f-35a zbor de noapte

f-35a zbor de noapte

Se apropie toamna, cu “vinerea neagră” cu tot…

De peste baltă vine iz de reduceri… 🙂

Fix din clădirea cu cinci laturi din Washington DC.

Cristopher Bogdan, General cu 3 stele, resbonsabilul cu programul JSF al Departamentului Apărării, a notificat Comitetul Senatorial cu privire la reducerile estimate, aplicabile programului pe care-l conduce. Notificarea a fost facută cândva în cursul lunii trecute, dar informațiile nu au fost date în vileag decât zilele trecute probabil de frica busculadelor și cozilor interminabile ce s-ar fi format la porțile uzinelor Lockheed-Martin, mai ceva ca la hypermarketuri.

Astfel, după cele 5000 de zboruri de încercare însumând peste 7000 ore petrecute în aer, Pentagonul e în măsură să dea la printat etichetele cu noile prețuri ce vor fi afișate la raftul cu F-35: 875 miliarde de dolari costuri de operare pentru toată flota, într-un interval de 55 ani. Costutile de operare includ piesele de schimb, raparații și combustibilul consumat…

Eh? Sună bine nu? Cu aproximativ 22% mai bine decât vechea sumă vehiculată: 1100 miliarde de zgomoței verzi… Vorba aia…vin sărbătorile și se lasă cu reduceri.

Nota de plată pentru achiziția a 2443 jucării F-35 este estimată la 391.2 miliarde de dolari, în creștere cu 68 de procente față de estimările de acum 12 ani. Dar… la o adică, e bună și reducerea preconizată de 22%.

Vorba românului: pe secetă e bună și o ploaie cu piatră.

Pâna atunci, Generalul Bogdan declară că: “Se fac în continuare eforturi semnificative pentru eficientizarea și reducerea costurilor. Mă aștept la scăderea continuă a costurilor estimate, în următorii ani, pe măsură ce programul ajunge la maturitate.”

Bogdan a estimat costul de fabricație al F-35, inclusiv motoarele ar putea să scadă pentru anul fiscal 2018 cu cel putin 35 milioane de zgomoței verzi pe bucată, noile etichete afișând, în funcție de variantă:

  • 110 milioane, de la 153 – pentru Infanteria Marină
  • 100 milioane, de la 140 – pentru Marină
  • 85 milioane, de la 120 – pentru Forțele Aeriene

În lumina noilor fapte, probabil strategii nostri se gândesc deja la suplimentarea numărului de F-35 pentru Paza Aeriană… Sau poate nu…

Via:
BW

– Marius Constantin –