Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat, la 19 iunie, un acord-cadru de cooperare pentru achiziționarea în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3. 

Gestionat de DGA cu sprijinul MBDA, acordul oferă națiunilor partenere acces la un proces mai simplu de achiziție, care să răspundă cerințelor forțelor armate. 
Urmând exemplul primelor cinci țări, alte câteva state și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru această cooperare. 

Eric Béranger, CEO MBDA: "Această cooperare reprezintă un pas important în consolidarea capacităților de apărare ale Uniunii Europene și ale statelor membre, 
 contribuind la securitatea și suveranitatea colectivă. Acest acord va conduce la creșterea eficienței și va spori rezistența industriei europene de apărare."

Mistral 3, care se află în prezent în serviciul armatei franceze și al multor alți utilizatori, este o rachetă de apărare aeriană echipată cu un senzor de căutare în infraroșu 
și cu capabilități avansate de procesare a imaginilor. 
Cu o rată de succes de peste 96% și cea mai bună fiabilitate dintre toate sistemele actuale de apărare aeriană cu lansare de la sol și rază scurtă de acțiune, 
are capacitatea să vizeze, de la distanțe mari, ținte cu amprentă termică redusă precum drone, rachete cu turboreactor și ambarcațiuni rapide de atac. 

Sursa: MBDA