Cea mai avansată aeronavă americană a efectuat un scenariu de antrenament împreună cu una dintre cele mai vechi si mai de încredere aeronave din dotarea USAF pentru a oferi mai multă flexibilitate în cadrul forțelor aeriene.

F-35A Lightning II

F-35A Lightning II

Pentru prima dată, aviatori aparținând 388th Fighter Wing, Hill AFB (Utah), din 26th Special Tactics Squadron și 27th Special Operation Logistics Readiness Squadron din cadrul bazei aeriene Cannon, s-au antrenat și au efectuat operații de realimentare (Forward Air Refueling Point – FARP) cu ajutorul unui MC-130J Commando II către avionul de generația a cincea F-35A Lightning II.

În cadrul acestui scenariu de realimentare, un MC-130J a aterizeazat pe un aerodrom izolat, securizat și administrat de către JTAC-i. Echipajul aeronavei MC-130J, alcătuit din loadmasteri și specialiști în realimentare, au instalat rapid echipamentele și furtunele pentru combustibil necesare efectuării operației de realimentare, apoi au transferat combustibilul de la avionul MC-130J la celălalt avion aterizat – în acest caz, un F-35A.

Antrenamentul este un element de bază în dezvoltarea bazată pe adaptare. Adaptarea este un element cheie pentru realizarea puterii aeriene în războiul modern extrem de contestat. Pentru a reuși, aviatorii din diferite specializări trebuie să se antreneze pentru a lucra împreună în mod eficient, au spus planificatorii.

“We’re really experienced at FARP operations with fourth-generation aircraft like the F-16 (Fighting Falcon) and the A-10 (Thunderbolt II) but this is the first time we’ve done it with the F-35,” a declarat Maj. Meghan O’Rourke, un ofițer de sisteme de luptă pe aeronava MC-130J aparținând de 9th Special Operational Squadron (SOS).

9th SOS a mai realimentat și F-22.

Extinderea operațiilor FARP cu F-35A vor furniza comandanților mai multe opțiuni într-un viitor conflict în care alte posibilități logistice ar putea fi limitate.

“Setting up a FARP gives us flexibility in planning because we now have the capability to land in a remote location, refuel, potentially re-arm and go take the fight to the enemy, and the F-35 can bring a lot to the fight.”

A declarat locotenent-colonelul Matthew Olsen, director de operații la 421st Fighter Squadron și unul dintre piloții de F-35 care au zburat la Cannon AFB.

Instruirea a adus laolaltă piloți, tehnicieni, operatori de forțe speciale și planificatori.

Amprenta mentenanței pentru antrenament a fost la fel, adaptabilă. Un grup mic de tehnicieni de F-35 din cadrul 388th Maintenance Group a sosite pe Cannon AFB pentru a furniza instruirea și sprijinul operatorilor de forțe speciale din aviație.

“It’s been very valuable to interface with the refueling troops and special-ops guys. A lot of lessons learned and we demonstrated that we can do this with a small group of BOLT Airmen.”

A declarat Master Sgt. Dantorrie Herring din 388th MXG.

Cristian Oancea