Franța ia în considerare achiziția unui număr nespecificat de elicoptere grele CH-47 Chinook în configurație destinată forțelor pentru operații speciale.

CH-47 Chinook, Saber Guardian 2019 - Bordusani

CH-47 Chinook, Saber Guardian 2019 – Bordusani

Deși militarii francezi operează un număr de elicoptere H225M Caracal și NH90 Caiman, ambele în clasa 11 tone, dislocarea de trupe franceze în Mali a fost întărită cu trei elicoptere britanice Chinook ale Royal Air Force.

RAF a suplimentat prezența în Mali pentru încă cel puțin șase luni, iar o pereche de elicoptere Chinook britanice au participat la defilarea de Ziua Bastiliei, pe 14 Iulie.

Într-o declarație de presă referitoare la eveniment, comandamentul forțelor pentru operații speciale franceze a comunicat:

“The air force is actively studying the acquisition of [CH-47s] for the French special forces. They would complete the current range of helicopters.”

Militarii francezi își doresc de mult timp achiziția unor elicoptere grele. La finalul anilor 2000, Parisul s-a angajat într-un efort comun cu Germania în cadrul programului Future Transport Helicopter.

Eurocopter – predecesoarea Airbus Helicopters – a făcut echipă cu Boeing la propunerea unui elicopter cu motoare în tandem precum Chinook, dar cu o greutate mai mare la decolare – 33 de tone. Proiectul a fost abandonat.

Germania se află acum în primele etape ale achiziției unei noi platforme care să înlocuiască bătrâna flotă de elicoptere grele Sikorsky CH-53G/GA/GS, urmând să decidă între CH-53K și CH-47F.

Este foarte posibil ca achiziția unui tip nou de elicoptere grele să fie identică pentru Germania și Franța.

Iulian Iamandi