Armata Romana Fortele Navale

Fregata Regele Ferdinand, parte a exercitiului antisubmarin Mavi Balina 2018

Revenim cu ceva mai multă informație, în completarea comunicatului de presă publicat de către saitul nostru zilele trecute în legătură cu participarea fregatei românești Regele Ferdinand la misiuni în Marea Mediterană.

Fregata Regele Ferdinand

Fregata Regele Ferdinand

Mavi Balina (Balena Albă) 2018 este un exercițiu bianual specializat pe lupta împotriva submarinelor, exercițiu multinațional organizat de către Turcia în perioada 28 Septembrie – 7 Octombrie.

Marina Turciei găzduiește pentru exercițiul Mavi Balina 2018 nave, avioane, elicoptere, echipe de abordaj și observatori din Algeria, Azerbaijan, Bahrain, Qatar, Kuwait, Pakistan, România, Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii. De asemenea, la Mavi Balina 2018 ia parte și gruparea navală Standing NATO Maritime Group Two (SNMG2).

Turcia participă la exercițiu cu patru fregate, cinci submarine, două corvete, o navă de aprovizionare, o navă de patrulare, trei avioane de patrulare maritimă și șase elicoptere, plus avioane din cadrul Forțelor Aeriene Turce.

SNMG2 a transferat la Mavi Balina 2018 nava comandant a grupării navale NATO, fregata olandeză HNLMS De Ruyter, fregata spaniolă ESPS Cristobal Colon, fregata grecească HS Elli și o fregată aparținând Marinei Turciei.

Pakistanul participă la exercițiu cu fregata PNS Saif și un avion de patrulare maritimă. România, după cum se menționa în comunicatul de zilele trecute al Forțelor Navale Române, participă cu fregata Regele Ferdinand și un elicopter.

La exercițiu este alocat și un avion de patrulare maritimă al US Navy.

De asemenea, la exercitiu participă 18 membri VBSS (Visit, Board, Search, and Seizure) și 7 instructori VBSS din Azerbaijan, care vor fi evaluați în cadrul exercițiului de către o echipă de audit și evaluar de trei membri VBSS din partea NATO MARCOM.

La Mavi Balina 2018 sunt implicați și 19 observatori din Algeria, Bahrain, Qatar, Kuweit, Pakistan, România, Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii.

Iulian Iamandi

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: