Aviaţie Diverse Fortele Aeriene Fortele Navale Marină

Fifor despre IAR-99 si corvete

Mock-up al fuselajului anterior IAR-99TD,cu radar Vixen 500E

Aflat la Academia Tehnica Militara, cu ocazia unei ceremonii in urma careia institutia de invatamant militar a primit denumirea onorifica “Ferdinand I”, ministrul apararii Mihai Fifor a facut unele declaratii legate de programul achizitiei de corvete multifunctionale precum si de viitorul avioanelor IAR-99.

Sa le luam pe rand, in ordine inversa.

Ministerul Apararii Nationale doreste sa inceapa in acest an modernizarea a 21 de aeronave IAR 99 Soim. Acestea ar urma sa fie avioanele scoala pentru pilotii care vor opera aeronavele F16 din dotarea Fortelor Aeriene Romane. Primul avion a fost dus deja la Uzina de la Craiova si a fost stabilita o colaborarea pentru inceperea modernizarii intre Armata, Ministerul Cercetarii si  Ministerul Economiei.

Incepand cu 1988 Avioane Craiova a livrat la beneficiar 25 de exemplare din avionul de antrenamet IAR-99. Anterior au fost construite 3 prototipuri (S-001, S-002 si S-003/7003, primul zburand in 1985). Din totalul de 28 de exemplare fabricate, 6 au fost pierdute in accidente (primul si al doilea prototip, avioanele de serie cu numerele de bord 710, 714, 718, 721). Incepand cu 1996, 13 avioane din totalul de 28 construite au fost trecute printr-un program de modernizare). Informatii detaliate gasiti aici.

Al treilea prototip IAR-99, S-003/7003, aflat in inventarul Centrului de Incercari in Zbor de la Craiova a fost alocat unui program de modificari derulat de INCAS si Avioane Craiova ca parte a proiectului IAR-99TD (demonstrator tehnologic). IAR-99TD ar fi trebuit sa execute primul zbor anul acesta, urmand sa beneficieze de instalarea unui motor de generatie noua si de noi echipamente. De asemenea s-a luat in calcul instalarea unui radar AESA Vixen 500 produs de Leonardo.

Revenind la anuntul facut de ministrul apararii: nu se intelege clar daca modernizarea celor 21 de exemplare se refera la aducerea tuturor avioanelor aflate in inventarul Fortelor Aeriene Romane la standardul unic Soim, sau daca vor fi transformate toate la noul standard TD, remotorizate, cu avionica noua si radar Vixen 500.

***

Mihai Fifor, si-a exprimat speranta ca, pana la finele anului, sa poata fi desemnat un castigator pentru constructia celor celor patru corvete multifunctionale. O conditie este ca navele de lupta sa fie produse într-un santier din Romania prin transfer tehnologic. De asemenea, printr-un program off-set, sa fie modernizate fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria din dotarea Fortelor Navale Romane.

Pe 26 Februarie programul de inzestrare corveta multifunctionala a fost redeschis, ofertantii avand ca data limita pentru depunerea propunerilor 10 Aprilie, ora 10. Ofertantii incsrisi la competieie au fost Germania – TKMS (K-130), Franta – Naval Group (Gowind 2500), Italia – Fincantieri (Multirole Corvette), Olanda – Damen (SIGMA 10514) si Turcia (ADA/Milgem). Atat italienii cat si olandezii detin deja santiere navale in tara: Vard Tulcea si Vard Braila, respectiv Damen Galati si Mangalia.

Potrivit anuntului de participare, corvetele multifunctionale ar trebui sa aiba un deplasament minim de 1600 de tone, sa poata executa cu succes misiuni anti-aeriene (AAW) anti-nava (ASuW) si anti-submarin (ASW), fiind echipate cu sistem integrat de conducerea a luptei, senzori, sonar si armament.

Marius Constantin

 

 

 

12 Comments

 • Se vor moderniza 21 de IAR99 – adica toate si ramane unul la Craiova. Cum se vor moderniza nu stim inca, dar probabil nu la nivelul TD-ului. Se vor face modificari pentru a aduce pachetul de avionica la nivel F-16.
  Daca imi aduc aminte, la momentul modernizarii cu Elbit, acestea au fost modernizate cu un pachet similar celui de pe Lancer care la vremea aceea se zicea ca aduce cu cel de pe F-16 (de unde Elbit evident s-a inspirat).

  La corvete e mai complicat deoarece statul detine santierul de la Mangalia (desigur in cooperare cu Damen). Teoretic ar putea veni oricine acolo. Practic ma indoiesc ca ceilalti vor dori sa lase niste planuri ale unor corvete in mana competitiei. Posibil ca SNC sa aibe intalniri cu ceilalti producatori.

  • deci…deci va urma o comanda foarte mare de f-uri…oricum ne trbuiesc minim 60 de bucati in afara de ce avem. cu corvetele inca se joaca iar damen inca nu a devenit proprietar la mangalia sau poate vor deveni sua sau israel,sau chiar marea britanie!!!!!!..inclin sa cred ca nu se va mai achizitiona nimic din ue.

 • F-16 f. bine, să continuie.
  Corvete nai ce să faci cu ele.
  Multă gargară, discuții sterile, strategii, timp pierdut cu corvrtele, mă refer la Guvern-MAPN. Nu va rezulta nimic bun cu aceste nave. De 💰 nici nu vb.
  Marina a murit cu Delfin la mal.
  Se poate de făcut un proiect modern de gardă de coastă și e destul.
  Să intercepteze inclusiv bărcile cu mahomedani din larg.

