AMX 56 LeClerc

AMX -56 Leclerc

Franţa, încet dar sigur, îşi întăreşte forţa expediţionară din Mali. Lentoarea este dată de insuficienţa avioanelor de transport greu şi lipsa accesului Mali la oceanul planetar – bine, am văzut că francezii trimit un BPC, pe Dixmude, încărcat cu ţestoase, care n-am mai citit dar cel mai probabil îşi va descărca tolba prin Coasta de Fildeş.

Despre Operaţia Sevral, mai că nu îmi vine să imi dau cu părerea şi să mă pun la adăpost în spatele unor afirmaţii de genul “ştiu francezii ce fac, au experienţa luptelor din Africa”. Dar, mă mănâncă.

În fine, mă îndepărtez de titlu şi nu dau vestea: iaca, Franţa va trimite în Mali patru tancuri Leclerc – Les Echos.

Că sunt fanul unor produse franţuzeşti, nu e un secret. Se ştie, îmi place mult Leclerc şi îl consider cel mai potrivit tanc pentru România – dar, asta e altă discuţie.

Trimiterea de tancuri Leclerc în Mali are impact asupra considerentelor faţă de ce fac francezii şi mai ales adversarii lor pe acolo.

Zilele trecute, mă gândeam că încă nu am citit de explozia vreunui IED care să dea de-a berbeleacul vreun blindat uşor de recunoaştere, înmatriculat pe Armata Franceză.

Nu mi-am făcut griji în ceea ce priveşte ameninţările din partea blindatelor inamice. Mă feresc să mai spun teroriste, islamiste, pentru că recent am văzut că se cam confundă puţa cu degetul şi nu-i elegant. Corect, mai ales, nu-i.

Da, nu mi-am făcut griji. AMX-10 şi VBCI-urile pot ciurui şi chiar desface BTR-urile de le-am văzut prin poze. Mai sunt şi paserile de pe cer, mai nou unele foarte potrivite pentru acest tip de misiuni: Tigre HAP, excelente pentru sprijinul celor de la sol.  Oricum, Franţa nu stă în AG-7 şi AG-9… ca alţii. ERYX-ul e chiar overkill, contra BTR, deşi, mă ştiţi, nu prea sunt de acord cu conceptul ăsta.

Ce caută până la urmă tancuri Leclerc în Operaţia Serval?

Păi, sincer să fiu nu m-am documentat despre OOB-ul 1 REC ca să fac o comparaţie la centimă cu Stryker Brigăzile americane folosite în Irak, însă pot afirma fără mari dubii că o brigadă franţuzească construită pentru acelaşi concept ar fi superioară celei americane prin mobilitate combinată cu putere de foc – foarte probabil ar conţine AMX-10 (105 mm), ECR-90 Sagaie (90 mm), VBCI, etc.

Partizanii Striker-elor vor spune că nu e cinstit, că VBCI e la altă categorie, dar asta nu va face decât să sublinieze faptul că stau mai bine decât americanii, iar partizanii Stryker pot sta liniştiţi, căci nu am uitat de VAB.

Mă feresc să compar Panhard VBL cu HMMWV, pentru că nu stăpânesc… de fapt habar nu am ce să zic, până în prezent nebătându-mi capul cu problema.

De ce zic de modelul Stryker Brigade? Pentru că ar fi cel mai potrivit în conflictul ăsta, unde nu există linii ci doar puncte. Război de mobilitate, dus în goana blindatelor, “… gaining the momentum” şi exploatarea. Cavalerie.

Dar, de ce şi tancuri Leclerc?

Păi, răspunsurile ar putea fi adunate într-unul singur care probabil ar fi unul bun.

Probabil că vor mai multă putere de foc, proiectilele HE de 120 mm, la îndemână prin prezenţa directă a tancurilor, e de dorit uneori faţă de salvele de 155 de pe Caesar-ele aflate la distanţă în spate. Foc direct şi rapid executat faţă de nevoie. Încă nu îmi imaginez ce ţinte ar necesita 120 HE pentru că 105 HE nu ar fi de ajuns de puternic.

Poate, se doreşte executarea de foc cu mare putere explozivă la o distanţă superioară bătăii tunurilor de 105 AMX-10. Ei, aici ar fi mai acceptabil răspunsul. De fapt, aş combina pe acesta cu precedentul.

Au mirosit prezenţa în punctele întărite a unor arme antitanc capabile să străpungă fără probleme blindajele de pe APC-uri şi IFV-uri, ori se tem de Toyote-le înarmate cu ZSU şi ZU, iar cea mai la îndemână soluţie li s-a arătat a fi câteva MBT în vârful şarjei, pentru penetrare.

Protecţia bazelor. Un atac concentrat cu RPG-uri şi lansatoare de rachete antitanc portabile punând în pericol pedestraşul de rând şi blindatele care protejează în general de 7.62 şi maxim de 14.5 (VBCI).

Ambuscade cu IED. Eh, aici e cu dus şi întors. Dacă nu sunt la contact, IED-urile sigur nu vor fi detonate sub/în apropierea MBT ci tot cu scopul de a provoca avarierea gravă/distrugerea unor blindate mai uşor de scos din luptă.

Reclamă. Normal că şi reclamă! Leclerc trebuie vândut.

 

– Iulian Iamandi –