Leopard 2 echipat cu sitemul de camuflaj SAAB Barracuda

Când a preluat conducerea Ministerului Economiei germane în decembrie 2013, social-democratul Sigmar Gabriel a specificat clar: nu se mai vorbea despre aceeași politică privind exporturile de echipamente militare care era cea a guvernului de coaliție anterioară formată din creștin-democrați si liberali.

Amintim că până acum, linia urmată de Berlin a fost aceea de a limita sau chiar a interzice orice vânzare de armament către țările instabile, ce participă la un conflict, care amenință securitatea Israelului, și/sau nu respectă drepturiel omului. Pe parcursul anilor 2008-2013, această “doctrină” a avut tendința să se estompeze în fața perspectivelor unor contracte lucrative cu țări care nu aparțineau NATO sau Uniunii Europene.

“Perspectivele industriei de apărare germane nu depind de importul și nici de exportul în peninsula arabă”, a spus ministrul Sigmar Gabriel în august 2014. Ba mai mult, Berlinul a făcut dificultăți producatorilor de armament din Franța prin blocarea livrării de componente germane necesare fabricării unor materiale. Aceasta pune sub semnul întrebării acordurile Debre/Schmidt din 1971 și 1972, care precizează că “niciunul dintre cele două guverne nu va împiedica celălalt guvern să exporte sau să aibă posibilitatea de a exporta în terțe țări echipamente militare dezvoltate sau produse în cooperare”.

Potrivit unui sondaj realizat de ARD, televiziunea publică din Germania, coaliția politică condusă de cancelarul Angela Merkel, a aprobat vânzări de armament de peste 25,1 miliarde de euro de la preluarea mandatului, de acum patru ani.

“Aceasta situează actuala administrație  peste oricare guvern german din istoria moderna a acestei țări”, a spus ARD. Problema este că, aprobările acordate țărilor ce nu fac parte din NATO și UE au crescut cu aproximativ 45%, ajungând la suma totală de 14,49 miliarde de euro, comparativ cu 2010-2013 (10 miliarde). Aceste date, furnizate de Ministerul Economiei, nu sunt încă definitive: aceste cifre ar putea crește și mai mult.

Printre cei mai mari clienți ai industriei germane de armament în 2017, se numără Algeria (1,36 miliarde), Egipt (708 milioane. +77%), Arabia Saudită (254 milioane) și Emiratele Arabe Unite (213 milioane +25%).

“Acum patru ani, SPD a promis să se îndeparteze de o politică de exporturi de arme pur economică. În realitate supapele nu s-au închis, chiar erau mai larg deschise”, a comentat Stefan Liebich, membru al partidului de extremă stânga, Die Lincke.

Acestea fiind spuse, Frank Haun, președintele Krauss-Maffei Wegmann, unul dintre principalii specialiști în domeniul armamentului terestru, a rezumat situația la o audiere în Adunarea Naționala în 2015: “….. în Germania, dezbaterea privind exporturile de armament provoacă mult zgomot, însă […] concret, rămâne fatul că, de exemplu, Quatar și Singapore sunt principalii mei clienți în ceea ce privește exportul”, a afirmat el.

sursa:opex360

Iuliu Popovici