F-22 Raptor

F-22 Raptor

Ni se întâmplă din când în când să fim ştampilaţi într-un fel sau altul, atunci când criticăm câte un program – fie el F-35, Saur, ori achiziţia de F-16 la mâna a treia.

Părerile noastre nu trebuie să coincidă nici măcar între membrii redacţiei… aşa că nu văd de unde până unde ne alegem din când în când cu câte o ştampilă pe turul pantalonilor: ăsta ţine cu americanii, ăla e cu ruşii, ăla ţine cu ursul, iar Rafale e o glumă pentru că îi place lui Iulian.

Niciodată nu ne-am apucat de lucru precum nişte aplaudaci cu ochelari de cal: tot ce e românesc, nu trebuie criticat, F-35 e viitorul, Saur trebuie să cumpărăm chiar dacă în el militarii români din teatrele de operaţii ar fi mai puţin protejaţi şi mai puţin capabili de luptă decât în alte transportoare blindate, iar la momentul de faţă este doar un prototip. Pardon, sunt două.

Cam de aici a pornit astăzi simpatia mea faţă de generalul american Mike Hostage, şeful Air Combat Command, care a avut curajul de a vorbi deschis şi realist într-un interviu acordat celor de la Airforce Magazine.

Da, generalul Hostage a spus că Forţele Aeriene “will have a serious breach of capability” dacă se va lua decizia de anulare a programului F-35 Joint Strike Fighter printre măsurile de stabilizare a bugetului S.U.A.

Măsura de anulare a programului F-35JSF în mod sigur a fost analizată, ca şi impact, de către experţii ambelor tabere – pro şi contra terminării – iar generalul Hostage confirmă bănuiala că oficialii Forţelor Aeriene au început să se gândească la ce ar fi de făcut dacă nu vor mai primi F-35:

“I would have to refurbish the [F-15] and [F-16 fleets] and the legacy hardware I have today. I also have a very small fleet of tremendously capable airplanes in the F-22s. I would push to buy more of those,”

Astfel de “sincerităţi” nu prea sunt întâlnite, e drept, dar nici nu revoluţionează ceva. Confirmă doar că la ce ne gândim, pasionaţii, se gândesc şi militarii, chiar dacă nu o strigă în public.

Aş fi vrut, apropos, să văd din purtătorii de microfoane pe vreunul că îi vâră măciulia aia cu filtru sub nas lui Ponta, Băsescului, ministrului Duşa şi generalului Dănilă, să-i întrebe un simplu:

“Bre, dar în ipoteza anulării programului avionului multirol, ce facem?”

Atunci să fi văzut… Da, la noi s-ar fi văzut realitatea maronie. La americani, e şi nu e maronie. E doar la altă scară, ar zice unii, iar alţii probabil că ar spune că americanu’ oricum are cu ce.

Şi unii, dar şi ceilalţi, ar avea fiecare dreptatea lor.

Hostage precizează că Forţele Aeriene ar avea nevoie de încă 224 avioane F-22 pentru a putea asigura şi executa cu succes un plan de război  şi să posede suficiente rezerve pentru o ameninţare secundară.

Desigur, generalul nu vorbeşte despre Poliţia Aeriană. Cum spuneam, e şi vorba de viziunea la scară mai mare, la scara lor.

Că anularea lui F-35 ar readuce F-22 sub lumina reflectoarelor, nu miră pe nimeni. Oricum, nu s-au construit câte se considerau a fi necesare – Gates a redus în 2009 la 187 bucăţi – deci, nu s-a ţinut cont de planul iniţial avansat cu numărul cel mai aproape de adevăr pentru acoperirea necesarului.

Şi pe la ei, contabilii taie din pix. Impactul este însă… la altă scară, repet, iar ca şi confirmare a faptului că impactul pentru ei înseamnă altfel decât la noi, generalul Hostage menţionează că repornirea liniei de producţie pentru F-22 nu va fi ieftină, ba chiar ar putea înghiţi orice sume salvate prin anularea programului F-35.

La dracu, mereu alunecăm pe panta comparaţiei cu propria ogradă! De parcă am fi comparabili cu unii şi alţii şi nu doar posesorii unor LanceRe semi-impotente împărţite între două cuibare.

Să revenim mai bine la Hostage, care subliniază faptul că e nasol:

“The problem is that all those fourth generation airplanes that my sister services are buying will not survive the fight in the latter half of the next decade. They are not relevant,”

He said killing the F-35 “will not save all the money that people tout you will save.”

Nu se distinge lumina, este? Bun, iaca şi continuarea:

“first of all, you’ve already spent a bunch of [funds] and you will have to spend money you would have spent on the F-35 [on] refurbishing F-15s and F-16s and buying more F-22s to get a force capable of getting us to the next decade,”

Şi acum riscul: costul încercării de a salva dolarii, prezintă un mare risc pentru naţiune – a mai adăugat generalul american.

Hostage a menţionat şi necesarul de F-35A, pentru Forţele Aeriene: 1763 de bucăţi.

“Numbers count. It’s not just the high capability of our force. You need a quantity of that force in order to be capable,”

De numere ne temem şi noi, mai ales de posibilitatea ca numerele unora să fie mai puţin câştigătoare decât ale altora, căci diferenţa tehnologică nu mai este de multişor aşa de mare şi mai ales atât de problematică.

 

– Iulian Iamandi –