F-16 italian, in hangar

Miercuri, la baza 37° Stormo, pe aeroportul Trapani Birgi, a avut loc un ceremonial care a marcat sfarsitul programului Peace Caesar. Astfel au luat sfarsit cei noua ani pe parcursul carora avioanele F-16 au asigurat apararea spatiului aerian al Italiei. La ceremonie au participat seful Statului Major al Fortelor Aeriene, Generale di Squadra Aerea Giuseppe Bernardis, seful Comandamentului operational al AMI, Generale di Squadra Aerea Tiziano Tosi precum si oficialitati civile si reprezentanti ai Guvernului Statelor Unite.

Pe 15 martie 2001 Guvernul Italiei a semnat un contract de leasing cu cel al Statelor Unite, primele exemplare F-16 Bk.15 ADF din cele 34 contractate fiind livrate in 2003. Contractul prevedea livrarea a inca 4 celule pentru canibalizare si piese de schimb. Valoarea totala a contractului a fost de 777 milioane de dolari, pe parcursul celor 9 ani de serviciu avioanele F-16 italiene acumuland aproape 47 000 ore de zbor.

Colonelul Mauro Gabetta, comandantul  37° Stormo, a vorbit despre experienţa acumulată cu avioane F-16, subliniind că “programul F-16 a fost un succes, deoarece ne-a permis sa optimizam resursele de aparare intr-o perioada critică : a fost un instrument necesar pentru face tanzitia efectiva si eficienta a Fortelor Aeriene de la o platforma care deja atinsese limita capacitătii sale operationale, F-104, la noul avion european, Eurofighter”.

Referindu-se la recenta utilizare a F-16, în Libia, colonelul Gabetta a adaugat ca “operatiunea din Libia a scos in evidenţă capacitatea Aeronautica Militare de a se adapta cerintelor in continua schimbare si de a fi pe deplin integrate si interoperabile cu fortele aeriene ale altor natiuni, precum si inaltul profesionalismul al bărbatilor si femeilor din  37° Stormo si Aeronautica Militare”.

In 2011 Avioanele F16 ADF ale 37° Stormo participat la operatiunile “Odyssey Dawn” si  “Unified Protector” contribuind la instaurarea si asigurarea Zonei de Excludere Aeriana.

Sursa:
aeronautica