Primele detalii despre viitorul complex spatial cu o noua racheta super-grea au inceput sa apara.

Infografic: racheta supergrea

Infografic: racheta supergrea

Pe 27 Martie, Portalul de Stat pentru Achizitii anunta atribuirea unui contract pentru crearea complexului de lansare. Anterior, in Februarie, serviciul de presa al Roskosmos anunta inceprea unei colaborari cu RSC Energia.

RSC Energia planifica initial ca viitorul transportor lunar sa aiba la baza racheta Angara-A5, proiectantii incredintand rachetei din ce in ce mai multe misiuni. Astfel Angara-A5 ar fi urmat sa lanseze pe orbita terestra o nava Federatia, urmand ca aceasta sa se deplaseze pana pe orbita lunara cu ajutorul unui remorcher spatial cu propulsie nucleara.

Intuind ca Angara nu este la inaltimea asteptarilor, Roskosmos a inceput sa renunte la idea de a folosi acest transportor, proiectul find pus in asteptare pana la aparitia unei noi familii de rachete lansatoare.

In timp ce Energia incerca sa revitalizeze programul Angara, Centrul Progress pentru Rachete si Spatiu a demarat, in 2015, lucrul la un nou proiect in speranta ca acesta va inlocui toate lansatoarele spatiale aflate in uz. Intuin potentialul acestuia, Roskosmos a transferat proiectul catre Energia, Progress fiind pastrat ca subcontractor.

De curand au fost date publiciatii componentele viitorului sistem de lansare super-greu.

Acesta nu consta doar intr-o treapta super-grea de lansare, ci mai cuprinde si o multitudine de alte componente. In afara de noile facilitate de productie si o noua rampa de lansare, noul sistem va cuprinde 3 parti principale: racheta purtatoare, o noua trapta superioara, special conceputa pentru ea si un “remorcher” inter-orbital.

Pentru a accesa articolul complet, semnat Marius Constantin, vă invităm pe Cosmic Newe – pagina noastră de space – cu un click aici.

*

Mutarea saitului Resboiu n-a reprezentat și pauză pe Cosmic News. Așa că, vă invităm să citiți acolo alte câteva articole publicate între timp:

Final în flăcări pentru nave spațiale

Tiangong-1

Tiangong-1

Luni, “defunctul” Tiangong-1 a revenit dramatic pe planeta noastră, rupându-se în bucăți arzânde care au căzut în sudul Oceanului Pacific.

Deși specialiștii chinezi anunțaseră că Tiangong-1 va reintra în atmosferă într-o traiectorie care avea să treacă peste orașul brazilian Sao Paulo, cu impactare în Oceanul Atlanic, realitatea a fost alta.

Jonathan McDowell, astronom din cadrul Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a anunțat că Tiangong-1 a trecut pe deasupra orașelor Pyongyang și Kyoto, prăbușindu-se în Pacific.

Militarii americani de la Joint Force Space Component Command (JFSCC) au confirmat prăbușirea în Pacific și că reintrarea în atmosferă a avut loc cu un minut mai târziu decât calculele specialiștilor chinezi.

Incidentul reintrării în atmosferă a laboratorului orbital chinezesc a stârnit ceva comentarii negative și chiar glume, în mediul online, dar…

Dar să ne amintim că nu este unicat și că au mai existat astfel de evenimente. Cum ar fi celebrele:

Despre celebrele, puteți citi după un click aici.

Robotul FEDOR va fi primul… cosmonaut la bordul navei spațiale Federatsiya

FEDOR

FEDOR

Primul… cosmonaut care va zbura în cosmos la bordul noii nave spațiale rusești Federatsiya va fi o versiune modernizată a robotului umanoid FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research).

Anunțul a fost făcut de către Yevgeny Dudorov, directorul tehnic al companiei constructoare de roboți Android Technology.

Posibil ca noua versiune să fie botezată FEDOR-2 sau… dar, haideți pe Cosmic News cu un click aici pentru știrea completă.

It’s Business Time!

Electron - rachetă a Rocket Lab

Electron – rachetă a Rocket Lab

Într-un fel… Rocket Lab pare a fi un fel de SpaceX. Rocket Lab are un farmec aparte și o abordare mai altfel, sunt diferiți de NASA, Roscosmos, ESA, JAXA, iar pe PR au amprentă mai atractivă. So, it’s bussines time!

Furnizorii de lansări în spațiul cosmic Rocket Lab au confirmat că vor avea o fereastră de lansare luna aceasta pentru efectuarea celei dintâi lansări comerciale.

Misiunea va purta numele “It’s Business Time” și va include lansare de încărcături pentru Spire Global și GeoOptics Inc.

Fereastra de lansare va fi deschisă pe 20 Aprilie, cu patru ore zilnic începând cu 12,30 pm NZST pentru Rocket Lab Complex 1 din Noua Zeelandă, singurul cosmodrom particular din lume în acest moment.

Noua misiune reprezintă cea mai rapidă tranziție a unui furnizor particular de lansări, de la programul de testări a rachetei Electron la […] – știrea completă poate fi citită pe Cosmic News cu un click aici.

Iulian Iamandi