Primele exerciții pe mare ale Forțelor Navale Române, în cooperare cu partenerii din Alianță, se desfășoară în perioada 11-13 ianuarie. Fregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter Puma Naval la bord, se află, în prezent, în largul Mării Negre, alături de distrugătorul american USS Carney și un submarin ce aparține Forțelor Navale ale Turciei, pentru câteva exerciții menite să dezvolte interoperabilitatea maritimă între armatele statelor membre NATO.


Exercițiile principale, la care iau parte marinarii militari români, americani și turci sunt axate pe dezvoltarea aptitudinilor necesare luptei în mediul submarin. Planurile prevăd, de asemenea, și exerciții de luptă cu focul și cu găurile de apă, de abandon al navei sau de remediere a unor avarii ce pot interveni la tehnică. În timpul manevrelor de intrare și de ieșire din port, au fost exersate procedurile de contracarare a unor eventuale atacuri teroriste cu ambarcațiuni rapide.
Sfârșitul lunii în curs și începutul celei viitoare vor aduce, în Marea Neagră, Grupările NATO permanente din Mediterana, iar Forțele Navale Române își vor aduce contribuția cu nave în cadrul acestora.

Biroul informare și relații publice