Batalionul de apărare antiaeriană din cadrul Brigăzii 1 Infanterie a Armatei Estoniei, alături de militari belgieni, au derulat, recent, un exercițiu cu trageri de luptă antiaeriene la care au fost folosite, în premieră, rachete Mistral 3 de ultimă generație.

Mistral 3 Estonia

Mistral 3 Estonia

Exercițiul s-a desfășurat la Rutja, în apropierea Mării Baltice, și a constat în trageri cu rachete Mistral asupra unor aeromodele, toate țintele fiind lovite.

“Exercițiul din acest an a fost unul istoric din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a subliniat excelenta colaborare în domeniul militar cu partenerii noștri belgieni, de la care am învățat, de-a lungul anilor, multe lucruri valoroase. În al doilea, este pentru prima dată când folosim sistemul modern de rachete Mistral 3.”

A spus generalul Riho Terras, șeful Statului Major General al Armatei estoniene.

La exercițiul de la Rutja au participat soldați din cadrul Batalionului de apărare antiaeriană, pentru care tragerile reale cu sistemul Mistral sunt o parte importantă a instruirii acestora.

Înainte de a participa la aceste trageri, militarii au fost instruiți în ceea ce privește cunoașterea tehnicii din dotare și s-au antrenat intensiv cu ajutorul unui simulator.

„Tragerile de anul acesta au fost diferite pentru că batalionul de apărare antiaeriană a fost prima unitate care a folosit rachete Mistral de a treia generație, care până acum au fost testate doar de către producător.”

A spus lt.-col. Priit Pikner, comandantul batalionului.

Armata belgiană folosește de câțiva ani aeromodele pentru exerciții de trageri. Anul acesta, în Estonia, soldații belgieni au lansat zece rachete pentru anihilarea atacului aerian, în timp ce estonienii, 3.

În plus față de tragerile cu sistemul Mistral, militarii au executat trageri și cu tunurile antiaeriene ZU-23-2, precum și cu mitraliera Browning calibru 12,7 mm. În perioada următoare, batalionul de apărare antiaeriană se va alătura celorlalte unități din cadrul brigăzii pentru a participa la exercițiul de nivel brigadă “Kevadtorm”.

Misiunea batalionului de apărare antiaeriană este distrugerea avioanelor și a elicopterelor inamice, precum și a vehiculelor aeriene fără pilot, cu sprijinul sistemelor de apărare cu baza la sol, precum armament și sisteme de rachete, pe baza unei imagini a situației aeriene furnizate de către stațiile radar.

Estonia deține sistemul de apărare anti-aeriană Mistral, produs de grupul european MBDA, din anul 2009. Cea mai recentă variantă, Mistral 3, prezintă mai multe avantaje, cum ar fi:

– poate să atingă ținte cu o foarte joasă semnătură pe infraroșu;

– este imun la contramăsuri;

– are viteză mai mare și poate atinge ținte aflate la distanțe și altitudini mai mari;

– costurile de operare sunt foarte reduse, nefiind necesare lucrări de mentenanță timp de

peste 20 de ani;

– Mistral și-a dovedit performanța în luptă, fiind folosit în operațiuni chiar și împotriva

unor ținte terestre.

Zece state europene, dintre care 7 membre ale NATO, au în dotare sistemul Mistral.

Estonia este prima țară căreia Franța i-a livrat, în 2015, sistemul Mistral 3.

Sursa: MBDA