FLIR Systems, a anunțat că a primit un contract de la Agenția Franceză pentru Achiziții în domeniul Apărării, în sprijinul programului francez Operațional Pocket Drone. Contractul are o valoare a plafonului de 89 milioane de dolari pentru a furniza FLIR Black Hornet 3, un vehicul nano aerian fără pilot din categoria “Personal Reconnaissance System” pentru a sprijini operațiile Forțelor Armate ale Franței.

Noble Jump 17, mini drona "Pârâcioasa"

Noble Jump 17, mini drona “Pârâcioasa”

Black Hornet PRS este cel mai mic sistem nano aerian fără pilot (UAS) și se află în dotarea a peste 30 de țări. Black Hornet permite luptătorului să mențină conștientizarea situației, detectarea amenințărilor și supravegherea indiferent de locul în care se execută misiunea. Echipat cu senzori electro-optici / în spectrul infraroșu și abilitatea de a zbura până la 25 de minute, Black Hornet acoperă spațiul dintre senzorii aerieni și cei de la sol, oferind aceleași capabilități de detectare a situației și de detectare a pericolelor ca și vehiculele terestre sau aeriene fără pilot mai mari.

“We are honored to support the French Armed Forces’ mission with the delivery of the Black Hornet PRS and related services. This award strengthens our partnership with the French Armed Forces and our focus on unmanned technology, an emerging area that is strategically critical to FLIR’s business.”

A spus Jim Cannon, președintele si CEO-ul lui FLIR Systems.

Acest program oferă capacitatea extinsă a lui Black Hornet 3 pentru forțele armate franceze. Contractul va fi administrat și executat de FLIR în Hvalstad, Norvegia.

Armata franceză devine astfel cel de-al treilea operator al Black Hornet 3, la câteva luni după ce SUA a decis să-l folosească pentru programul său “Sodier Borne Sensor” si al 20-lea regiment al armatei australiene specializat in ISTAR.

Cristian Oancea