Patriot SAM

Patriot SAM

In perioada 17-22 Septembrie, o delegatie a Ministerului Apararii, condusa de ministrul Mihai Fifor a efectuat o vizita de lucru la Washington. Pe parcusrul acestei vizite Fifor a avut intalniri cu omologul sau american, James Mattis, cu consilierul prezidential pe probleme de aparare, Ricky Waddell, cu membri ai Congresului si reprezentanti ai Raytheon, Lockheed Martin si Bell. Intors in tara ministrul a facut cateva declaratii legate de discutiile purtate peste ocean.

Principala idee, subliniata de Fifor a fost aceea ca se doreste transfer de tehnologie si implicarea industriei de aparare din Romania. El a precizat ca pana la sfarsitul acestui an se vor finaliza mai multe contractari pe partea de inzestrare, elemente care au fost prezentate si sefului Pentagonului, James Mattis, in intrevederea avuta saptamana trecuta la Washington.

“O suma foarte consistenta se va duce pe un prim sistem Patriot din cele sapte pe care Romania le va achizitiona in perioada urmatoare. Spuneam ca anul acesta, pana la finele anului, de indata ce vine scrisoarea de acceptare din partea Statelor Unite, vom putea intra pe partea de contractare concreta si cumparam primul sistem Patriot. De asemenea, tot anul acesta, ca element major pentru inzestrarea Armatei Romane, este finalizarea contractului cu General Dynamics pentru transportoarele 8×8 Piranha 5 care vor fi fabricate la UMB, la Uzina Mecanica Bucuresti”, a detaliat ministrul Apararii.

Potrivit ministrului, “General Dynamics vine sa produca in Romania”, el adaugand ca in aceeasi termeni se negociaza si cu Bell Helicopters pentru producerea elicopterelor de atac la Ghimbav, precum si cu alti mari parteneri din domeniu.

“Cred ca acesta este lucrul cel mai important, din cele 227 de transportoare blindate pe care statul roman le va achizitiona, primele 30 vor fi realizate in Elvetia, pe linia din Elvetia, pentru ca acolo se va deplasa personal de la Uzina Mecanica Bucuresti, care se va specializa lucrand la aceste prime 30 de transportoare. Incepand cu transportorul 31, deja linia va fi instalata la Uzina Mecanica Bucuresti. La fel, vreau sa va spun ca se discuta cu Bell Helicopters in aceeasi termeni, din cele 45 de elicoptere de atac pe care Romania intentioneaza sa le achizitioneze primele vor fi realizate pe linia din Texas, insa marea majoritate vor fi realizate pe linia pe care Bell Helicopters o va avea la Ghimbav, la Brasov. Adica in termenii acestia se discuta cu marii parteneri pe care ii avem”, a evidentiat Mihai Fifor.

El a aratat ca in faza de discutii sunt si alte achizitii. “Sa nu uitam ca suntem in faza in care negociem pentru incă 36 de avioane F-16 pe care ar urma sa le achizitionam de la guvernul american, suntem totodata in faza in care impreuna cu compania Lockheed Martin ne pregatim sa achizitionam sistemul de lansator multiplu HIMARS. Suntem in faza in care in Parlament avem aprobarea pentru cele patru corvete care de asemenea ar trebui sa fie produse in Romania, pentru programul de dotare cu rachete SHORAD/VSHORAD, adica rachetele cu raza scurta si foarte scurta de acțiune”, a mai declarat Fifor.

Punctual, putem trage urmatoarele concluzii:

  • Patriot – prima rata (plata primului dintre cele 7 sisteme comandate) va fi achitata pana la sfarsitul anului. Din contractul de 3.9 miliarde de dolari , 1.3 miliarde costa echipamentele iar diferenta e reprezentata de contravaloarea serviciilor conexe. Am putea aproxima o valoare medie de 186 milioane $ pentru fiecare sistem Patriot. Raytheon, producatorul sistemelor de aparare aeriana cu baza la sol Patriot, a declarat deja pe sit-ul propriu ca este in proces de cautare a unor parteneri industriali pe care sa-i implice in programul de offset (intre timp pagina in limba romana nu mai este disponibila).
  • Piranha 5 – se doreste achizitionarea a 227 transportoare blindate de la GDELS. Dintre acestea, primele 30 vor fi fabricate in Elvetia urmand ca restul sa fie asamblate local la Uzina Mecanica Bucuresti.
  • AH-1 “Zulu Cobra” – in sfarsit putem pune capat speculatiilor legate de numarul de elicoptere de atac avute in vedere pentru dotarea MApN. 45 de elicoptere vor fi achizitionate, o parte din ele urmand a fi asamblate pe plan local la IAR Ghimbav.
  • HIMARS – ramane de vazut, odata ce programul va fi supus dezbaterii in Congres, cat vor costa sistemele propriu-zise si cat vor costa serviciile conexe legate de acestea.
  • F-16 Fighting Falcon – avem, din nou, o cifra concreta: 36. Fortele Aeriene Romane vor avea in inventar un numar total de 48 de astfel de aparate. Ramane de vazut daca acestea vor fi avioane noi sau tot avioane la mana a doua provenite din stocurile americane si evident, care vor fi costurile legate de aceasta achizitie. Ramane de asemenea de vazut, daca solutia aleasa va fi cea a avioanelor aflate in uz, in ce masura Lockheed va face transfer de tehnologie pentru modernizare si mentenanta catre un operator economic roman (favoritul in aceasta situatie fiind Aerostar).

Via:
Agerpres

Marius Constantin