Aviaţie

Finlanda ar putea cumpara avioane de atac electronic EA-18G Growler

Asta ar fi tare. Și știm că Finlanda a fost deseori mai altfel.

EA-18G Growler

EA-18G Growler

Vestea e că DOD-ul american a aprobat ca Boeing și US Navy să oferteze avioane EA-18G Growler către Finlanda.

Până acum, numai Australia a mai primit autorizarea de achiziție a acestui tip de avion de atac elecronic (AEA – Airborne Electronic Attack). Iar Australia are locul ei sensibil pe hartă și locul ei zdravăn între aliați.

Finalndezii desfășoară un program de achiziție a unui tip nou de avion de vânătoare, program HX. În căutarea de avioane, Finlanda a emis solicitări către fabricanți de avioane din SUA, Marea Britanie, Franța și Suedia, urmând să ia o decizie până în 2021 și să selecteze avionul care va înlocui flota de F/A-18C/D Hornet.

“All strike fighter aircraft rely on Growler escort to increase survivability during high-threat missions. The combination of the Super Hornet Block III and Growler would provide Finland with superior technological capability particularly suited to Finland’s HX mission requirements.”

A declarat Dan Gillian, vicepreședinte al Boeing pe programele F/A-18 și EA-18G.

Growlerul este o versiune de F/A-18 și e declarată cea mai avansată platformă de atac electronic și singura aflată acum în producție. Growler este capabil să dea ochii peste cap unei plaje mari de sisteme electronice, inclusiv radare și sisteme de comunicații.

Iulian Iamandi

2 Comments

  • Romania pt ale sale FARo trebuia sa cumpere F/A-18 CD Hornet nu F-16 AB MLU Falcon. Se puteau apoi cumpara precum Australia si acum Finlanda, chiar si Canada F/A-18 EF Super Hornet si EA-18 G Growler. S-ar fi putut produce sun licenta in Romania F/A-18 CD Hornet si chiar F-20 AB Tigreshark, acest avion avand in comun cu F/A-18 CD Hornet motorul F-404-GE-400, si poate avionica+sistemele de armament. Dar acum asta este se multumeste FARo cu ce a fost pricopsita. Faza este ce avioane supersonice de lupta multirol vor mai fi achizitionate pt FARo de acum incolo pt ca 12 F-16 AB MLU Falcon nu sunt de ajuns pt a apara Romania ci cel putin 60 avioane de lupta supersonice multirol !!!!

  • Romania va achizitiona probabil maxim 36 de F16 mai multe nu vad rostul, in 2035 cand majoritatea tarilor care participa la JFS termina achizitia de avioane F35 o sa fie disponibil si pt noi ,la rata de scadere a pretului probabil la un pret mult mai mic decat acum ,acum ce variante de F 16 probabil se va decide depinzand de ce oferte sunt disponibile in piata ,deocamdata sa vedem terminat circul cu programele de achizitii pt marina si aparare de coasta si probabil o sa reinceapa si achizitia de avioane

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: