Aviaţie Diverse Marină

Exercitiu comun ruso-norvegian

KNM F-310 Fridtjof Nansen (Foto via Wikipedia)

Saptamana trecuta fregata norvegiana KNM F-310 Fridtjof Nansen a acostat in portul Severomorsk iar pe data de 9 mai, echipajul acesteia a participat alaturi de 700 militari rusi la Parada de Ziua Victoriei din Murmansk. Delegatia norvegiana a fost condusa de Vice Admiral Haakon Bruun-Hanssen, care printre altele a participat la o sesiune de discutii cu Comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Kolrolyov.

Deplasarea F-310 Fridtjof Nansen in Rusia a reprezentat startul exercitiului POMOR-2012. Pe langa F-310, din partea Norvegiei mai participa nava KV Senja, a Pazei de Coasta, avioane  multirol F-16 si avioane de patrulare matitima P-3C Orion, precum si o unitate de Rangeri de coasta (un fel de infanteristi marini). Rusii participa la exercitiu cu distrugatorul Admiral Chabanenko, din clasa Udaloy, un remorcher de salvare, avioane Su-33, Il-38, elicoptere Kamov Ka-27 si o unitate de infanterie marina.

Admiral Chabanenko, distrugator din clasa Undaloy

Navele au iesit in larg pe data de 11, urmand ca aplicatiile sa se desfasoare pana pe data de 17 in o locatie din apele ruse si 3 locatii din apele norvegiene. Pe agenda sunt trecute exercitii anti-terorism, anti-piraterie, interceptarea ambarcatiunilor rapide, misiuni de cautare si salvare. Finalul exertitiului va fi marcat de participarea detasamentului rus la ceremoniile de sarbatorire a Zilei Constitutiei Norvegiei, la Bodø pe 17 mai.

Pun si un filmulete:

Sursa:
nortrade

9 Comments

 • Se simte diferenta de generatie intre cele 2 nave participante la exercitiu…daca te uiti doar la cum arata deja iti dai seama ca cele 2 nave desi sunt apropiate ca dimensiuni si capabilitati sunt din epoci diferite…..intr-o lupta 1/1 pe care ati paria?

   • Nu uita si ce scule se ascund pe punte si sub punte la fiecare dintre cele 2 nave, sistemele de rachete ale vasului rusesc sunt departe de a fi depasite, atat sol-aer cat si CIWS dar mai ales la capitolul antinava nu sta rau clasa Undaloy.

    • Trebuie sa ne gandim si la confortul echipajului, pentru ca si asta conteaza .
     Sistemele de rachete ale vasului rusesc sunt formidabile numai daca sunt de ultima generatie .
     In 5-10 ani clasa Undaloy e total depasita .

    • dar la echipa de boarding cum e diferenta
     norvegienii cu minicam-uri pe casca,hk mp 5,g 36,toate alea
     si rusii cu un kalasnikov ,tintind de la sold

     • au camere pe casca pentru a inregistra actiunile, in caz ca dispar fara urma piratii.. 🙂

     • Da tot timpul a fost asa, nordicii au excelat la capitolul armament individual, si la calitate uita-te la Suedia, Finlanda, Danemarca si Norvegia nu sta niciuna prost la capitolul inarmare si industrie de profil.
      Mai spune-mi o tara cu populatie comparabila cu cea a Suediei care sa fabrice atatea sisteme de arme de top.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: