Armata Romana Fortele Aeriene

F-16: 12 sau 15? That is the question

F-16C de la Aviano, prezentat în zbor la BSDA 2008

F-16C de la Aviano, prezentat în zbor la BSDA 2008

Am o întrebare: 12 sau 15?

Păi da. Cei de la Lenta, care citează Jane’s, spun că ministrul Apărării a fost mandatat să încheie negocierile privind achiziţia a 15 avioane de luptă şi nu 12, cum era planificat anterior.

Trei F-16 vor fi cumpărate pentru a asigura o rezervă – piloţii români urmând să le zboare în perioada reparării avioanelor principale.

O bună parte din articol nu se merită menţionată, reprezentând un fel de placă cu şlagăre mult prea fumate, însă o felie se merită amintită:

The Romanian Government was planning to hold a tender for the supply of combat aircraft, but in 2010 this idea was abandoned. This decision angered the French company Dassault, European Eurofighter and the Swedish company Saab. The latter even has accused Romania of buying a “foreign garbage”.

He-he… Lux!

Sursa: Lenta

 

– Iulian Iamandi –

13 Comments

 • Va fi un caragialism, 12 dar 3 numarate de cate doua ori: sase la campia turzii, sase la borcea, unul la campia turzii, unul la borcea, unul la bacau. Conteaza primele doua seturi de sase, celelalte fiind ‘maskirovka’.

 • Dusa a zis ca e in negocieri cu Portugalia dar si cu Grecia. Avioanele cele mai vechi ale “palicarilor” sunt F-16 C/D Block30 si le-au cumparat nou-noute in’89-’90. Cum grecii au probleme financiare grele, s-ar putea sa luam de la ei.

 • De fapt vor fi 24 de bucati. In prima faza vor functiona in paralel o escadrile de MiG si una de F-16. Dupa care doua de F-16.

   • Avem si confirmarea din afara 🙂 oricum, suna penibil rau, dupa asa o afirmatie ma mir ca i-au mai invitat la Red Flag. poate doar din curiozitatea de a vedea ce pot grifonii

    • Pai era vorba de a compara F 16 facute de cand m-am nascut si utilizate de 30 de ani cu Gripen C/D cu electronica la zi, si cand nici nu esti macar bagat in seama normal ca spui ca este foreign garbage!

 • Ok, dar de unde stiu Lenta sau Jane s ca noi nu o sa luam 12 ci 15 bucati F-16 in prima faza?

  De 15 bucati parca se vorbea pe vremea alora Olandeze, efectiv nu stiu daca Portughezii au de unde sa ne dea atatea, ar ramane ei in fundul gol, poate doar daca am lua 12 din Portugalia si inca 3 F-16 MLU din alta sursa.

  Sau desigur am lua F-16 din cu totul alta sursa, SUA, Grecia, Israel etc.

  In viziunea asta optimista legata de viitorul RoAF, undeva peste 3-4 ani RoAF va dispune de :

  15 F-16 MLU sau Block 30 sau …

  24 MiG-21 resa-Lancer

  20 IAR-99

  Ce sa mai, suntem barosani domne, mai avem nevoie doar de cineva cu talent la pana care sa imagineze razboaie si inevitabil confruntari aeriene cu Ucraina.

  Aia alti ologi..

  O tempora aeriana sovietica vs o improvizatie de forta aeriana balcanica.

 • din alea 12, 3 or sa hie duble. De-aia ies 15 😀

  Serios, cred ca-i o greseala “de-a lor” de tipar (vreun scrib obosit, cu prea multa durere-n … dos). Nu cred ca in afara RO afacerea asta misca pe careva. Nici cat negru sub unghie.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: