IA-58 E Super Pucara

Fabrica Argentina de Aviones SA – Pucara

Fabrica Argentina de Aviones SA (FAdeA) cea mai importantă companie producătoare de echipament aeronautic din Argentina, ar putea trece în perioada următoare printr-un proces de restructurare.

Mai exact, ministrul apărării de la Buenos Aires, Julio Martinez, a numit-o pe Cristina Salzwedel director al FAdeA, iar aceasta a avansat idee unei reduceri a numărului de angajați de la 1.500 în prezent la 900 de oameni.

Cei mai mulți dintre potențialii disponibilizați au fost angajați în perioada mandatului fostului guvern și fie nu au legătură cu procesul de producție, fie munca pe care o prestează nu mai este utilă la momentul actual.

Situația FAdeA este agravata și de incertitudinea care planează asupra viitorului programului de modernizare a aparatelor IA-58 Pucara din dotarea aviației argentiniene.

Forțele Aeriene Argentiniene intenționeză să modernizeze 20 de avioane Pucara la standardul IA-58D Pucara Delta, în principal prin remotorizarea cu motorul Pratt & Whitney Canada PT-6A-62, lucru care ar permite menținerea operaționale a 20 de aparate Pucara Delta până în anii 2040, program care însă la momentul de față de află sub reevaluare. Prototipul avionului modernizat a efectuat primul zbor în data de 24 noiembrie 2015.

Armata Argentiniană ar fi, se pare, interesată de o înlocuire a avioanelor Pucara din dotare cu aparate Super Tucano, sau o soluție alternativă de remotorizare cu motorul Honeywell TPE331.

FAdeA va continua să se concentreze pe celelalte programe: modernizarea unui număr de avioane de antrenament reactiv IA 63 Pampa la standardul Pampa III, programul IA-100 de realizare a unui avion ușor civil și livrarea de componente pentru avionul de transport brazilian, Embraer KC-390.

sursa: jane’s defence weekly

– David Victor –