F-16 Block 52 marocane

Departamentul de Stat al SUA a luat decizia de a aproba o posibilă vânzare a aeronavelor F-16C / D Block 72 și a echipamentelor militare necesare pentru aceste tipuri de aeronave către Maroc, pentru un cost estimat de 3,787 miliarde de dolari.

Agenția de cooperare în domeniul apărării a emis certificarea necesară anunțând Congresul despre această posibilă vânzare pe data de 22 martie.

Guvernul marocan a cerut achiziționarea a douăzeci și nouă de motoare Pratt & Whitney F100-229 (include 4 motoare de rezervă), douăzeci și șase de radare APG-83 Active Electronic Scanned Array (AESA) și douăzeci și șase de computere modulare (include o piesă de schimb) printre altele.

Vânzarea propusă va spori capacitățile de autoapărare ale Marocului. Achiziționarea va îmbunătăți interoperabilitatea cu Statele Unite și alți aliați regionali și va spori capacitatea Marocului de a întreprinde operațiuni de coaliție, așa cum a făcut în trecut în operațiunile de luptă împotriva ISIS în Siria și Irak.

Marocul operează deja o flotă de F-16 și nu va întâlni nici o dificultate în a integra această platformă în forțele sale armate.

Cristian Oancea