Franta gata de actiune inpotriva Siriei

Desfasurarea de forte din jurul Siriei

Într-un interviu din Le Monde, citat de Telegraph,Francois Hollande a exprimat angajamentul clar față de o intervenție împotriva forțelor guvernamentale ale regimului Assad. Pentru moment Franța a rămas singurul aliat al americanilor dispus să intervină militar în Siria, după ce Parlamentul Britanic a respins moțiunea Premierului Cameron.

Germania, prin vocea purtătorului de cuvânt al Angelei Merlkel, Steffen Seibert, a exclus orice participare la o intervenție în Siria. Citat de Deutsche Welle, Seibert declara următoarele:”Sperăm că Consiliul de Securitate va dezvolta o poziție unitară și că nimeni nu va închide ochii la o asemenea crimă. Nu am luat si nici nu luăm în calcul o participare militara a Germaniei.”

Revenind la Hollande; Președintele Franței declara, manifestându-și sprijinul față de Administrația Obama: “Dacă Consiliul de Securitate nu va acționa, vom forma o coaliție. Ar trebui să fie cât mai extinsă cu putință și va avea la bază Liga Arabă, care a condamnat aceste crime și a alertat comunitatea internațională. Coaliția va avea sprijinul Europenilor.” Potrivit lui Hollande un atac asupra Siriei ar putea avea loc pâna miercurea viitoare, când Parlamentul Franței se va reuni pentru o sesiune de urgență asupra situației din Siria.

Între timp, la Washington se așteaptă publicarea unui raport desecretizat al comunității de informații, referitor la atacurile cu arme chimice de săptamâna trecută. Teoretic azi ar trebui să avem un raport competent, care se demonstreze clar cine e în spatele gazărilor din zona Damascului.

Josh Earnest, putătorul de cuvânt al Casei Albe declara:”Vrem să fim siguri că răspunsul nostru va trimite un semnal fară echivoc regimului Assad și dictatorilor de orinde. Comunitatea internațională se așteaptă la respectarea normelor referitoare la armele chimice, orice încălcare a acestora având consecințe serioase.”

La fața locului, în Siria, potrivit Al Arabiya forțele guvermamentale au început să se disperseze, în așteptarea atacului coaliției internaționale. Încă de acum două zile coloane de vehicule blindate și camioane au fost văzute părăsind zona Aeroportului Internațional Damasc, fiind evacuate de asemenea carierele generale ale armatei și forțelor aeriene.

-Marius Constantin –

Marius Constantin

View Comments

  • îMpotriva,nu îNpotriva.

    Asta cu "gata de atac" era valabila alaltaieri. Între timp nu mai e nimeni gata de niciun fel de atac. Keep updated :)

        • Acum am realizat ca de fapt îmi raspundeai trimitându-me la un blog,al tau. Cum ar veni,îti sustii punctul de vedere prin spusele proprii :) Am citit ce scrii acolo (doar articolul referitor la ce si cum va fi) si nu dincolode tonul doct si categoric nu am gasit nimic. E posibil sa stii lucruri pe care muritorii de rând sa nu le cunoasca,nu stiu. Repet întrebarea,care nu e deloc impertinenta : ai studii de analiza militara ? E o curiozitate personala.

          • Din greseala am postat linkul respectiv aici. De fapt il doream postat pe marginea articolului 'Interventie americana iminenta in Siria' unde am discutat despre loviturile limitate de care vorbesc unii.

            Blogul l-am facut din curiozitate si l-am pastrat din comoditate. L-am lasat balta o perioada. Daca am o parere ferma in privinta a ceva, scriu un blog entry. In general imi postez parerea simplu si direct, as putea sa postez niste analize mai fitoase dar nu am rabdare si sincer nu le suport deloc. E locul meu de dat cu parerea, nimic special.

            Imi cer scuze pentru ton. E rezultatul nervilor pentru ca unii pe la tembelizor ne iau de prosti.

            Imi pare rau, dar prefer sa nu spun in ce domeniu am studiile.

          • Copy that,Reçu 5/5 . Toti încearca sa "ne" ia de prosti : presa româneasca e varza (alarmista,rea cu intentie,cu viziuni apocaliptice) iar asta vest-europeana e împaciuitorista si filozoafa. De STIUT exact ce se întâmpla,cu A+B,nu putem stii (nu din surse deschise). Eu nu sunt nici analist politic,nici militar,nici de vreun alt fel. Doar ca îmi place "Clavecinul bine temperat" si am oroare de verdicte date asa,din barda ("vine sfârsitul lumii","cade Luna peste noi",etc). Nimic nu e câstigat sau pierdut dinainte.

          • Eu la baza sunt analist. Deci e posibil sa am un mic avantaj fata de unii muritori, dar fara sa devin "nemuritor".

            Putem stii si din surse deschise. E suficient sa ne folosim creierele si sa avem intr-adevar niste repere de analiza. Eu sunt convins ca loviturile nu vor fi limitate la niste lovituri asupra unor cladiri. Cu o conditie. Obama sa nu se bage peste generali. Si nu cred ca isi va permite sa o faca. Cel putin nu in privinta aviatiei si sistemului de aparare aeriana a Siriei. Pentru ca e viata soldatilor americani in joc.

