Fregata Dom Francisco de Almeida F-334, Portul Constanta - SEA SHIELD 2015

Fregata Dom Francisco de Almeida F-334, Portul Constanta – SEA SHIELD 2015

Zilele acestea, militari şi nave ale Forţelor Navale Române desfăşoară exerciţiul multinaţional SEA SHIELD 2015.

SEA SHIELD 15 este un exerciţiu multinaţional de luptă împotriva submarinelor, organizat de Forţele Navale Române, având ca obiectiv dezvoltarea cooperării internaţionale în domeniul apărării cu structurile similare din statele membre şi partenere ale NATO, în vederea consolidării şi dezvoltării procedurilor comune de luptă.

Gruparea navală NATO SNMG-1 (Standing Maritime Group 1) a efectuat o escală în portul Constanţa, cu această ocazie comandantul SNMG-1, contraamiralul portughez Alberto Manuel Silvestre Correia, a susţinut o conferinţă de presă la bordul fregatei portugheze Dom Francisco de Almeida (F-334), conferinţă la care din partea redacţiei noastre a participat colegul Nicu “Mozambic” Ababei.

Aspect de la conferinţa de presă a exerciţiului SEA SHIELD 2015

Aspect de la conferinţa de presă a exerciţiului SEA SHIELD 2015

Comandantul SNMG-1, contraamiralul Alberto Manuel Sivestre Correia a declarat pentru presa română:

“Suntem aici pentru a face exerciţii cu marinele locale, şi anume Marina Bulgariei, Marina Românie ce participă la două exerciţii majore, Marina Turciei, Marina Greciei şi alţi parteneri, incluzând Marina Ucrainei care participă cu o fregată.

Aceste exerciţii pe care le efectuăm pe Marea Neagră sunt parte a planului NATO în linia măsurilor de siguranţă decise recent, anul trecut, la Summitul din Ţara Galilor, pentru a constitui un plan de rezidenţă din care rezultă un grup de măsuri de asigurare care să ridice nivelul de interoperabilitate cu aliaţii noştri, în principal cei mai recenţi aliaţi, unde sunt incluse Marinele Bulgariei şi României.

De asemenea, cu această prezenţă, noi asigurăm activitatea operaţională într-o zonă de interes strategic pentru NATO, care este Marea Neagră, în principal pentru că avem trei ţări aliate ce au graniţe cu Marea Neagră, şi anume Turcia, România şi Bulgaria.

Prezenţa noastră aici trebuie să fie văzută ca un exerciţiu normal, regulat, şi nu mai mult decât atât.

NATO va creşte prezenţa estică pe Marea Neagră pentru că avem trei aliaţi în această zonă şi dorim să creştem nivelul de interoperabilitate şi coeziunea noastră cu marinele locale. Ne-am aflat aici recent cu SNMG-2 şi intenţionăm să ne întoarcem mai des.”

Fregata portugheză Dom Francisco de Almeida (F-334)

Fregata portugheză Dom Francisco de Almeida (F-334)

Referitor la implicarea fregatei ucrainiene în exerciţii, contraamiralul Correia a declarat:

“NATO obişnuieşte să implice prezenţa unor parteneri în operaţiile sale, de exemplu în Active Endeavour, operaţie începută după evenimentele din 11 Septembrie 2001. Şi în trecut am cooperat cu Marina Ucrainei, după cum am cooperat inclusiv cu Marina Rusiei.”

Fregata ucraineana Hatman Sagadaichny - U130 - SEA SHIELD 2015

Fregata ucraineana Hatman Sagadaichny (U130)

Despre impactul exerciţiilor grupării NATO în Marea Neagră asupra Rusiei, comandantul SNMG-1 a declarat:

“Exerciţiile SEA SHIELD şi BREEZE (condus de către Marina Bulgariei) sunt exerciţii locale la care NATO a fost invitată să participe. Deci, suntem aici nu ca să conducem operaţiile ci ca să participăm la aceste exerciţii. Iar să avem prezenţa unei nave ucrainiene este natural pentru noi, a fost invitată de către Marina României şi suntem mai mult decât bucuroşi să avem o navă ucraineană care să lucreze cu noi.

Nu suntem aici pentru a provoca pe cineva, exerciţiul se va desfăşura în largul coastelor româneşti, iar scopul este de a creşte interoperatibilitatea între marinele militare ale ţărilor participante.”

Fregata Dom Francisco de Almeida

Fregata Dom Francisco de Almeida

În încheiere, contraamiralul portughez a adăugat:

“Bineînţeles, ne veţi vedea foarte curând. Alte forţe NATO, alte nave, se vor întoarce, iar ideea pe care vrem să o lăsăm pentru voi toţi este că NATO este prezentă, NATO este aproape de toţi aliaţii săi oriunde şi oricând ar putea fi nevoie.”

F-334 Dom Francisco de Almeida

F-334 Dom Francisco de Almeida

Fregata portugheză Dom Francisco de Almeida (F-334) aparţine clasei Karel Doorman şi a fost achiziţionată din Olanda în 2006, ţară în marina căreia opera sub numele de Van Galen (F-834).

Alături de Van Galen, Portugalia a mai achiziţionat şi nava soră Van Nes (F-833). Ambele nave au intrat în serviciul marinei olandeze în anul 1994.

Dorind dă înlocuiască ultimele două fregate din clasa Joao Belo (NRP Comandante Joao Belo şi NRP Sacadura Cabral) construite în 1967, respectiv 1969, care au fost vândute Uruguaiului (în anul 2008), Portugalia a luat în considerare şi varianta achiziţiei a două fregate americane aparţinând clasei O.H. Perry.

Fregata a fost transferată Portugaliei pe 15 Ianuarie 2010.

Westland Super Lynx

Westland Super Lynx

Fregata portugheză dispune de un elicopter ambarcat tip Westland Super Lynx, iar armamentul principal este compus din opt rachete Boeing Harpoon navă-navă.

Boeing Harpoon

Boeing Harpoon

Armamentul antiaerian este compus din 16 puţuri verticale pentru rachete navă-aer RIM-7 Sparrow.

RIM-7 Sea Sparrow

RIM-7 Sea Sparrow

Pentru lupta împotriva submarinelor, fregata Dom Francisco de Almeida dispune de două tuburi lans-torpilă duble pentru torpile uşoare Mark 46 de 324 mm.

TLT Mk-46

TLT Mk-46

Armamentul artileristic este compus dintr-un sistem CIWS Goalkeeper şi un tun automat de 76 mm Oto Melara.

Oto Melara 76 mm

Oto Melara 76 mm

Fregata portugheză dispune şi de un număr de mitraliere grele şi uşoare.

Browning M2

Browning M2

MG

MG

Fregata portugheză dispune de patru scafandri de bord, doisprezece infanterişti marini, o echipă de abordaj şi două RHIB-uri.

La SEA SHIELD 15 iau parte opt nave militare şi trei aeronave româneşti, un submarin, cinci aeronave şi şase nave militare străine, deservite de aproximativ 2000 de militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Portugalia, România, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina).

– Mozambic –

– drd. Emil Boboescu –

– Iulian Iamandi –