Asta ar fi tare. Și știm că Finlanda a fost deseori mai altfel.

EA-18G Growler

EA-18G Growler

Vestea e că DOD-ul american a aprobat ca Boeing și US Navy să oferteze avioane EA-18G Growler către Finlanda.

Până acum, numai Australia a mai primit autorizarea de achiziție a acestui tip de avion de atac elecronic (AEA – Airborne Electronic Attack). Iar Australia are locul ei sensibil pe hartă și locul ei zdravăn între aliați.

Finalndezii desfășoară un program de achiziție a unui tip nou de avion de vânătoare, program HX. În căutarea de avioane, Finlanda a emis solicitări către fabricanți de avioane din SUA, Marea Britanie, Franța și Suedia, urmând să ia o decizie până în 2021 și să selecteze avionul care va înlocui flota de F/A-18C/D Hornet.

“All strike fighter aircraft rely on Growler escort to increase survivability during high-threat missions. The combination of the Super Hornet Block III and Growler would provide Finland with superior technological capability particularly suited to Finland’s HX mission requirements.”

A declarat Dan Gillian, vicepreședinte al Boeing pe programele F/A-18 și EA-18G.

Growlerul este o versiune de F/A-18 și e declarată cea mai avansată platformă de atac electronic și singura aflată acum în producție. Growler este capabil să dea ochii peste cap unei plaje mari de sisteme electronice, inclusiv radare și sisteme de comunicații.

Iulian Iamandi