Terestre

Fancezii inarmeaza VAB-ul

VAB frantuzesc si RG-31 american. Amintire, 2009 - Afganistania

Ieri, doi Decembrie 2001, Franţa a scos zgomoţeii de la saltea pentru a-i cheltui pe sisteme americane Javelin, cu scopul de a instala lansatoarele de rachete pe vehiculele blindate VAB ce operează în Afganistanezia.

Cel puţin zece VAB-uri vor fi echipate  cu Javelin.

Ca şi prezentare, VAB-ul are patru roţi şi treisprezece tone. Plus, alte detalii. Dar, cele zece alese, vor dispune în curând de câte două lansatoare de fiecare şi (tot) câte şase rachete.

Un sistem Javelin este compus dintr-n CLU (Command Launch Unit) şi câteva rachete. Această armă a fost pentru prima dată utilizată în campania de vizitare-democratizare-desaddamizare a Irakului, plimbarea din 2003. Este de tip “fire and forget” şi pocneşte cu lacrimi de bucurie în senzori, ţinte aflate la distanţa maximă de doi kilometri şi jumătate. În pelerinajul din 2003 au fos lansate câteva sute de rachete Javelin, iar de atunci încoa’ s-a mai dat cu câteva mii.

Unul dintre avantajele oferite de către sitemul Javelin este greutatea: CLU-ul cântăreşte 6,8 kilograme vine într-un tub sigilat de 6,1 kilograme şi are 9,8 kile’. Ceea ce militarii adoră la Javelin, este simplitatea şi fiabilitatea. La partea de simplitate, treaba e… simplă: prinzi ţinta în crosspăr, apeşi trăgaciul şi asta a fost. Plus două zgomote.

Trupele franceze au văzut Javelinul în acţiune prin Afgania şi au poftit.. Pentru că au fost cuminţi tot anul, iaca, acum în ajunul pogorârii lui Moş Gerilă printre noi, li s-a făcut pe plac.

Evident, există şi o parte naşpa: fiecare rachetă costă 80 000 dolari. Aţi intuit bine, tancurile talibanilor vor fi pocnite cu ceva scump! 🙂

Aşa. Altceva?

Păi, cică nu este ăsta primul upgrade ale VAB-urilor în Af Ghana, pentru căci, în urmă cu trei ani, Franţa a comandat cincizeci de sisteme Kongsberg PROTECTOR Remote Weapon Stations (RWS) care în mod normal era dotat cu o mitralieră de 12,7 milimetri, dar care nu era amplasată într-un sistem atât de şmecher..

La un sfert de milion de dolari bucata, RWS-ul celor de la Karlsberg… Kongsberg, sau cum le-o zice, e chiar ieftin pentru o ţară ca Franţa. Şi chiar se merită să-l ai şi să tragi cu praştia având capul la cutie.

Cică americanii au cumpărat deja 7000 astfel de sisteme, iar Franta va achiziţiona peste trei sute.

Sursa: Strategypage

2 Comments

  • “Ieri, doi Decembrie 2001, Franţa a scos zgomoţeii de la saltea pentru a-i cheltui pe sisteme americane Javelin, cu scopul de a instala lansatoarele de rachete pe vehiculele blindate VAB ce operează în Afganistanezia.”

    Esti sigur de data ? 🙂

  • Dupa experienta de pe aici, am ajuns sa pun mai multa baza pe ceea ce ni se spune si ni se cere sa nu scriem, decat pe stiri. In rest… Javelin pe VAB nu suna rau – parere de om de la tastatura.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: