Ministerul francez al Apărării a selectat trei fregate din clasa La Fayette aparținând Marinei Naționale pentru programul mid-life upgrade.

La Fayette

La Fayette

Începând cu anul 2021, nava leader FS La Fayette, împreună cu a treia si a patra navă din clasă, FS Courbet și FS Aconit, vor beneficia de o platformă și sisteme de luptă modernizate.

Marina franceză operează în total cinci nave din această clasă.

Unul dintre punctele culminante ale acestei modernizări va fi adăugarea unui sonar în carenă, a declarat ministerul, oferind celor trei fregate noi capabilități de luptă antisubmarin.

Alte îmbunătățiri vor include instalarea unui sistem CIWS (Close-in weapon system) Sadral, dotat cu rachete Mistral, înlocuind actualul Crotale.

Lucrările vor include modernizarea sistemelor electronice și IT utilizate pentru gestionarea instalațiilor navei (propulsie, angrenare, generare de energie etc), iar sistemul actual de management al luptei va fi înlocuit cu o versiune derivată din cea utilizată pe portavionul Charles de Gaulle. Inclusiv legăturile tactice de date (data links) vor fi modernizate.

Modernizările vor permite navelor să rămână în serviciu activ de luptă până după 2030.

Cristian Oancea