  Prioritate 0

  Tancuri, artilerie autopropulsată, Drone!!!

  Exerciții cu trageri reale din toate calibrele cu consum de muniție pt militari activi și rezerviști.

  • atita timp cit ai gurile dunarii+coasta m.n.eu zic ca ne trbuie ceva flota ,ca nu poti sa sti ce-ti rezerva viitorul,si apoi la marea neagra nu e numai rusia.pai dupa corvete si fregate inarmate cred ca ne mai trebuie niste ambarcatiuni mici,rapide,inarmate pina in catarg…de submarine nu stiu ce sa zic,doar ca in razboiu trecut nu au fost folosite….prioritate 0…….nu ar fi mai bine sa facem o armata ca in elvetia???????…sau sa inarmam populatia…nu am incredere in organizarea armatei romane.am facut 1.6ani armata +8ani structura paramilitara si in afara 2 trageri in armata doar cu p.m-ul a fost o pierdere de vreme,vreo trei luni am batut pas de defilare+o multime de lucruri inutile.

  • Ai putea și să justifici aceste concluzii referitor la corvete?
   Garda de coastă are alte misiuni decât forțele navale române.
   Tancurile și tunurile autopropulsate sunt distruse ușor de aviația inamică dacă nu ai acoperire aeriană iar noi nu avem.
   Dronele se anihilează foarte ușor prin bruiaj.

 • Păi sunt bani de toate?
  Nu sunt, astai problema.
  Romania dc va avea probleme vor veni de pe uscat nu m.n.
  Ca să faci ceva flotă la m.n. tr mult timp, oameni, 💰, industrie ,vezi soarta ce vine peste Combinatul metalurgic Din Galați.
  Tablă de unde mai luăm?
  Sistemul din Elveția e bun pt Elvețieni sau popoarele din scandinavia, baltici.
  Românii sunt latini, emoționali, iuți la mânie, se inflamează ușor😀. Le dai arme cu muniție acasă.
  Dc trag un chef și se lasă cu scandal?
  Se înpușcă între ei în bloc😀.
  Ardelenii întrunesc ceva condiții, sunt mai calmi-lenți de fire😀.
  Restul am mari semne de îndoială…

  • ce spalat pe creier esti de anii de bolsevism…auzi suntem latini?dar cine ti-a spus ca noi suntem latini???cauta in atlas genetic si vei afla ca 45%suntem frati buni cu lituanienii ,23%greci ciprioti,si 23%greci continentali.deci suntem foarte latini ca si moldovenii care nu au fost cuceriti de romani dar vorbesc latineste…mentione ca inainte de 47 ame se gaseau la bacanie,procentul de analfabetizare era foarte mare dar totusi romanii nu se impuscau intre ei ci doar se taiau cu sisu,oricum sistemul altora din lumea libera nu e bun ,ci e bun doar sistemul bolevic din rusia….iubitorule de bolsevici

   • Arme liber cu muniție de război la ruși pt toată populația?😀
    Ce ai? 😀
    Rușii sunt deplasați, pt a avea arme acasă mai ales cu muniție de război.
    https://youtu.be/Z1OKjMvwikk
    Uite cum se bat în trafic.
    Ce era înainte de 47 e altceva.
    Câte % din populație deținea arme?
    Tu ai zis de înarmarea populației ca în Elveția.
    Eu nu sunt contra. Încercăm să vedem ce va ieși. Vb de arme cu muniție de război.
    Atenție! Nu pistoale.

    • bininteles…tancul in sura…spike …munteanu sa fie patit ca are grija de tank +mioare+vacute etc si nu se mai duca sluga in ue…s-au depopulat dracu muntii patriei….bineinteles ca inainte de 47 eram marea majoritate anafabeti…deci mult mai agresivi…

   • nu sintem deci latini ci niste corcituri greci-ciprioti-lituanieni… spui tu…. desi n-avem vreun cuvint in comun cu astia.
    Dar ce ne-nvata cele mai vechi texte in limba noastra, Letopisetele ?
    ” noi suntem urmasii Împărăției Râmului căriia putére și lățime asémenea nu au fostŭ nici o împărăție de cândŭ ieste lumea, de măriia ei citéște toate istoriile lumii, mai mare nu vei afla alta, nici în céste vacuri de acum, nici în céle trecute. De această împărăție vei afla și prorocii, ales de Daniil prorocul, cu dezlegarea visului lui Navohodonosor, împăratul Asiriei.

    De aceasta împărăție cântă și sfânta besérică, întăia slava, glas 2, la vecerniia nașterii domnului și Dumnezeului nostru Isus Hristos, Avgust împărat al Râmului au fostŭ și în zilele lui au născut și mântuitoriul lumii, fiiul și cuvântul lui Dumnezeu din preacurata fecioară Mariia.

    Numele său trage de pe orașul Roma, noi zicem Râmul, care oraș ieste în Italiia, pre apa Tivrului curătoare în Marea Albă, cu cale de câteva zile mai jos de Râm, din izvoarăle munților Italiei început. Iară începutul împărăției aceștiia, cum s-au și mai pomenit la capul cel dintâi, de Italia, care ieste mai véche decât Râmul și decât începutul împărăției, pentru acéia pricină s-au pus și întăi la Italia rândul”.

  • cit e dragnea la butoane romania se va inarma doar din sua,israel si probabil marea britanie….nici damen nu cred ca va cistiga ceva,la moreni nu se va face nimic cu germanii,iai la ghimbav cred ca francezii vor fi izgoniti…deci bani sunt,ne vom inarma,dar fara ue…sau doar cu cei din ue care nu ne injura.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: