PAK FA, cel mai vânător… vânător

Versiunea iniţială a noului avion dezvoltat în duet ruso-indian şi ursit spre a fi unul dintre cele mai avansate de pe întreaga hartă, va fi prezentat în India în anul 2014.

Minunat. Avem timp destul să ne luăm bilete.

La dezvelirea de avion de generaţia a cincea se va lăsa cu ceva de senzaţie: va fi dezvelit un avion de generaţia a cincea.

Pentru persoanele sensibile la corazon, care s-au udat cu apă la ultima finală de la Miss Fata de la Ţară, se recomandă statul acasă. Urmaţi sfatul medicului, because e… pericoloso sporgersi. Nazat!

Ştiţi ce înseamnă FGFA? Cică: The Fifth Generation Fighter Aircraft cu caracteristici stealth va fi primit ca biba’ în cadrul Forţelor Aeriene Indiene până în 2022.

Minunat. Noi vom avea F-35 LanceR III la acel moment, adică ceva F-35 first batch modernizate cu Elbit şi UTI, şase bucăţi cel mult, care vor zbura “şold-la-şold” cu încă vreo opt-doişpe F-16 portugolandeze LanceR II, modernizate desigur cu Elbit şi UTI.

Întorcându-ne la treburi serioase, trebuie să o punem şi de un citat original, dar nu în indiană ci în engleză:

“The first prototype of the FGFA is scheduled to arrive in India by 2014 after which it will undergo extensive trials at the Ojhar air base (Maharashtra)…We are hopeful that the aircraft would be ready for induction by 2022,”

– a declarat N A K Browne, IAF Chief Air Marshal – mare om, mare caracter.

Cele două părţi ale coproducţiei sunt pe buza semnării unui contract prin care vor scoate de la saltea 11 miliarde de dolari pentru cercetare şi dezvoltare în viitorul apropiat.

Minunat. Unşpe? Păi noi nu ştim pe ce dracu s-au dus mai mult de douăzeci, de euro… mai bine o luam de la coada-cozii şi ne trăgeam un IAR-95 SuperLanceR. Ori ŞiMaiLanceR. N-are importanţă numele de botez, atâta timp cât ăla de familie are valoare.

Iar se va considera că îmi bat joc de tehnica din dotarea forţelor armate? Mă pregătesc de spoit cu noroi? Staţi să-mi scot iţarii. Ca să pot fi muşcat mai bine de emisfera sudică.

Eh, uite aşa ne luăm cu picanteriile locale şi ne distanţăm faţă de subiect.

India. Că de dânsa este vorba, planuieşte să cumpere 214 astfel de avioane până la finalul lui 2030 şi are să o facă împotriva sumei de 30 miliarde. De dolari.

Paserea, conform sursei, este mai mică decât Su-30 MKI – despre care puteţi citi aici, cum că-i defect dar zboară (Indienii au descoperit ceva naspa la Su-30, dar merge şi aşa…).

Şi acum, că tot v-am zis ce e FGFA, cică India este în proces de a cumpăra pe lângă The Fifth Generation Fighter Aircraft şi 126 M-MRCA şi vreo 140 de LCA.

Nu-i minunat? Cică pe la ăştia moare lumea de foame…

Sursa: Zeenews

– Resboiu –

———————————————————

Link-uri utile:

Revista Resboiu; Forumul Resboiu; Pagina de gardă a portalului; Ramura dedicată Armatei Române; Ramura dedicată spaţiului; Ramura dedicată dronelor.