F16I Nr. 846

Sursa: Cavok-Aviation

Intru intampinarea intarzierilor in ceea ce priveste livrarea de avioane F-35, Israelul a decis sa modernizeze 76 avioane F-16C/D. Acestea vor dispune in curand, de o parte din dotarile mai modernelor F-16I: casca “look and shoot”, “cockpitul de sticla” (cu displayuri plate de mare rezolutie si o mai mare eficienta a interfetei cu pilotul), un sistem de tip “mission-debriefing” care inregistreaza tot ce a facut pilotul in timpul misiunii, pentru a se analiza erorile, oportunitatile ratate, etc.

Cum primele avioane F-35 vor veni in apropiere de finalul acestui deceniu, Israelul improvizeaza pentru a dispune de avioane mai capabile cu care sa acopere necesitatile intervalului de timp ramas.

Cea mai capabila versiune de F-16 aflata in serviciu este F-16I, utilizata exclusiv de catre Israel. La baza este F-16C/D Block 50/52, modificata si echipata cu un radar mai avansat (APG-68X) si abilitatea de a folosi armament israelian, cum ar fi Python 4 aer-aer si Popeye 2, aer-suprafata. Pretul unui F-16I este de 70 milioane de dolari.

Sursa: Strategypage