Undeva, departe, într-o altă luptă contra terorismului, un avion de transport C-130 Hercules s-a întors din America încărcat cu putere de lovire.  Undeva, acolo, este o luptă pe care o ignorăm.

Nu, nu pentru că este departe. Și “Afga” este departe. Numai că în Afganistan luptă militari români și-i mai aproape în interesul nostru pentru subiect. E departe pentru că Filipinele nu prea intră în vorbele noastre decât pentru vacanțele exotice. Eventual și-o servitoare a câte unuia foarte înstărit.

Un avion. Expresul de Filipine?

C-130H Hercules filipinez

C-130H Hercules filipinez

Un avion. Herculesul s-a întors din Tucson, Arizona, încărcat cu bombe și rachete de care era mare nevoie pentru lovituri aeriene în Marawi City, împotriva teroriștilor Maute.

“Those munitions are intended for (the attack) aircraft.”

A declarat Delfin Lorenzana, secretar al Apărării.

Lorenzana anunțase recent că inventarul de muniții pentru FA-50 și alte avioane, se apropie de zero în urma ofensivei împotriva Maute.

Forțele Aeriene Filipineze folosesc pentru lovirea pozițiilor întărite ale teroriștilor Maute avioane tip FA-50, OV-10 Bronco, avioane de atac ușor SF-260, precum și elicoptere AgustaWestland AW-109 și MG-520.

OV-10 Bronco filipinez

OV-10 Bronco filipinez

Lorenzana a mai dezvăluit – dezvăluit, nu? – că Filipine urmează să recepționeze în luna Septembrie a acestui an UAV-uri americane.

Nu neapărat în Septembrie… având în vedere faptul că transferul urmează să treacă prin mai multe agenții guvernamentale americane.

Americanii au programat Scan Eagle pentru ajutorarea filipinezilor. Ăsta nu mai e un secret și chiar Lorenzana confirmă asta:

“Eventually, they told us that they are now ready to deliver. So they might deliver to us the Scan Eagle-type sometime September or October.”

Institu ScanEagle romanesc

Institu ScanEagle romanesc

Australia susține, de asemenea, militarii filipinezi în războiul lor împotriva extremiștilor Maute.

Două avioane australiene de tipul P-3 Orion, precum americanul de mai sus, zboară deasupra Marawi și furnizează informații vitale filipinezilor. Lorenzana a anunțat că cele două P-3 australiene vor opera în schimburi timp de două săptămâni și vor executa misiuni de supraveghere și recunoaștere.

P-3 Orion, americanul antisubmarin si de patrulare maritima, oaspete la Ziua Marinei 2016

P-3 Orion, americanul antisubmarin si de patrulare maritima, oaspete la Ziua Marinei 2016

Alături de echipajele australiene, la bordul celor două P-3 își desfășoară activitatea piloți și tehnicieni filipinezi.

Filipine și Australia dispun de un acord de cooperare militară care constituie baza pentru sprijin militar, schimb de informații și de personal militar.

Teroristi Maute arestati in Marawy City

Teroristi Maute arestati in Marawy City

Maute… Terorism 2.0, cu ramificații și alianțe întărite prin grade de rudenie și căsătorii.

Grupul a luat ființă în anul 2012 și este condus de către frații Abdullah și Omar Maute. În componența grupului sunt și membri ai gherilei MILF – ei, da, râdeți – Moro Islamic Liberation Front și chiar cetățeni străini, cum îi stă terorismului bine.

Cei doi lideri ai grupului radical Maute sunt la bază infractori. Bandiți. Ca să dea bine, grupul mai este numit și Islamic State of Lanao. Lanao del Sur este o provincie pe Insula Mindanao, mai exact în Regiunea Autonomă din Mindanao Musulman.

Acum doi ani Maute au cerut, alături de organizația teroristă Ansar Khalifa Philippines, alianță cu ISIS.

Nu-i rău pentru niște bandiți, nu?

ISIS

ISIS

Maute, precum și alte organizații teroriste 2.0, sunt sofisticați și de actualitate. Se folosesc de social media pentru a atrage studenți și profesori de la Universitatea de Stat Mindanao și  recrutează copii pentru a-i transforma în luptători.

Ca și teroriști care se respectă, Maute decapitează prizonieri.

Despre Maute se mai spune și că ar fi afiliați cu Jemaah Islamiya, un grup terorist islamist din Asia de Sud-Est.

Vorbeam mai sus despre alianțe, dar și legături de sânge.

S-o luăm cu începutul menționat anterior: Omar și Abdullah Maute sunt frați. La rândul lor, sunt veri primari cu Azisa Romato, soția lui Alim Abdul Aziz Mimbantas.

Alim Abdul Aziz Mimbantas nu mai e. L-au îngropat în Butig. Butig este baza grupului Maute. Butig mai este și forțăreața MILF-ilor (Moro Islamic Liberation Front). Iar Alim Abdul Aziz Mimbatanas (greu cu numele teroriștilor…) a fost vice-președinte pentru afaceri militare al Moro Islamic Liberation Front. Vărul, adică.

Moro Islamic Liberation Front

Moro Islamic Liberation Front

Frații Maute, la rândul lor, au fost membri ai Moro Islamic Liberation Front.

Despre grupul Maute, se spunea cândva că nu are mai mult de o sută de membri. Micuț. Cel puțin cândva, cel puțin în aproximări.

Însă, cum ISIS o încasează prin Siria și Irak, experții avertizează că sute de luptători din Indonezia și Malaezia se vor întoarce acasă și vor căuta noi oportunități pentru a duce lupta în altă parte.

Iar Maute, grup care a jurat loialitate pentru ISIS, ar putea fi ocazia cea mai bună pentru ca aceștia să se înroleze cu numai o schimbare pe hartă.

Delfin Lorenzana

Delfin Lorenzana

“In the fight against global terror, we need to act as a community of nations. Any help and support we can get from our friends and allies will always be welcome.”

A mai spus Lorenzana.

 

Iulian Iamandi