Armata Romana Fortele Navale Marină

Fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi modernizate

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Fregata F 221 Regele Ferdinand, clasa Type 22

Anunţul de participare pentru iniţierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost publicat astăzi, 16 martie, în sistemul electronic de achiziţii publice.

Procedura aplicată pentru atribuirea contractului este „licitaţia restrânsă”, organizată în baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii.

Prin acest contract, fregatele ”Regele Ferdinand” și ”Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinavă și sisteme de tunuri şi/sau rachete pentru apărare contra rachetelor antinavă, dar și cu senzori cu performanţe superioare (radare, electronooptici şi sonar tractat). Acestea vor fi integrate într-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice fregatelor.

Modernizarea navelor se va realiza, în mod obligatoriu, în România, ca cerinţă de securitate a aprovizionării, potrivit art. 1 alin. (1) şi art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene, fiind aprobată de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual „Fregata multifuncțională – modernizare etapa a II-a”.

MApN

11 Comments

 • Slabute modernizarile.S-a pus accentul doar pe defensiva.Noi avem nevoie si de capacitate de lupta ofensiva pe toate palierele.

 • RBS15MkIII (IV)
  CAMM
  Millennium

  Asta ca sa ai land attack capabilities cu RBS. Medium range – point defense cu CAMM (si poti pune orice radar). SI tunul de 35 pt point defense. Ca tot sunt SAAB si BAE/MBDA interesate….
  Macar daca ar lasa rachetele anul viitor si sa cumpere radarele, sonarele. Apropo deasupra comenzii chestia aia alba nu e optoelectronica? Si aparuse dupa ce le-am cumparat. Acum cumpara alta?

 • Aste in declaratii le mai modernizara de cateva ori numai in ultimii 2 ani.
  Si daca se uitau pe Resboiu si tot gaseau o combinatie de modernizare buna cu pret relativ redus…Sa vedem ce iese!
  Rachete nava -aer cu raza scurta CAMM sau SEA RAM BK 2.
  Rachete antinava – SAAB RBS 15 MK3 sau NSM in viziunea mea ar trebui sa fie favoritele – aici s-ar putea sa apra concurenta mare din partea Harpoon si a Gabriel 5-ului israelian.
  Torpilele ar trebui si ele sa fie noi daca tot ne chinuim sa punem sonar remorcat nu?

  • Pt fregate as prefera RBS cu land attack, plus focosul mai mare.
   La alea viitoare multifunctionale si anume corvete NMS ar fi mai adecvat si ca marime si ca scop.
   Plus viitorul Sea Venom pt elicopterele imbarcate ca ar fi pacat sa tragi cu RBS15 dupa Buyan, Tarantul, Grisha si Nanuchka.
   Dar sa nu avem surprise gen Marte/Otomat…

   • @ Mihai si comonalitatea unde o lasam? In mod normal ar trebui sa existe o comonalitate intre Fragate si Corvete in ceea ce priveste armamentul antinava mai ales ca nu prea avem multe nave ca sa integram 2 sau 3 sisteme.
    SAAB RBS 15 MK3 este o racheta buna dar mult mai flexibila pare cel putin pe hartie NSM-ul care ar avea capabilitati limitate si de atac a tintelor de uscat.
    Pana una alta este mai plauzibil sa ai fregatele dotate cu aceeasi racheta antinava ca si lansatoarele terestre antinava.

    • Pai si eu zic ca tot RBS pt lansatoare de la sol, mai ales daca scot versiunea IV. Deci RBS pe frigate si la sol; NSM pe corvete si in F16 (daca se gandeste la un upgrade). Sea Venom/Penguin pe elicoptere si/sau F16.
     Cat despre uniformizare – nu prea cred in ea, mai ales in cazul ASM. Nemtii au Harpoon, Exocet (cei drept il retrag) si RBS. Fiecare cu rolul ei, ca e pacar de bunatate de RBS sa o strici pe un OPV/dragor.
     Oricum nu prevad ca o sa ia zeci de bucati. Ce o sa fie in containere plus 3-4 de instructive/trageri.

     • Pai oricum mai mult decat ce e in containere nu apuca sa traga.

      Sa vedem daca rachete sol-nava luam.Macar sa intrebam de ele 😀

      • Pai RBS-urile pot fi consumate si pe tinte terestre. Ex. iese fregata intr-un mars de 6-7 ore si trage alea 4/8 RBS-uri , se intoarce in port sub protectia corvetei multirole si reincarca. Cam asta e tot ce poate sa faca. Deci alea 3-4 pt trageri sunt destule. O macheta plus simulator la Academia Navala si ai terminat treaba.

 • titlul este gresit
  nu va fii modernizat nimic
  fregatele vor fii dotate cu armament deci nu vor mai fii niste vapoare care umbla de colo colo cu marinari pe ele si un tun

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: