Spre surprinderea mea, care mă așteptam la un exercițiu cu pietoni purtători de burlane de umăr care să tragă după drone țintă… iaca, NATO organizează cel mai mare și mai mare exercițiu mare cu avioane militare din toată istoria alianței.

Deci… aviația nu e moartă, MANPADS-urile nu-s bau-bau decât la joasă sau doar în războiul ruso-ucrainean, aviația merge înainte. Pardon, aviația zboară înainte.

Air Defender 23 se va desfășura în perioada 12-23 Iunie anul curent și va fi sub comanda Forțelor Aeriene ale Germaniei.

La exercițiul ăsta vor lua parte 220 de avioane și vreo zece mii de bipezi din NATO și de prin rubedenii, reprezentând 24 de țări.

Sternflug, nu?

Adică Germania va fi un hub de apărare colectivă în cadrul Europei, conform scenariului.

Cele 220 de avioane vor fi din 23 de tipuri diferite și o sută de bucăți vor veni din SUA, 35 de state americane vor disloca 100 de paseri în Europa.

La treaba asta vor participa următoarele țări: Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Turcia, Anglia și SUA.

Bazele aeriene care vor fi implicate în Air Defender 23 sunt:

Jagel/Hohn – Schleswig-Holstein

Laage – Mecklenburg – Pomerania de Vest

Wunstorf – Saxonia de Jos

Lechfeld – Bavaria

Spangdahlem – Rhinenland-Palatinate

Volkel – Olanda

Caslav – Cehia.

Cred că are să fie mai mișto decât la BIAS!

Iulian Iamandi