Mihail Vasile Ozunu

Controversă în Parlament pe achiziţionarea avioanelor F16. Sunt sau nu bani în buget pentru această investiţie?

Fondurile necesare achiziţionării de către MApN a avioanelor F16 au stârnit o controversă în Comisia de Buget, după ce secretarul de stat Mihail Ozun a evitat să spună clar dacă aceste achiziţii “au fost prinse în buget”, răspunsul lui lăsând loc de interpretări.

Între deputatul PNL, Mihail Donţu şi secretarul de stat de la MApN, Mihail Ozun, a avut loc un schimb de replici despre achiziţionarea avioanelor multirol.

Mihail Ozun (MApN): Nu am vorbit despre achiziţionarea unui model F16, ci despre iniţierea unui program de achiziţionare a unui avion multirol. Şi asta se face. Când vom avea soluţia vă vom putea spune mai multe.
Donţu Mihai, deputat PNL: V-am întrebat dacă este bugetat.
Ozun: Se caută soluţia asta v-am spus
Donţu: V-am întrebat dacă este buget. Sunt prinse în buget capitole în legătură cu acest lucru?
Ozun: Este. Avem posibilitatea să iniţiem.

Cum traduce deputatul PNL, Mihail Dontu, acest răspuns: “sunt bani prinşi în buget pentru achiziţionarea avioanelor multirol”.

“Dânsul (n.r. -secretar de stat MapN) a evitat în două rânduri răspunsul, spunând că se va iniţia un proces de achiziţie, întrebarea mea a fost dacă a fost bugetată. A declarat că este cuprinsă în buget şi că se va iniţia, adică pe baza sumei cuprinse în buget va începe procedura de achiziţie a acestui avion. Era o sumă la capital foarte mare, mult mai mare decât cea din 2011 şi de acolo mi-a venit ideea, coroborat cu poziţia ministrului Oprea. Când să întreb la ce sumă se referă exact, s-a ridicat şi a plecat. Conform declaraţiei lui că este în buget, înseamnă că această sumă este în buget”, a precizat pentru gândul deputatul PNL.

Şi senatorul liberal Dan Radu Ruşanu a declarat că secretarul de stat de la MApN a spus că în buget s-au prins parţial fondurile necesare achiziţionării avioanelor multirol.

CSAT a aprobat în luna martie 2010 propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F16 în uz.

Sursa: Gandul