            A, si am uitat sa mentionez. Blogul a avut la baza interesul meu fata de incercarile Rusiei si Chinei de a contrabalansa SUA prin crearea unui pol eurasiatic. Dar e evident urmarind ce se intampla cu Siria ca un astfel de pol nu e o chestiune de actualitate. Rusia da inapoi, China e foarte rezervata... iar tarile care spera sa contrabalanseze presiunile SUA si ale Israelului cu ajutorul lor nu prea au pe ce se baza. Parca vad ca Rusia nici nu i-a trimis S-300 lui Assad cum nu i-a trimis nici Iranului. De-asta am eliminat "eurasia" din titlul blogului. Scuze pt. off-topic.

          • Spui de viata soldatilor americani : din ce citesc pe ici-colo,este exclusa folosirea de trupe la sol. Acuma,e posibil ca sirienii sa gândeasca precum sârbii atunci când au fost avertizati ca vor fi loviti : "nu ne pasa,murim ca eroii". Personal nu cred în varianta asta. Sunt înclinat sa cred ca americanii vor lovi pentru a-si scoate fata (au facut prea multa gargara ca sa dea înapoi) iar sirienii vor accepta sa fie sifonati un pic.

          • Înteleg. Oricu,noi tot vorbim de tactica,iar problema este ca nu stim care e strategia. Si ca nu stim noi nu e grav. Am însa impresia ca nu prea stiu nici aia care ar trebui sa o haotarasca.

          • @Bibix

            In seara asta in timpul dezbaterilor din Senat Kerry a scapat porumbelul - desi loviturile vor fi chipurile limitate, capabilitatile armatei siriene vor fi "degraded".

  • PS : interviul cu pricina era în fapt conferinta lui Hollande cu ambasadorii la Paris. Un discurs-fluviu,cu un ton de profesor de scoala (aprecierile presei) si care nu a convins pe nimeni. De la "asemenea crime nu pot ramâne nepedepsite" (spus ieri) zi a devenit "nu putem sa nu avem chiar nicio reactie".

  • Chestia e ca de ramas în coada de peste,nu poate sa ramâna. Se duce naibii credibilitatea Occidentului. Ceva-ceva or sa faca omuletii astia,dar ce e limpede e ca Franta nu e deloc gata sa sa (mai) duca la vreun razboi. Sunt 3200 de soldati în Mali,situatia economica e cam albastra,azi s-au mai anuntat niste cresteri de impozite iar opinia publica (asa cum se refecta ea în prlament si presa) e cam împotriva oricarei actiuni armate.

  • Bre,pana la urma cu atac,fara atac,tot dracu ala e.Spartul de capete e la sol.Astilalti doar arunca cu seminte din galerie.
    Amu,pe termen scurt,pana se clarifica cine si cum,Assad et co sunt in defensiva.Nu se pune problema de concentrari de tehnica grea.

    Rebelii vor fi o vreme pe val.Din fericire pt. baietii buni,problemele lor de fond nu se rezolva.Divizati sunt.In stare de razboi civil intr-un razboi civil(arabi contra kurzi)sunt.Armata guvernamentala nu se va imprastia in toate zarile,iar paramilitarii care-si apara saracia,nevoile si neamul,nici atat.
    Fortele speciale ale partilor implicate se pot inmulti,dar date fiind conditiile,impactul lor nu poate fi unul decisiv.Nu pot sa ia de capul lor oras dupa oras cu asalt si sa planteze steagul ca pe reduta Grivita.Iar pt. a-l invinge pe Assad exact de asta e nevoie.
    Sa admitem ca Assad ajunge sa fie drastic slabit(modalitatea e irelevanta).Putin va deschide Siriei un credit de 5-10 miliarde,cu care sirienii vor lua toate vechiturile armatei ruse.Deci pt. ca rebelii sa obtina o victorie decisiva e nevoie pe de o parte de retragerea Rusiei,pe de alta de un aport substantial la sol al aliatilor rebelilor.
    Scopul (dedus pe cale logica)marilor democratii vestice,aliate cu micile state feudale arabe si desigur,cu unica democratie a Orientului Mijlociu,e sa prelungeasca bairamul.Dar acesta nu poate fi prelungit ad infinitum.In primul rand,in orice rebeliune care taraganeaza,populatia revine de partea sistemului.Indiferent ca e Ion,Jean,Ivan sau Abdul,omului obisnuit ii trebuie cele cateva chestii primare din piramida lui Maslow.E bine cu libertatea,dar mai intai sa halim si sa putem duce kinderul la gradinita.In al doilea rand,diviziunile intre rebeli sunt de asa natura incat nu se pot vindeca in timp,doar adancii.
    Assad inca nu castiga,dar a incetat sa piarda.El va suferi,posibil, un declin in perioada urmatoare.In functie de evenimente,e posibil chiar sa si castige ceva.Moralul rebelilor se poate prabusi,daca vad ca tot ce va face Vestul va fi sa-i dea un bobarnac.

