F-16D Block 52

Dintre vorbele ministrului Gabriel Oprea rostite ieri în faţa comisiei de avizare/recomandare, transformate în ştire de către AGERPRES, câteva secvenţe ne-au stârnit interesul.

Despre cel mai important dar şi cel mai urgent program, acela de înzestrare al Forţelor Aeriene cu 48 de avioane multirol pentru asigurarea securităţii aeriene naţionale pe următorii 30 de ani, Gabriel Oprea a spus în clar că este vorba de F-16 noi, Block 52, care să înlocuiască actualele MiG-21 Lancer ale căror resurse de zbor expiră în anul 2015.

Fostul şi viitorul ministru al apărării a precizat că, deşi CSAT a aprobat programul de cumpărare a avioanelor, nu au fost găsite încă sumele necesare. Gabriel Oprea a mai declarat însă că, dacă Guvernul ar aloca aproximativ 200 de milioane de euro, MApN ar aloca la rândul său aproximativ 100 de milioane de euro şi în acest fel ar putea demara programul de pregătire al piloţilor.

Cu alte cuvinte, drumul este fără întoarcere şi doar o bruscă schimbare majoră ce ar putea surveni în urma organizării de alegeri anticipate… numai aşa ar putea exista o probabilitate pe care realist o consider mică, de a fi aleasă o altă variantă. Fără un răspuns clar este în prezent doar întrebarea: până la urmă vom putea finanţa achiziţia totalului necesar de 48 avioane, fie ele şi o combinaţie de F-16 noi şi vechi?

După abordarea celui mai arzător dintre subiectele care ţin de înzestrarea Armatei, Gabriel Oprea a făcut referire la cea de-a doua prioritate programul TBT, despre care a spus că MApN doreşte dezvoltaera unui program, împreună cu Uzina de la Moreni, în vederea construirii unui transportor blindat 8×8, care să fie achiziţionat de Armată la preţul de producţie şi vândut apoi în străinătate, urmând ca beneficiile să fie împărţite între cei doi parteneri.

Legat de activitatea militarilor români în Afganistan, Gabriel Oprea a subliniat că România are aproximativ 2000 de oameni în acest teatru de operaţii şi că, de când armata SUA a donat cele 75 de vehicule blindate de tip MRAP dotate cu cel mai înalt grad de protecţie, trupele româneşti nu au mai avut pierderi de vieţi.

Nimic despre înarmarea şi modernizarea celor două fregate, despre sisteme sol-aer, de fapt mai nimic n-a spus domnul Oprea. Dar, poate că era cu ochii pe ceas, sau cei din comisie erau grăbiţi, ori cine ştie, cumva AGERPRES-ul n-a inclus şi aceste aspecte. Oare?

 

Ştire semnalată de către George Vişan