sa fie foarte atenti la calitate. Odata ce produsul s-a dovedit vandabil e usor sa-ti gasesti parteneri noi (sau sa-i stringi cu usa pe cei vechi), dar calitatea e o problema insurmontabila pentru noi, romanii…
In fine. Pasul cel mai greu aici in USA e sa deschizi usa, sa-ti gasesti un loc, o nisa. Cu PSL Cugir a reusit asta. Acum nu le mai ramine decit sa profite de asta. Si repet: mi-ar placea ca Ro sa exporte supersonice in Arabia Saudita si Emirate, sau tancuri in Canada. Da’ vezi tu, sint probleme. Cugir trebuie sa profite de sansa pe care o are si sa-si dezvolte succesul. In 10-15 ani ar putea sa fie o firma cu renume.
Bre,in text se spune ca Nigeria ar fi cumparat un elicopter de tranport pentru 2,95 mln $.
Ce elicopter au luat astia?
Puma nou?
Puma sh+RK?
RK pt un Puma al lor?
Puma sh fara RK?
Sau vreun Alouette,Mi-8/17 eventual alt elicopter de alta provenienta Dumnezeu stie cum esuat in Romania?
FAZA CU OLANDA SI VEDETA MILITARA E TARE RAU DE TOT !!!!!!!!!!!!!!!!!!
PAI NU CUMVA DAMEN GALATI DE UNDE “S-A CUMPARAT” ACEA BIJUTERIE PUR ROMANEASCA ESTE ACUM PROPRIETATE A FIRMEI OLANDEZE , CU PROIECTE OLANDEZE,KNOW-HOW OLANDEZ , ETC SI AMD OLANDEZ???
ESTE FUNNY CUM ASTFEL GUVERNUL OLANDEZ A AJUNS CLIENTUL NOSTRU SI MAI SI SPUN REPORTERII RETORIC-în ciuda tensiunilor diplomatice privind aderarea României la spaţiul Schengen. !!!!!!!!!!!!!!!!
SUNT SATUL DE NEAVENITI IN PEISAJUL MEDIA ROMANESC !