  • fara o minune, va fi 100% razboi. ce s-a intamplat aseara in parlamentul britanic a fost o minune (din 1782 nu s-a mai intamplat ceva similar, din marturiile presei britanice).

    vor razboi cu inversunare.

    • Cine sunt "ei",astia care vor razboi ? Daca ai curiozitatea sa citesti si altceva decât stiri fierbinti,o sa vezi ca americanii au probleme acasa la ei,europenii la fel,rusii nu stau nici ei grozav.
      Asta cu "minunile" merge la biserica,în viata reala e cu vectori,probabilitati,tendinte,altele... .

      • Niste factiuni din randul elitelor politice,mediatice,economice si culturale din cateva tari vestice?
        Contrapunerea lor sunt ''altii'' atat pe plan international cat si pe plan intern.Numeric,''altii'' par mai multi,dar ''ei'' au avantajul pozitional pe tabla de sah.Momentan :D

      • esti impetuos, bibix :D. not bad.

        ce probabilitate era sa aiba succes motiunea laburistilor de aseara?

        hai, sa vedem concret partea cu "vectori, probabilitati, tendinte".

        • Nu pot sa-ti dau un procent fara riscul de a scoate cifre din burta. Ceea ce era,însa,de banuit era ca o sa iasa asa cum a iesit. Date fiind conditiile în care s-a anuntat dorinta de pedepsire a Siriei,faptul ca lumea nu prea mai "pune botul" la povesti vânatoresti (genul Saddam acum 11 ani) si starea de fapt din Ingliterra. Desigur,acum e simplu sa spun "prevedeam ca asa va fi". De aia ziceam ca o bursa a pariurilor ar fi mai cinstita :)

          • chief, intreb pt ca stiu suficient de bine treaba cu probabilitatile.

            aseara a fost o "lebada neagra".

            si vorba lui murphy "nu crede in minuni, bazeaza-te pe ele " ;)

          • Nu l-as fi vrut pe Murphy în sectiunea mea :) chiar daca era om de spirit. Circula o vorba pe-acolo pe unde am învata eu sa scriu si sa citesc : "daca nu e DA cu siguranta,e NU cu certitudine,si actionati ca atare" :)

    • PPSh zici?
      Hai sa ma laud, ca altfel nu stiu daca altii o fac cum trebuie:
      -acu fix o luna fara o zi, tineam un PPSh-41 in brate (am si poza); ala cu tambur si tot tacamul. Dupa ce se duceau alea 71(!) de gloante, cred ca era o scula cu damage mare in lupta corp la corp, la cat e de greu si solid, pacat ca nu-i bine "echilibrata", daca are inca tamburul. Dar nu asa de greu sa nu se poata marsalui sau alerga cu el.
      Mi s-a parut surprinzator de mare, ceva intre pistol-mitraliera si pusca mitraliera, o arma serioasa, care-ti da siguranta.

      In fine, pareri de civil ageamiu... dar l-am tinut in brate, bre! :)
      Mai aveau baietii si Garand, si M3, si Sten, si MG(38 sau 42), si mortiere etc...

    • Hmm, de unde aveau aia 5000 de Stg-44? Interesant ce arme si tactici poti intalni in razboaiele astea civile, imi amintesc ca in razboaiele din Iugoslavia am vazut poze cu MP-40 (parca la niste croati, primite de la germani probabil), si odata am vazut chiar o poza cu un soldat american folosind un PPSh in Irak (la verificarea unor cladiri si incaperi).

      Ma intreb ce "binevoitor" le-a trimis (mai ales ca nu stiu daca au si munitie pentru ele), probabil tot de pe la nemti au ajuns acolo, cine stie cum

    • Mon Dieu, o sa-i rupa in bucati, o sa sara pe ei si o sa le rupa fasu. Pare dureros (pentru Hollande in primul rand hehe).
      Dar cum e treaba in Francia, e lumea de acord cu razboiu (sau atacu) au ba? Tre sa voteze si la ei parlamentu?

      Norocu sirienilor ca n-au venit inca in tara alea 12 F-16, ca le rupeam si noi fasu alaturi de francezi hehe. Mare noroc. Am trimite noi si Mig-21 Lancer dar cica nu e compatibil cu NATO, n-are scara din aia smechera sa te urci in el, are altfel de vopsea, chestii socoteli

Recent Posts

Rusia ar putea anula MAKS 2024

Presa rusă zice că "pe surse" a aflat de anularea show-ului aerian MAKS 2024. Sursa…

6 days ago

Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române, înzestrate cu cea mai recentă versiune de rachete Sidewinder

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a salutat anunțul recent prin care Statele Unite ale Americii…

1 week ago

Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relații internaționale, Simona Cojocaru, şi șeful…

1 week ago

Jurnalist maghiar: numai înțelepciunea rușilor ține umanitatea la adăpost de un război mondial

Vecinii, aliații și mai ales prietenii noștri maghiari continuă să meargă pe muchie dar din…

2 weeks ago

Hanwha Aerospace caută să obțină un sprijin mai extins în industria de apărare pentru modernizarea securității României

Hanwha Aerospace intenționează să înființeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de…

4 weeks ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean,…

4 weeks ago