KNM F-310 Fridtjof Nansen (Foto via Wikipedia)

Saptamana trecuta fregata norvegiana KNM F-310 Fridtjof Nansen a acostat in portul Severomorsk iar pe data de 9 mai, echipajul acesteia a participat alaturi de 700 militari rusi la Parada de Ziua Victoriei din Murmansk. Delegatia norvegiana a fost condusa de Vice Admiral Haakon Bruun-Hanssen, care printre altele a participat la o sesiune de discutii cu Comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Kolrolyov.

Deplasarea F-310 Fridtjof Nansen in Rusia a reprezentat startul exercitiului POMOR-2012. Pe langa F-310, din partea Norvegiei mai participa nava KV Senja, a Pazei de Coasta, avioane  multirol F-16 si avioane de patrulare matitima P-3C Orion, precum si o unitate de Rangeri de coasta (un fel de infanteristi marini). Rusii participa la exercitiu cu distrugatorul Admiral Chabanenko, din clasa Udaloy, un remorcher de salvare, avioane Su-33, Il-38, elicoptere Kamov Ka-27 si o unitate de infanterie marina.

Admiral Chabanenko, distrugator din clasa Undaloy

Navele au iesit in larg pe data de 11, urmand ca aplicatiile sa se desfasoare pana pe data de 17 in o locatie din apele ruse si 3 locatii din apele norvegiene. Pe agenda sunt trecute exercitii anti-terorism, anti-piraterie, interceptarea ambarcatiunilor rapide, misiuni de cautare si salvare. Finalul exertitiului va fi marcat de participarea detasamentului rus la ceremoniile de sarbatorire a Zilei Constitutiei Norvegiei, la Bodø pe 17 mai.

Pun si un filmulete:

Sursa:
nortrade