A cincea din cele opt nave ale clasei, fregata multirol (FREMM) Bretagne a fost admisă în serviciul activ de către șeful Statului Major Naval (CEMM), amiralul Christophe Prazuck. Decizia marchează integrarea navei ultramoderne în ciclul operațional.

FREMM Bretagne

FREMM Bretagne

Construită în Lorient, Bretagne a executat prima ieșire în probe de larg navigând către portul bază Brest pe 14 Mai 2018. Fregata a fost predată oficial Marinei pe 18 Iulie.

Pe 30 August 2018, Bretagne a părăsit portul Brest începând prima misiune cu termen lung. În cadrul misiunii de câteva luni, fregata a fost testată în condiții extreme pentru verificare înaintea viitoarelor misiuni. Nava a luat parte la mai multe exerciții cu marinele aliate, cum ar fi exercițiul antisubmarin din apropierea coastelor Statelor Unite ale Americii și participarea la exercițiul NATO Trident Juncture în apropierea coastelor Norvegiei.

După trei luni în care a navigat în Atlanticul de Nord, Bretagne a revenit în portul bază Brest la finalul anului trecut. Acum, după admiterea în serviciu, nava intră în flota de suprafață a Marinei Franței și este pregătită pentru operații la scară mare. Bretagne este cea de-a doua fregată FREMM a flotei vestice, după nava-soră Aquitaine.

În anul 2030 Marina Franței va dispune de 15 fregate incluzând 8 FREMM, 2 FDA și 5 FDI. FREMM Bretagne este a cincea din seria de opt, după Aquitaine, Provence, Languedoc și Auvergne. Bretagne va fi urmată între 2019 și 2023 de navele-soră Normandy, Alsace și Lorraine.

Ultimele două FREMM-uri vor dispune de capabilități antiaeriene îmbunătățite și vor fi cunoscute ca FREMM DA (Defense-Aerienne).

Iulian Iamandi