Ştiţi că nu îmi place avionul F-35. Şi nu doar că-i urât, dar e şi o ţeapă şi-n opinia mea va pune pe butuci alianţa atât la cheltuiala de rogodei cât şi în caz de.

Nici măcar nu pot face mişto. Îmi pare însă rău, pentru că F-35 este inevitabil prin ogrăzile de dincoace de cortina de fier.

Am zărit ici şi colo titlurile cu vestea asta, dar n-am avut chef. Îmi repungă, vorba unei celebrităţi de pe la noi. Din nefericire pentru mine, este la fel de inevitabilă precum standardizarea sa în NATO.

Trebuie să dau din deşte, mă împing în ele pe deasupra tastelor şi… haideţi să vedem care-i treaba.

F-35 - in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei...

F-35 – in poza asta parca nu este la fel de urat ca de obicei…

Unul dintre piloţii de teste a dat cu F-35 Joint Strike Fighter de pereţi: costisitorul nou avion invizibil nu poate întoarce sau lua înălţime suficient de rapid pentru a învinge avioanele inamice în cadrul luptelor aeriene şi nu este capabil să facă manevre de evitare a rafalelor de tun ale adversarului.

Omul a tras concluzia asta în urma unor lupte simulate pe la începutul anului.

“The F-35 was at a distinct energy disadvantage” a raportat pilotul de teste într-un raport de cinci pagini obţinut de siteul War Is Boring. Raportul nu este unul clasificat, însă poartă eticheta “For official use only”.

Raportul pilotului pune capac peste o lungă serie de evidenţieri ale problemelor fundamentale ale avionului F-35. Financiar vorbind, are oricum o principală problemă fundamentală: întreg programul are un cost de peste un trilion de dolari. Adică e cea mai scumpă armă din istorie.

Un prieten îl compara cu programul Bradley, la modul că programul Bradley ar roşi de invidie pus lângă ce a ajuns să fie programul F-35: ţeapa U.S. Air Force, Navy si Marine Corps, cărora li se adaugă forţele aeriene şi marine din alte ţări.

Acuma, trebuie să punem o linie fie că o tragem sau că o împingem, dar sub ea putem concluziona: am dat-o în bară! Toţi.

Ah, să nu uit! Treaba a avut loc pe 4 Ianuarie 2015 peste Sea Test Range-ul din apropiere de Edwards AFB, California.

Un F-35A a înfruntat două F-16D Block 40, unul dintre tipurile de avioane pe care F-35 urmează să le înlocuiască. Cele două F-16 au fost peste F-35 în manevrele cu unghiuri mari de atac şi “aggressive stick/pedal inputs”.

– Iulian Iamandi –