Guvernul finlandez a anunțat că avionul F-35 Lightning II de generația a 5-a de la Lockheed Martin este aeronava selectată în cadrul programului HX Fighter. Prin selectarea F-35, Finlanda dobândește o capabilitate semnificativă pentru a asigurarea stabilității în regiune.

F-35A

F-35A

“Suntem onorați că Guvernul Finlandei, prin competiția sa minuțioasă și transparentă, a selectat F-35 și așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu forțele de apărare finlandeze și cu industria de apărare finlandeză pentru a livra și susține aeronava F-35”, a declarat Bridget Lauderdale, vicepreședinte și director general al programului F-35 al Lockheed Martin. “F-35 va oferi industriei finlandeze capacități digitale unice care valorifică ingineria și producția de generația a 5-a. Activitatea de producție va continua timp de peste 20 de ani, iar operațiunile de întreținere a flotei F-35 vor continua până în anii 2070.”

Forțele aeriene finlandeze vor primi 64 de avioane de luptă stealth multirol F-35A, un pachet de armament robust, o soluție de suport adaptată la cerințele unice ale Finlandei în materie de securitate a aprovizionării, precum și un program complet de instruire.

Capacitățile avansate ale F-35 transformă modul în care forțele aeriene desfășoară operațiuni. Este cel mai avansat, are cea mai înaltă capacitate de supraviețuire și este cel mai interconectat avion de luptă din lume, oferind piloților un avantaj împotriva oricărui adversar și permițându-le să își execute misiunea și să se întoarcă acasă în siguranță.

Interoperabilitatea sa facilitează schimburi de informații fără întreruperi cu platformele de la suprafață și cu cele aeriene, consolidând astfel interoperabilitatea între diferitele ramuri ale forțelor de apărare finlandeze.

Selecția F-35 va oferi Finlandei avantaje economice și tehnice pentru decenii de acum înainte. Industria finlandeză va avea multe oportunități de a lucra direct la producția și întreținerea F-35. Prin intermediul proiectelor de participare industrială indirectă în afara producției F-35, Lockheed Martin va construi parteneriate industriale cu companii și instituții academice finlandeze care oferă oportunități axate pe dezvoltarea și avansarea parteneriatelor de securitate mult timp în viitor.

Până în prezent, F-35 operează în 21 de baze din întreaga lume, iar nouă națiuni operează F-35 pe teritoriul lor. În prezent, există peste 730 de F-35 în serviciu, cu peste 1.535 de piloți și 11.500 de persoane care se ocupă de mentenanță instruite pe aceste aeronave.

Sursa: Lockheed Martin