Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a anunțat că țara sa are un plan nou de înarmare care depinde de alegerile politice și bugetare. Lecornu a indicat în declarația sa direcțiile principale ale programului.

Astfel, am aflat că Ministerul francez al Apărării dorește majorarea planului de achiziție al avioanelor multirol Dassault Rafale. Nu este clară versiunea care va fi cumpărată, însă în anul 2023 Franța a cumpărat patruzeci și două de avioane de acest tip în versiunea Tranche 5, urmând ca acestea să fie furnizate în perioada 2027 – 2032. Costul celor 42 de Rafale Tranche 5 a fost stabilit la aproximativ cinci miliarde de euro.

Avioanele comandate în 2023 vor înlocui un număr semnificativ de Mirage 2000 aflate în exploatarea curentă.

Dassault Rafale

Dassault Rafale

Omnirolul Rafale are un singur minus: nu este stealth. În rest, avioanele din acest tip dispun de un arsenal diversificat de armament modern, sisteme avansate de război electronic și un radar foarte bun – care nu cu mult timp în urmă și-a dovedit superioritatea față de radarul integrat pe avioanele multirol rusești Suhoi Su-35, în cadrul unor teste comparative desfășurate în Egipt.

Aș încerca o comparație cu cel mai modern avion multirol al Rusiei, Suhoi Su-57, dar încerc să scriu serios…

Serios scriind, la acest început de an 2025 Franța dispune de 98 de avioane Rafale în versiunile B și C, precum și de 41 de Rafale M ambarcate pe portavion.

Recent numărul de Rafale comandate a ajuns la 56, inclusiv două în varianta ambarcată, din comanda anterioară și din comenzi de compensare a transferului acestui tip de avioane dintre cele aflate în exploatarea Forțelor Aeriene Franceze către clienți străini (Grecia și Croația).

Comenzile interne vor crește, undeva la 76-86 de Rafale iar numărul total planificat va ajunge la 174 – 184 de avioane, plus 63 în versiunea M. Adică la un total de 237 până la 247 de bucăți.

Nu este clar cât timp va fi necesar pentru extinderea flotei de Rafale în urma acestor modificări față de planificarea inițială.

Compania producătoare, Dassault, are un portofoliu mare de comenzi care la finalul anului 2024 includea 220 de avioane Rafale dintre care 164 pentru exportul în Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Grecia, Egipt, Qatar, Croația și Serbia. Acestor comenzi foarte probabil li se vor adăuga mai multe în viitor, foarte curând urmând o comandă din partea Indiei în această primăvară pentru avioane Rafale M.

Dassault dorește să mărească producția anuală de avioane Rafale la 36 de exemplare, pentru a acoperi comenzile actuale. Treaba asta nu va fi deloc ușoară, având în vedere că în anul 2023 au fost fabricare numai 13 bucăți, dintre care 11 către Franța și două pentru export. Anul trecut producția a fost mai mare, pe porțile fabricii ieșind 21 de Rafale dintre care 14 pentru Franța și 7 date la export.

Francezii produc în prezent cam cât o fac rușii, adică 20 – 30 de avioane de luptă pe an.

Atât cu rafalele. Pardon, Rafale.

Fregata Lorraine - clasa FREMM

Fregata Lorraine – clasa FREMM

Pe partea deMarină s-a lăsat de asemenea cu un anunț de mărire: Franța va avea 18 nave de luptă principale de suprafață, în loc de 15.

Inventarul prezent cuprinde două distrugătoare clasa Horizon de 7000 de tone și opt fregate clasa FREMM de șase mii de tone. Conform planificării inițiale, acestor zece nave li se vor adăuga alte cinci fregate din clsa FDI (Fregate de Defense et d’Intervention) cu deplasament de 4500 de tone. FDI-urile vor înlocui cinci fregate La Fayette de 3000 de tone.

Noile planuri includ o comandă către navaliștii de la DCNS pentru încă trei fregate FDI.

Desigur, aici nu am socotit navele de luptă cu valoare mai mică, patruloare, etc.

La fel cum vorbeam de planificarea construirii și livrării avioanelor Rafale, evident că și în zona navală există provocări. Livrările fregatelor FDI se vor desfășura între anii 2025 – 2032 și va fi foarte greu ca în loc de cinci astfel de nave, să fie construite și livrate opt. Asta în timp ce alte patru fregate din același tip vor fi construite pentru export către Grecia.

Prelungirea perioadelor în care vor putea fi construite avioanele Rafale și fregatele FDI s-ar putea întinde până târziu în deceniul următor dacă nu vor fi dezvoltate capabilitățile de fabricare, integrare a sistemelor, dar și a armamentului și munițiilor pentru acestea.

Trăgând o linie, concluzionăm cu toții că numărul suplimentar de avioane multirol și de fregate pe care le dorește Franța ar putea fi gata mult prea târziu pentru a conta într-un potențial război cu foarte potențialul inamic ante portas.

Iulian Iamandi