Doi Asi peste Borcea

Doi Asi peste Borcea: Cpt. Cdr. Dan “Motanu” Moise si Cpt. Cdr. Adrian “Buru” Burnichi

De un an de zile, poate si mai mult de atat, se dezvolta un curent periculos in cadrul Ministerului Apararii. Tot mai multi inalti oficiali par ca se lupta din rasputeri pentru a reduce Fortele Aeriene Romane la o componenta ridicola, asa numita Politie Aeriana. Au fost declaratii peste declaratii oferite de ministri, de sefi de state majore, de ofiteri mai mult sau mai putini superiori.

Din capul locului trebuie spus ca asa numita “politie aeriana” este una dintre misiunile pe care trebuie sa le indeplineasca o forta aeriana pe timp de pace. Una din multele, iar cand iti reduci aviatia militara la o componenta care face pe politistu’ rutier pe cerul patriei risti sa te arzi rau de tot.

Dar, ca sa incep cu inceputul, hai sa vedem care este misiunea Fortelor Aeriene Romane (FAR) asa cum este descrisa ea chiar pe site-ul institutiei:

“Misiunile Fortelor Aeriene Române pe timp de pace sunt definite pentru a realiza mentinerea integritatii spatiului aerian national si protejarea unor obiective vitale împotriva atacurilor aeriene si sunt realizate prin functiile de supraveghere aeriana si de politie aeriana, pentru mentinerea securitatii spatiului aerian national.

În situatii de criza si de razboi, Fortele Aeriene Române îsi amplifica actiunile pentru apararea populatiei, obiectivelor vitale si a trupelor împotriva atacurilor aeriene, provocând pierderi maxime fortelor aeriene inamice, prin uzura si participarea la crearea unei situatii aeriene favorabile.

Subsistemul de forte cuprinde ansamblul structurilor specializate pentru misiuni de aparare aeriana din Fortele Aeriene, Fortele Terestre si Fortele Navale, destinate pentru localizarea, urmarirea si identificarea mijloacelor aeriene, precum si pentru interceptarea si combaterea mijloacele aeriene ostile.”

Asadar, pe timp de pace Fortele Aeriene trebuie sa mentina integritatea spatiului aerian national. Cum fac treaba asta? Foarte simplu. Se monitorizeaza spatiul aerian national si, daca apar amenintari, sunt ridicate in aer avioanele de vanatoare aflate in alarma.

In principiu e simplu, dar daca stam sa analizam e destul de complicat.

Continuarea pe Aviatia Magazin.