Premierul Finalndei, Sanna Marina, a declarat în cadrul vizitei efectuate la Kiev că țara sa ia în calcul livrarea către Ucraina a avioanelor multirol F/A-18 Hornet care urmează să fie scoase din serviciul Forțelor Aeriene Finlandeze.

Numai că entuziasmul premierului finlandez a fost stins de către ministrul apărării, care a spus: “Avem noi înșine nevoie de aceste avioane de luptă”.

Ucraina are mare nevoie de sprijin sub forma avioanelor de luptă, iar Finlanda doar ce a comandat avioane de luptă noi – F-35, care vor înlocui avioanele F/A-18 Hornet aflate în dotarea curentă.

Șefa guvernului finlandez a declarat că Ucraina are nevoie de cooperare internațională în ceea ce privește avioanele reactive de luptă.

Cât despre ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, acesta a reacționat:

“The Prime Minister had not previously discussed this idea with me or – as a bet – with the commander of the armed forces.”

Kaikkonen a adăugat că este în favoarea ajutorării militare a Ucrainei, dar că Finlanda are nevoie în următorii ani de avioanele F/A-18 Hornet pentru securitatea țării și că trebuie găsite alte moduri de a ajuta Kievul.

Ministrul apărării, Mikko Savola, care l-a înlocuit în funcție acum două luni pe Kaikkonen…

Hm. Doi?

Păi, Antti Haikkonen este de fapt boss. Numai că a intrat în concediu paternal acum două luni și temporar scaunul este ocupat de către Mikko Savola.

Ce probleme are Finlanda! În plin război, ministrul apărării intră în postnatal!

Revenind la Savola, acesta a declarat că nu se pot face promisiuni sub impulsul momentului și că primul ministru trebuie să urmeze regulile, în special pentru coordonarea din cadrul cooperării internaționale și să țină cont de estimările forțelor armate Finlandeze față de ce se poate oferi Ucrainei.

E bine că se înțeleg între ei…

Cum stă treaba de fapt cu avioanele de luptă ale Finlandei

Păi, Finlanda a decis la finalul anului 2021 să achiziționeze șaizeci și patru de avioane F-35 pentru a înlocui pe cele șaizeci și două de Hornet aflate în serviciu în cadrul Forțelor Aeriene de prin anii ‘990.

Numai că prima tranșă de F-35 va ajunge în Finlanda cel mai probabil în anul 2026. Asta, dacă nu vor fi întârzieri.

Așa că, dăm dreptate celor doi miniștri ai apărării când se udă cu apă ca reacție la declarația premierului țării lor.

Pentru că până la sosirea în țara lor a avioanelor F-35 și operaționalizarea unei prime escadrile… mai e!

Iulian Iamandi