Fregata „Regele Ferdinand” și Dragorul Maritim „Lt. Lupu Dinescu” au plecat miercuri, 11 iulie, din Portul Militar Constanța pentru a se integra în două grupări navale NATO, care vor desfășura, în bazinul Mării Negre, misiuni de supraveghere a traficului maritim, în conformitate cu măsurile stabilite în „Planul de acțiune al NATO pentru creșterea nivelului de reacție”.
Fregata „Regele Ferdinand” va face parte din Gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), ce are ca navă comandant fregata olandeză „De Ruyter”, și va desfășura exerciții comune cu încă două fregate, HMCS „Ville De Quebec” din Canada și TCG „Orucreis” din Turcia.
Dragorul Maritim „Lt. Lupu Dinescu” va intra în compunerea Grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter-measures Group), din care vor mai face parte și vânătorul de mine turcesc TCG „Anamur” și dragorul maritim german FGS „Rhein”.
Cele două nave militare românești și navele partenere NATO vor face vineri, 13 iulie, o escală în portul Burgas, Bulgaria, după care vor participa, în perioada 16-20 iulie, la exercițiul multinațional BREEZE 18, organizat de Forțele Navale Bulgare, în apele teritoriale ale Bulgariei și în apele internaționale ale Mării Negre. După terminarea exercițiului BREEZE 18, activitățile de instruire ale celor două grupări navale NATO vor continua cu misiuni specifice de supraveghere a situației maritime și se vor încheia cu o escală în portul Odessa din Ucraina, în perioada 23-25 iulie, precum și cu exerciții comune, pe mare, cu navele militare ucrainene.
La sfârșitul lunii iulie, gruparea navală SNMG-2 are planificate activități de instruire împreună cu Forțele Navale ale Turciei, iar gruparea navală SNMCMG-2 are programate exerciții în comun cu Forțele Navale Române.
Fregata „Regele Ferdinand” și Dragorul Maritim „Lt. Lupu Dinescu” își încheie misiunile alături de partenerii NATO la începutul lunii august, când vor începe evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române.
Misiunile de conștientizare a situației maritime și de supraveghere a traficului naval din Marea Neagră își propun să promoveze înțelegerea reciprocă, încrederea și cooperarea pentru apărarea comună. Totodată, acțiunile desfășurate de cele două grupări navale NATO contribuie la dezvoltarea relațiilor dintre Forțele Navale Române și partenerii din Alianță.
Biroul informare şi relaţii publice
Cu siguranta ca nevoia de colaborare a fortelor navale din NATO este necesara ,mai ales in Marea Neagra, dar pentru aceasta avem nevoie de cel putin cateva miliarde de euro pentru a incepe modernizarea flotei romanesti si constructia altor nave si submarine dotate cu noile tehnologii si mai este necesara ,mai intai de toate,o curatare totala a marinei armatei romane de cozi de topor si de conservele straine mai cu seama cele moscovite. Acesti indivizi sunt sursa imensa de multe infectii cangerigene din armata romana si nu numai romanesca. Si totusi Romania va renaste . Dumnezeu sa binecuvanteze Romania si pe romani oriunde s-ar afla.
In sfarsit si o nava nemteasca …
Eram curios cat de vechi/no sunt navele noastre fata de cele ale partenerilor; in timpul cautarilor am gasit ca in cadrul BM “Rhein” este nava de transport/aprovizionare (desi face parte intr-adevar din ” 3rd Minesweeper squadron “). Apropo de asta, cum se traduce corect squadron in cazul FNR? Escadron, escadra, flotila? Revenind la vechime, din pacate nu am gasit nici o surpriza: ale noastre sunt cele mai vechi (desi banuiam ca asa stau lucrurile la fregate, nu stiam la SNMCMG-2 daca e tot asa). Nava turceasca este din clasa Frankenthal si face parte din calupul produs in Istanbul (unele au fost produse in Germania si altele in Turcia).