T-50 Golden Eagle

Presiunea pe care o face China în Asia de Sud-Est este în creştere şi probabil că peste câţiva ani vom putea să spunem că seamănă din ce în ce mai mult cu cea japoneză, pornită evident din motive identice: super-puterile se extind pe hartă într-un mod sau altul, iar foamea de resurse este mare.

Efectul pe care îl produce în zonă o ţară puternică pusă pe fapte triste este benefic fabricanţilor de armament.Ţările mai slabe avute în cătare realizează brusc aspectul demolant de moral: aoleu, arsenalul e mic şi depăşit.

Şi uite aşa, câţiva reprezentanţi ai guvernului vor bate pe la porţi, cu pălăriile în mîini, încercând să cumpere câte ceva de cârpeala şi în acelaşi timp să le intre în portofel ceva ler cu care în caz de invazie să poată trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi prin exil.

Vă amintiţi cum a fost cazul României pre-ww2? Clasica trezeală târzie.

Aşa, la modul general, dacă aş compara P.Z.L.-24 cu T-50 Golden Eagle… ar fi pe acolo?

Păi mie aşa îmi pare, din cauză că nu se poate ridica la nivelul unui avion de vânătoare performant.

Dar nu e caz european, deci nu-i potrivită comparaţia. Să zicem… Brewster Buffalo! Brewster Buffalo vs. Zero!

Se potriveşte la marele fix.

Cam asta e faza. Te sperii de japonezi şi îţi comanzi Brewster Buffalo, ca să te ridici cu ele în luptă contra avioanelor Zero. Aşa fac şi filipinezii în zilele noastre.

Departamentul Apărării Naţionale recomandă preşedintelui Aquino să achiziţioneze avioane sud-coreene T50 Golden Eagle pentru a întări forţele aeriene ale ţării.

“Based on our assessment it is the T50 of South Korea that is most advantageous to us in consideration to the obtaining situation in the West Philippine Sea,”

Cred că le-au dat lacrimile chinezilor, de bucurie.

Articolul cu ştirea e aici: Manila Bulletin

P.S.: Oare n-ar fi acelaşi drac dacă s-ar face pe plac celor care se gândesc că T-50 Golden Eagle ar fi potrivit pentru Forţele Aeriene Române? Argumente aveţi?

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.