Compania franceză Shark Robotics a dezvoltat un sistem UGV (Unmanned Ground Vehicle) botezat Rhyno, special proiectat pentru a executa operații de decontaminare și care poate fi utilizat în combaterea coronavirusului COVID-19.

Rhyno UGV este capabil să decontamineze o suprafață de 20 000 de metri pătrați în trei ore.

Coronavirus Shark Robotics Rhyno UGV

Coronavirus Shark Robotics Rhyno UGV

După câteva săptămâni de lucru, Shark Robotics a prezentat primul prototip Rhyno Protect. Robotul poate acționa fără a pune în pericol viața oamenilor, acesta fiind telecomandat de la distanță.

SANITIZING RHYNO PROTECT este un robot modular de mici dimensiuni care poate îndeplini câteva tipuri importante de misiuni, cum ar fi: decontaminarea suprafețelor, purificarea aerului, transportul oamenilor bolnavi sau a materialelor, stingerea incediilor.

Capabilitățile robotului și dimensiunile acestuia, au fost proiectate special pentru spații închise cum ar fi spitalele, stațiile de metrou, aeroporturile.

Rhyno UGV este un robot modular cu șenile care poate fi echipat cu diferite tipuri de încărcături utile în limita a 200 de kilograme.

Modulele pot fi schimbate de un singur operator, fără unelte, în mai puțin de treizeci de secunde.

Sub control telecomandat, Rhyno utilizează brațe de mici dimensiuni pentru curățarea zonelor de pe pereți, a panourilor de omandă și suprafețe ale echipamentelor contaminate.

Rhyno UGV poate opera atât telecomandat de la distanță, cât și autonom cu supravegherea operatorului uman care rămâne la distanță în zona de siguranță.

Iulian Iamandi