Versiunea iniţială a noului avion dezvoltat în duet ruso-indian şi ursit spre a fi unul dintre cele mai avansate de pe întreaga hartă, va fi prezentat în India în anul 2014.
Minunat. Avem timp destul să ne luăm bilete.
La dezvelirea de avion de generaţia a cincea se va lăsa cu ceva de senzaţie: va fi dezvelit un avion de generaţia a cincea.
Pentru persoanele sensibile la corazon, care s-au udat cu apă la ultima finală de la Miss Fata de la Ţară, se recomandă statul acasă. Urmaţi sfatul medicului, because e… pericoloso sporgersi. Nazat!
Ştiţi ce înseamnă FGFA? Cică: The Fifth Generation Fighter Aircraft cu caracteristici stealth va fi primit ca biba’ în cadrul Forţelor Aeriene Indiene până în 2022.
Minunat. Noi vom avea F-35 LanceR III la acel moment, adică ceva F-35 first batch modernizate cu Elbit şi UTI, şase bucăţi cel mult, care vor zbura “şold-la-şold” cu încă vreo opt-doişpe F-16 portugolandeze LanceR II, modernizate desigur cu Elbit şi UTI.
Întorcându-ne la treburi serioase, trebuie să o punem şi de un citat original, dar nu în indiană ci în engleză:
“The first prototype of the FGFA is scheduled to arrive in India by 2014 after which it will undergo extensive trials at the Ojhar air base (Maharashtra)…We are hopeful that the aircraft would be ready for induction by 2022,”
– a declarat N A K Browne, IAF Chief Air Marshal – mare om, mare caracter.
Cele două părţi ale coproducţiei sunt pe buza semnării unui contract prin care vor scoate de la saltea 11 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare în viitorul apropiat.
Minunat. Unşpe? Păi noi nu ştim pe ce dracu s-au dus mai mult de douăzeci, de euro… mai bine o luam de la coada-cozii şi ne trăgeam un IAR-95 SuperLanceR. Ori ŞiMaiLanceR. N-are importanţă numele de botez, atâta timp cât ăla de familie are valoare.
Iar se va considera că îmi bat joc de tehnica din dotarea forţelor armate? Mă pregătesc de spoit cu noroi? Staţi să-mi scot iţarii. Ca să pot fi muşcat mai bine de emisfera sudică.
Eh, uite aşa ne luăm cu picanteriile locale şi ne distanţăm faţă de subiect.
India. Că de dânsa este vorba, planuieşte să cumpere 214 astfel de avioane până la finalul lui 2030 şi are să o facă împotriva sumei de 30 miliarde. De dolari.
Paserea, conform sursei, este mai mică decât Su-30 MKI – despre care puteţi citi aici, cum că-i defect dar zboară (Indienii au descoperit ceva naspa la Su-30, dar merge şi aşa…).
Şi acum, că tot v-am zis ce e FGFA, cică India este în proces de a cumpăra pe lângă The Fifth Generation Fighter Aircraft şi 126 M-MRCA şi vreo 140 de LCA.
Nu-i minunat? Cică pe la ăştia moare lumea de foame…
Sursa: Zeenews
– Resboiu –
———————————————————
Link-uri utile:
Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.
Un singur lucru pot sa adaug: Varianta indiana va fi monoloc, nu dubla cum se preconiza initial, zice ca varianta dubla ar lua mult din bani pentru cercetari, si va scadea caracteristicile pasarii…
Cred ca la premiera nu se va vedea avionul din cauza gramezilor de flori de pe el.
Iar pe jos vor fi numai coji de seminte. 😀
:p
:))))))))))))))) foarte tare asta :)))))
Buna faza cu F35 la second hand. ” 2030 – Romania a decis achizitionarea din SUA a unui numar de 12-24 de F35 din stocul Aviatiei USA. Avioanele vor fi livrate gratuit, Modernizarea fiecarui avion va costa 200 milioane de dolari si 25 de km de autostrada “. Lasand gluma la o parte: realizati ca un gram de F35 e cam cat 1/2 gram de aur? Valoros avionul. Felicitari Lockheed ! Lantisoare si inele nu faceti?
Lantisoare cu medalion LM. Vor avea mare succes, precum tricourile alea cu Puta Madre. :))))
pana la urma este normal ca o chestie care are foarte mari inovatii ingineresti sa coste mai mult decat aurul care pana la urma este un element chimic in tabelul lui Mendeleev, nu iti da de mancare nici nu te ajuta sa traiesti mai bine….daca ai fi in desert si ti-ar da unul un lantisor de aur nu cred ca te-ar ajuta mai mult decat 5 litri de apa 🙂 asa gandesc si cei de la Lockheed Martin si au “succesuri” in tarile colonii ale USA 🙂
Adica alea 214 avioane o sa-i coste peste 41 de miliarde de dolari?
Pretul avionelor de lupta moderne este aberant. Citeam intr-o carte de prin anii 80 ca pe bombardierul B1 este instalat un automat de cafea stabilizat giroscopic, la un pret de cateva zeci de mii de dolari. Tehnologia costa, e adevarat dar se pare ca nici americanii nu sunt dispusi sa plateasca sumele cerute de Lockheed. Oricum, acum cativa ani cand auzeam ca F35, fiind produs pentru toate segmentele armatei SUA va costa 45-50 mil. USD am ras cu lacrimi. In Congress exista voci care s-au ridicat impotriva exagerarii pretului, pentru ca F35 se apropie la pret de F/A-22. Comparatia cu lantisorul din desert nu isi are locul. F-35 nu e facut numai din procesoare si memorii. Si la fel ca orice avion de lupta si un glonte trimis unde trebuie il transforma intr-o gramada de fiare arse. Pretul exagerat a inceput sa sperie si o parte din clientii externi. In plus, intr-un conflict real, nu in lupta cu caprele in Afganistan, F35 va decola cu rezervoare suplimentare acrosate si cu armament sub aripi asa ca pa invizibilitate. http://www.youtube.com/watch?v=aw2tEd7mAsI si http://www.youtube.com/watch?v=TC57qqb2UWM