Prezentul… de ceva vreme, nu mai e ca în sloganurile pseudo-patriotice. Până și francezii au înțeles asta, când au început înlocuirea FAMAS-ului național cu HK-urile aliatului neamț. Acum, practici, francezii mai fac un pas și nu se gândesc la Cugir-ul lor, ci comandă un produs bun de la vecinul belgian.

FN SCAR-H PR

FN SCAR-H PR

Fabrique Nationale Herstal, împreună cu subcontractantul OIP, a câștigat o comandă din partea Armatei Franței pentru 2600 de arme semi-automate cu lunetă SCAR.

Compania din Liege a devenit câștigătoare a unei competiții internaționale pentru furnizarea de arme Fusil Semi-Automatique de Precision (FPSA) și componentele optice. Compania FN Herstal a propus SCAR-H PR (Precision Rifle), o armă specializată cu un calibru mai mare decât versiunea SCAR de pușcă de asalt. FN Herstal s-a asociat pentru acest contract cu compania OIP Sensor Systems, fabricantă de dispozitive optice și de sisteme de ochire.

Arma SCAR-H PR (7,62×51 mm) va fi utilizată de către trăgătorii de elită din plutoanele de infanterie din armata franceză.

Valoarea contractului este necunoscută, dar o astfel de armă costă 5000 – 6000 de Euro, sumă la care se adaugă costisitorul sistem de vedere pe timp de noapte.

Decizia Directoratului General pentru Armament în favoarea SCAR este una care a surprins în mod plăcut compania FN Herstal, companie care a pierdut în urmă cu trei ani competiția pentru înlocuirea armei standard, FAMAS, din armata franceză. Contractul respectiv, în valoare de aproximativ 300 de milioane de euro, consta în furnizarea a 90 000 puști de asalt de-a lungul a 15 ani și a fost câștigat în luna Septembrie a anului 2016 de către compania germană Heckler und Koch.

Proiectată după cerințele forțelor pentru operații speciale din Statele Unite ale Americii, SCAR (Special operations Combat Assault Rifle) a fost selectată pentru dotarea militarilor din Belgia, Portugalia și ai altor țări din Europa. FN SCAR este disponibilă în două calibre și în câteva versiuni.

Compania FN Herstal va participa și la programul de modernizare a tancului franțuzesc Leclerc, unde va furniza turelele ușoare telecomandate.

Iulian Iamandi