Navaliștii italieni de la Fincantieri au pus chila celei de-a treia nave Pattrugliatore Polivalente d’Altura (PPA) la șantierul naval Riva Trigoso.

PPA - Pattugliatori Polivalenti d'Altura

PPA – Pattugliatori Polivalenti d’Altura

Ce-a de-a treia PPA este prima astfel de navă în configurația “Ușoară+” și va fi lansată în anul 2020.

Programul PPA include proiectarea, dezvoltarea, construcția și suportul logistic inițial pentru 10 nave (7 + 3 opționale) care vor fi construite cu o platformă comună, dar în trei configurații diferite: “Ușoară” destinată misiunilor de patrulare cu capabilități de protecție proprie integrate, “Ușoară+” cu capabilități de apărarea anti-aerienă adăugate și versiunea “Completă” care poate face față amenințărilor tridimensionale (aer, suprafață, imersiune).

Versiunea Ușoară dispune de un set complet de armament artileristic și a fost dezvoltată pe baza unei abordări concentrate pe flexibilitate, astfel încât să-și poată mări rapid capacitățile operaționale în funcție de nevoi.

Versiunea Ușoară+ dipune de capabilități de contracarare cu rachete a amenințărilor aeriene, capabilități planificate în viitor pentru dezvoltare pe segmentul apărării împotriva rachetelor balistice.

În ceea ce privește cea de-a treia versiune, aceasta poate opera în orice domeniu de luptă navală: AAW, ASW și ASuW.

Navele PPA sunt patruloare multirol parte a planului Marinei Italiei de înnoire a Flotei și vor deveni coloana vertebrală a viitorului în Marina Militare, înlocuind navele de patrulare, corvetele și fregatele.

Prima PPA, ITS Paolo Thaon di Revel, va fi livrată în anul 2021.

Iulian Iamandi