Aviaţie Geopolitica

Finlanda acuza Rusia…

Tu-22M_Backfire-03

Tu-22M Backfire

… de viol al spațiului aerian, potrivit unei declarații emise marți dis-de-dimineață de Ministerul Finlandez al Apărării.

Incidentul a avut loc deasupra Golfului Finlandei și a implicat două aeronave ale VVS, la servă și un F/A-18 al Ilmavoimat, la primire.

VVS-ul a recunoscut că un număr nespecificat de bombardieri Tu-22M3 escortați de vânători Su-27 s-au zbenguit prin zona respectivă la momentul menționat de finlandezi, dar au negat cu vehemență orice penetrare a spațiului aerian al Finlandei.

Este al doilea incident de acest fel într-o singură luna; tura trecută rușii au negat violarea voită a spațiului aerian finlandez, dând vina pe condițiile meteo.

Clinciurile cu VVS-ul se întâmplă cu regularitate, fapt ce i-a determinat pe finlandezi să-și vâre mainile în buzunare pentru punerea la punct a unui nou sistem de supraveghere a spațiului aerian, având la bază 12 radare noi. Primul dintre aceste radare le-a fost livrat în Ianuarie anul trecut.

Via:
RIA

– Marius Constantin –

5 Comments

 • si dupa aia tot rusii se mira ca “ce-au dom’le oamenii astia cu ei de nu-i iubesc iar vecinii chiar se tem?”

  • Eu nu stiu de astea, nu stiu! – LOL

   Stau si ma intreb daca se va pune problema de incapacitat RoAF la misto cate decolari de alarma trebuie ca sa facem pe an pentru a epuiza resursa la MIG 21 LanceR…..

  • Stire pentru uz intern in Finlanda, prietenii stiu de ce :P. Ca si in Suedia cu vreo luna si ceva inainte.

   Chestiile astea cu “penetrarea spatiului aerian” sunt sex pentru presa, in rest “business as usual” – se trimite avionul (nava, specopul etc), daca ma detectezi iti notez frumusel timpii de reactie si culeg datele necesare si dupa aia neg sau cer scuze (sau o dau frumos cu “pacea lumii”, “dreptul de libera trecere”, “s-a stricat bibistrocelul” sau “vremea”), daca nu, notez si asta, mai testez la o alta data zona si o insemnez ca atare pe o harta colorata frumos. Garantat in spatele Tu alea erau niste baieti cu antenele si urechile ciulite la maxim pe zona aia.
   Ca si cu frecatul la rece, toata lumea practica, dar daca e unul prins sau dat in gat de vreun pastor in nevoie de enoriasi toti arata cu degetul si rosesc pudic :P.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: