O echipă de experți din cadrul Ministerului Apărării Naționale, coordonată de Agenția de apărare cibernetică din cadrul Comandamentului Apărării Cibernetice, a participat, în perioada 17-19 octombrie, la cel mai mare exerciţiu naţional de securitate cibernetică CyDEx, organizat de Serviciul Român de Informații, prin intermediul Centrului Național Cyberint.

Ministerul Apărării Naționale a participat la cea de-a VII a ediție a exercițiului și, ca în fiecare an, prin Agenția de apărare cibernetică, a contribuit la partea de dezvoltare şi coordonare a exercițiului pentru două dintre cele șase scenarii tehnice jucate, respectiv un scenariu de analiză forensic a unui telefon mobil cu sistem de operare Android și un scenariu de tip Capture the Flag.

Evenimentul a reunit circa 500 de experți din peste 80 de instituții cu atribuții în domeniul securității cibernetice, din mediul public, privat şi academic. CyDEx este singurul exercițiu național de securitate cibernetică axat pe componenta practică (hands-on).

În cadrul exercițiului au fost simulate șase scenarii complexe, iar participanții au desfășurat activități specifice de soluționare a unor incidente cibernetice cu grade diferite de dificultate – atacuri simulate de tip phishing, script, exploit, zero day, compromiterea unui telefon de tip Android, amenințarea infrastructurii cloud sau a celei critice.

CyDEx a avut ca principal obiectiv exersarea capacităților de apărare în domeniul securității cibernetice împotriva amenințărilor la adresa infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională.

Activitatea a contribuit la conștientizarea nivelului de pregătire și expertizei tehnice în situația unui eveniment care ar putea afecta major spațiul cibernetic la nivel național. În același timp, exercițiul a ajutat la dezvoltarea și consolidarea parteneriatului public-privat în vederea dezvoltării unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidentele cibernetice.

***

Ediția din acest an a fost sprijinită, ca parteneri parteneri instituționali, de: Ministerul Apărării Naționale (Comandamentul Apărării Cibernetice), Serviciul de Informații Externe, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Interne, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, Serviciul de Protecție și Pază, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, precum și de Bitsentinel, PaloAlto, Clico, Enevo, Eviden, Microsoft, Adobe, TrendMicro, în calitate de parteneri din mediul privat.

Biroul de Presă