Marina Franceză a luat decizia de a achiziționa patru nave de suport logistic, denumite “Bâtiments Ravitailleurs de Force” (BRF) în franceză sau “Force Replenishment Vessel” în engleză. Aceste nave vor fi construite de către “Chantiers de l’Atlantique” si de Naval Group pentru un total de 1,7 miliarde de euro. Livrarea navelor va avea loc între anii 2022 si 2029.

Nava de sprijin logistic Vulcano

Nava de sprijin logistic Vulcano

Potrivit unei declarații a Marinei Nationale (“Marine Nationale” ), s-a luat decizia de a achiziționa 4 noi BRF-uri (anterior cunoscute sub numele de “Flotte Logistique” sau FLOTLOG) pentru a crește capabilitățile flotei auxiliare. Fiecare  BRF are capacitate de combustibil de 13.000 m³ și va fi înarmat cu 2 sisteme BAE Bofor 40Mk4.

BRF-urile vor fi nave moderne și foarte eficiente, care vor respecta reglementările internaționale existente. În plus, vor fi proiectate după navele italiene LSS Vulcano, ca parte a OCCAR. Cu toate acestea, BRF-urile sunt programate a fi un pic mai mari decât Vulcano și vor fi, de asemenea, capabile sa transporte mai mult .

Aceste nave vor înlocui petrolierele actuale din clasa Durance aparținând marinei franceze, nave ce au intrat în serviciul activ în anii 1970 și 1980.

Navele sunt concepute pentru a  ajuta Franța în vederea acordării sprijinului logistic navelor sale militare și aliate.

La fel ca si aeronavele-cisternă ce transportă combustibil pentru alte aeronave, navele-cisternă transportă combustibil pentru alte nave, dar și pentru aeronave pe baza capabilităților cargo.

În plus, au capacitatea de a transporta arme, muniții, piese de schimb, precum și medicamente, alimente și apă pentru celelalte nave.

Toate aceste capacități de stocare fac din BRF un sprijin crucial pentru marina franceză pentru ca alte nave să rămână pe linia de plutire departe de coastele sale, astfel extinzând durata misiunii lor.

Cristian Oancea